ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ & ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΚΙ ΟΜΩΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑΙ!

Όσο κι αν θέλουμε να είμαστε τυπικές στο πρόγραμμα της γυμναστικής μας, για εμάς τις γυναίκες υπάρχει ένας “αστάθμητος παράγοντας” που μπορεί να το επηρεάσει. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την περίοδό μας. Οι ορμονικές μετακυλήσεις και οι ενοχλήσεις που συχνά βιώνουμε τις “δύσκολες μέρες του μήνα” είναι αρκετά από το να μας πείσουν να κάνουμε κοπάνα. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη γυμναστική μας στον κύκλο μας: ναι, με άλλα λόγια να συγχρονίσουμε αυτά τα δύο!

               Προτού, όμως, προχωρήσουμε στο “πώς το κάνουμε αυτό”, πρέπει να έχουμε μία ιδέα του τι συμβαίνει στο σώμα μας στη διάρκεια του κύκλου, ο οποίος χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η ωοθυλακική που οδηγείς την ωορρηξία, ενώ μετά ακολουθεί η ωχρινική ή προεμμηνοροϊκή φάση.

               Η ωοωθυλακική φάση ξεκινά την πρώτη μέρα της περιόδου μας κι είναι τότε που οι ορμόνες μας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Στη διάρκεια της εμμήνου ρήσης, το σώμα αποβάλλει την επένδυση του ενδομητρίου που, στον προηγούμενο κύκλο, είχε προετοιμαστεί για να υποδεχθεί το ωάριο εφόσον αυτό γονιμοποιείτο.  Το στάδιο της αιμορραγίας διαρκεί κατά μέσο όρο πέντε μέρες και στη λήξη του τα οιστρογόνα αυξάνονται, προετοιμάζοντας ξανά το σώμα για μία ενδεχόμενη κύηση μέχρι την ωορρηξία. Η ωοθυλακική φάση διαρκεί συνολικά από 12 έως 14 ημέρες, όποτε και γίνεται η απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες.

               Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, τότε μπαίνουμε στην ωχρινική φάση της περιόδου, κι είναι τότε που ξεκινάμε να βιώνουμε όσα μας ταλαιπωρούν: ακμή, αλλαγές στη διάθεση, κράμπες κι ευαισθησία στο στήθος. Είναι η φάση που τα οιστρογόνα κι η προγεστερόνη ξεκινούν και πάλι να μειώνονται έως ότου φτάσουν στο ελάχιστο επίπεδό τους ΄για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος.

               Οπότε, η γυμναστική μας πρέπει να “ακολουθήσει” τις ορμόνες μας…

               Καθώς η πρώτη φάση του κύκλου είναι εκείνη με τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών, το πιο πιθανό είναι πως τα μόνα συμπτώματα που θα βιώσουμε είναι εκείνα της περιόδου. Οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο έντονες προπονήσεις, όπως το HIIT, cardio με “δυνατά” intervals, jogging μεγάλης απόστασης ή ασκήσεις με βάρη. Ωστόσο, δεν αμελούμε να παίρνουμε τουλάχιστον μία μέρα “ρεπό” ανάμεσα σε προπονήσεις αυτού του τύπου, καθώς είναι πολύ εύκολο να το παρακάνουμε.

               Στη δεύτερη φάση και μετά την ωορρηξία είναι που πρέπει να είμαστε πιο ευγενικές με το σώμα μας σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά του. Οπότε στρεφόμαστε σε circuits όπως yoga ή pilates, ασκήσεις ενδυνάμωσης με λιγότερο βάρος και περισσότερες επαναλήψεις, καθώς και ήπιο cardio. Επίσης, καθώς η θερμοκρασία μας θα είναι πιο ανεβασμένη σε αυτή τη φάση, καλό είναι να αποφεύγουμε να γυμναζόμαστε σε συνθήκες με ζέστη κι υγρασία.

               Στην ουσία, όλα τα παραπάνω μας μαθαίνουν να γυμναζόμαστε ανάλογα με τις δυνατότητες του σώματός μας σε κάθε φάση του κύκλου μας ώστε να δούμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε χωρίς “παρενέργειες”. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ακούτε το σώμα σας.

               Πηγή: Health Line

Featured image: @chrisjoelcampbell/ unsplash.com

You may also like