ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ: ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΛΙΓΗ YOGA!

Μερικές εύκολες ασκήσεις που θα σε ανακουφίσουν!

               Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη μας κι όσο το μωρό μας μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται οι “απαιτήσεις” του από το σώμα μας. Από την εξίσωση δε θα μπορούσαν να λείπουν η μέση κι η πλάτη μας που, στην προσπάθεια να στηρίξουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος της κοιλίτσας μας… ζορίζονται! Αντί, όμως, να ταλαιπωρούμαστε και να νιώθουμε πως δε μπορούμε να καθίσουμε αναπαυτικά ή να ξαπλώσουμε… Γιατί να μην βάλουμε μερικές ασκήσεις yoga στην καθημερινότητά μας ώστε να εξομαλύνουμε λίγο την κατάσταση;

               Και ναι, βρήκαμε, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τις παρακάτω ασκησούλες που σίγουρα θα σας ανακουφίσουν!

               Αναπνοές

               Ohyes, κι οι “απλές” ασκήσεις αναπνοών μπορούν να βοηθήσουν το σώμα ενάντια σε οποιαδήποτε καταπόνηση αυτό περνάει. Καθόμαστε αναπαυτικά και παίρνουμε βαθιές αναπνοές οδηγώντας τον αέρα στη βάση της κοιλιάς και στο άνω τμήμα του στήθους. Οι ασκήσεις αναπνοών μας επιτρέπουν βελτιώσουμε τη στάση του σώματος και να αποβάλλουμε τις εντάσεις που συνήθως “μαζεύονται” στην πλάτη μας. Επιπλέον, αυτές οι ασκήσεις ενδυναμώνουν τον κορμό, κάτι που θα φανεί στην πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού ιδιαίτερα ωφέλιμο…!

               Child’s pose

               Μία από τις απλούστερες ασκήσεις της yoga που έχουμε ήδη εξηγήσει τα οφέλη της. Βέβαια, από ένα σημείο κι έπειτα θα χρειαστούμε υποστήριξη όπως ένα μαξιλάρι… Καθώς θα είναι πιο δύσκολο να στηρίξουμε την κοιλιά μας στους μηρούς και να κάνουμε ένα τόσο βαθύ κάθισμα. Και πάλι, όμως, η άσκηση επιτρέπει να “ανοίξουν” τα πλευρά κι η σπονδυλική στήλη μειώνοντας την πίεση που εκ των πραγμάτων υπομένουν οι αρθρώσεις.

               “Γάτα”

               Καθώς οι μύες των κοιλιακών θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κι έπειτα, η άσκηση “cat-cow” θα εκτελείται… κατά το ήμισυ. Ξεκινάμε στηριζόμενες στα γόνατα και τις παλάμες μας… Με τους γοφούς και τους ώμους να είναι ακριβώς από επάνω τους αντίστοιχα). Εισπνέουμε βαθιά και κατά την εκπνοή κυρτώνουμε την πλάτη και φέρνουμε το πηγούνι όσο πιο κοντά μπορούμε στο στήθος.

               Βαθιά προβολή

               Από την προηγούμενη θέση για την άσκηση της “Γάτας” μπορούμε να φέρουμε μπροστά το δεξί πόδι και να τεντώσουμε το αριστερό πίσω μας. Ετσι θα ενισχύσουμε τους μύες των γοφών. Βεβαίως, καλό είναι να έχουμε και ένα εργαλείο στήριξης όπως ένα yogablock αν το να στηριχτούμε στο πάτωμα ακούγεται εντελώς άβολο.

               “Κουτάβι”

               Σκεφτείτε απλά τη στάση που παίρνουν τα σκυλιά κι ιδιαίτερα τα κουτάβια όταν παίζουν. Στην ουσία πρόκειται για μία παραλλαγή της Child’s Pose, όπου οι γλουτοί κι οι γοφοί είναι σε πιο ψηλή θέση από τη Στάση του Παιδιού. Κι αυτή η άσκηση επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να “ανοίξει” ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται και η λεκάνη.

               Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να προσαρμόζετε την άσκηση ανάλογα με τις αντοχές σας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως, αν μία άσκηση φαίνεται δύσκολη στο σώμα σας, απλά προχωρήστε στην επόμενη. Και βεβαίως, πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε άσκηση, μη διστάζετε να αναζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου ή της μαίας σας.

               Πηγή : Wild Kat Yoga

Featured image: pexels.com/@yankrukov

You may also like