Baby-led weaning: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ;

Η νέα τάση για να μάθεις στο μωρό σου να τρώει αυτόνομα…

Έρχεται η στιγμή που το μικρό σου αρχίζει να κάθεται χωρίς βοήθεια και να δείχνει ενδιαφέρον όταν γευματίζεις… Eνίοτε μπορεί και να σε μιμείται όταν μασάς! Ναι, αυτά είναι τα σινιάλα που σου δίνει πως είναι έτοιμο να του γνωρίσεις τις στέρεες τροφές και να εμπλουτίσεις τη διατροφή του.

 Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως για αν το κάνουμε αυτό, αλέθουμε τις τροφές ώστε να γίνουν πουρές, ενώ αρχίζουμε και προσφέρουμε κάθε τροφή σταδιακά, ενόσω το μωρό μεγαλώνει. Τώρα, όμως, πολλοί γονείς στρέφονται στο baby-led weaning.

Ιδιαίτερα δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο, το baby-led weaning επιτρέπει στα μωρά (συνήθως 6 μηνών κι άνω) να τρέφονται μόνα τους με μαλακές τροφές. Με λίγα λόγια, το μωρό αρχίζει να “πιπιλάει”, να μασάει και να καταπίνει ένα καλά βρασμένο μπουκετάκι μπρόκολου ή κομματάκια μπανάνας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με το baby-led weaning το μωρό τρώει όσο αισθάνεται πως χρειάζεται, μια που έχουν τον έλεγχο του πόσο θα φάνε από το προσφερόμενο γεύμα, αλλά και θα το βοηθήσει να γνωρίσει νέες γεύσεις και υφές. Ακόμη φαίνεται πως ενδείκνυται για να καλλιεργήσει κινητικές δεξιότητες όπως, εκτός από τις κινήσεις που σχετίζονται με το φαγητό, το να πιάνει αντικείμενα με τον αντίχειρα και το δείκτη αλλά και να αναπτύξει το συντονισμό όρασης και χεριών (hand-eye coordination). Παράλληλα, οι ειδικοί θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εκδήλωση παχυσαρκίας στο παιδί, μια που το παιδί είναι που ελέγχει πόσο θα φάει, εν αντιθέσει με τις κρέμες και τους πουρέδες όπου ο γονιός είναι που ελέγχει πόσο φαγητό θα καταναλώσει το μωρό.

Από την άλλη, βέβαια, όπως κι η κλασσική μέθοδος της κρέμας, το baby-led weaning έχει και τα αρνητικά του. Αρχικά, η κουζίνα μπορεί να μοιάσει με εμπόλεμη ζώνη, καθώς το μωρό, στην προσπάθειά του να πιάσει το φαγητό, πιθανώς να “χάσει” κάποιες μπουκιές στο πάτωμα. Για να μην αναφέρουμε πως, εξαρχής, το μωρό και τα ρούχα του θα γίνουν ένα με το φαγητό! Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως από τον έκτο μήνα και μετά, το γάλα (μητρικό ή φόρμουλα) δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του μωρού σε σίδηρο. Έτσι, τόσο τα λαχανικά που θα του δώσουμε πρέπει να είναι πλούσια σε σίδηρο, ενώ και κρέας όπως το μοσχάρι που είναι πιο δύσκολο για το μωρό να το μασήσει, θα πρέπει να προσφέρεται αλεσμένο.

freepik.com/@prostooleh
 Κι η αυτονόητη ανησυχία όλων μας: “κι αν στραβοκαταπιεί;”

 Κι αυτή η ανησυχία σαφώς υπάρχει από την πρώτη κιόλας μπουκιά, ανεξάρτητα αν είναι κρέμα ή όχι. Οι ειδικοί τονίζουν πως, εφόσον προσφέρουμε στο παιδί μαλακές τροφές, εκείνο θα καταφέρει να τις μασήσει μέχρι να τις πολτοποιήσει και να τις καταπιεί. Το βασικό είναι να μπορούμε να ξεχωρίζουμε πότε το παιδί κάνει απλά την ανακλαστική κίνηση αναγούλας. Σε αυτήν την περίπτωση, η μπουκιά έχει φτάσει πολύ πίσω στην κοιλότητα του στόματος, με αποτέλεσμα το παιδί να βήξει ώστε να την επαναφέρει. Σε αυτήν την περίπτωση, διατηρούμε την ψυχραιμία μας – ή τουλάχιστον προσπαθούμε να μη δείξουμε πανικό.

 Αποφεύγουμε, λοιπόν, να δώσουμε στο μωρό τροφές που ενέχουν κίνδυνο, όπως ξηρούς καρπούς, σταφύλια, ωμά λαχανικά (όπως σέλινο), κομμάτια μήλου ή μεγάλα κομμάτια κρέατος, καθώς και τραγανά σνακ όπως κουλούρια ή μπάρες δημητριακών. Επίσης, είναι βασικό το παιδί να τρώει στο ειδικό καρεκλάκι κι όχι στο πάτωμα ενώ παίζει και πάντα υπό την επίβλεψή μας.

Ποιες τροφές ενδείκνυνται για baby-led weaning;

Από τη στιγμή που οι τροφές είναι μαλακές (ή έχουν μαγειρευτεί έτσι ώστε να μαλακώσουν αρκετά) κι είναι κομμένες σε κομμάτια που το μωρό μπορεί να πιάσει με τη γροθίτσα του (μέχρι να τελειοποιήσει την κίνηση του να τις πιάνει με τον αντίχειρα και το δείκτη) και δεν ανήκουν στις τροφές προς αποφυγή, μπορούμε να προσφέρουμε μία μεγάλη ποικιλία. Ενδεικτικά, μεγάλες φέτες μπανάνας, φέτες αχλαδιού (αν είναι πολύ ώριμο, το αχλάδι είναι πολύ μαλακό κι ιδανικό για baby-led weaning), λαχανικά όπως μπρόκολο, κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα και γλυκοπατάτα μαγειρεμένα στον ατμό, ακόμη και κοτόπουλο σε μεγάλες λωρίδες, αν έχει μαλακώσει αρκετά κατά το μαγείρεμα. Σταδιακά, όσο το μικρό μας μεγαλώνει, μπορούμε να εντάξουμε κι άλλες τροφές, μια που πρέπει ταυτόχρονα να παρακολουθούμε μην τυχόν κάποια τροφή προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η συμβουλή του παιδιάτρου ώστε να μας κατευθύνει ανάλογα προκειμένου το παιδί να τρέφεται σωστά κι επαρκώς. Αλλά το βασικότερο όλων είναι να μην ξεχνάμε πως κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό: κατά συνέπεια, είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε τη μέθοδο που είναι η κατάλληλη για το μικράκι μας, ανεξάρτητα πρωτοκόλλων. Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι περισσότερη ασφάλεια με τις κρεμούλες, τότε δε χρειάζεται να ακολουθήσεις τη “μόδα”, αλλά ούτε και πρέπει να αισθανθείς πως θα κριθείς: γιατί πολύ απλά θα κάνεις ό,τι αισθάνεσαι εσύ πως είναι το σωστό για το μωράκι σου!

Πηγή: What To Expect

Featured image: freepik.com/@prostooleh

You may also like