ΠΡΗΣΜΕΝΟΙ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΙ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ SPOOKY…

Σε ένα από τα ραντεβού με τη μαία μου, εκείνη μου έκανε την ερώτηση αν παρατήρησα πρήξιμο στο σώμα. Τότε είχα πει μέσα στην τρελή χαρά “όχι”. Εμ, εδώ σε θέλω κάβουρα…!

               Βλέπεις, αυτή η φήμη για “πρησμένους αστραγάλους”…τελικά μόνο μύθος δεν είναι, μια που μέσα στη μέρα το ποδαράκι σου ίσως είναι λίίίγο πιο μεγάλο από όταν το παρατήρησες το πρωί. So, here’s come the edema!

               Όσο περίεργο ή ακόμη και τρομακτικό αν φαίνεται, το οίδημα είναι, κατά βάση φυσιολογικό και θα εμφανιστεί σε τρεις στις τέσσερις μέλλουσες μαμάδες. Το οίδημα προκύπτει (από τι άλλο;) τις αλλαγές που περνά το σώμα… Και συγκεκριμένα την αύξηση των υγρών προκειμένου να υποστηριχθούν μαμά και μωρό αλλά και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των ιστών. Έτσι, η περιεκτικότητα του σώματός μας σε νερό μπορεί να αυξηθεί σε ένα και 6,5 λίτρα (!). Αυτό το νερό διανέμεται στον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, τον όγκο του αίματος της μητέρας αλλά και το ίδιο το έμβρυο. Η αύξηση της ροής του αίματος και της πίεσης που δέχονται τα αγγεία της λεκάνης και της κοίλης φλέβας (της φλέβας που επιστρέφει το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά) από τη μήτρα που όλο και μεγαλώνει.

Άρα το οίδημα στα πόδια και (κάποιες φορές) τα χέρια γίνεται πλέον σύνηθες. Και σα να μη μας έφτανε αυτό, οι σύνδεσμοι στα πέλματα “τεντώνονται” κι αυτοί. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να ψάχνουμε και καινούρια παπούτσια!

               Ωστόσο, αν και το οίδημα δεν προκαλεί συνήθως ανησυχία, καλό είναι να αναζητούμε ιατρική συμβουλή αν:

  • πρήζεται και το πρόσωπό μας
  • παίρνουμε πάνω από 2 κιλά σε μία εβδομάδα
  • το οίδημα δεν υποχωρείς τη διάρκεια της νύχτας
Μπορούμε να ανακουφίζουμε το οίδημα;

Φυσικά, και μάλιστα πολύ εύκολα! Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγουμε να καθόμαστε ή να στεκόμαστε για ώρα. Καλό είναι κάθε μία ώρα να βαδίζουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, η βοήθεια έρχεται από τις διατροφικές μας συνήθειες… Επομένως φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό και να περιορίζουμε την πρόσληψη αλατιού.

Η δε γυμναστική είναι φίλη μας και δραστηριότητες όπως το βάδισμα ή η κολύμβηση είναι εξαιρετικές επιλογές, μια που τα υγρά θα μεταφερθούν από το σώμα στα νεφρά ώστε να αποβληθούν με τη διούρηση.

Μια που είπαμε για τα παπούτσια, προτιμούμε άνετα παπούτσια που δεν περιορίζουμε το πόδι. Γυρίζοντας σπίτι, οι παντόφλες μας πρέπει να είναι χαλαρές, όπως και οι κάλτσες που θα φορέσουμε να μη μας σφίγγουν με το λάστιχο. Επίσης, καλό είναι να καθόμαστε για λίγο σε ύπτια θέση με τα πόδια στηριγμένα πιο ψηλά από το κεφάλι μας.

Τέλος, όταν ξαπλώνουμε το βράδυ, προσπαθούμε να ξαπλώνουμε στην αριστερή μας πλευρά, ώστε να διευκολύνουμε τη ροή του αίματος στη διάρκεια της νύχτας αλλά και για να επιτρέψουμε την ομαλή λειτουργία των νεφρών.

Φυσικά, δε διστάζουμε σε καμία περίπτωση να συμβουλευτούμε το γιατρό ή τη μαία μας αν κάτι μας ανησυχεί στο οίδημα. Μην ξεχνάμε πως είναι εκεί για να μας στηρίξουν σε αυτό το ταξίδι αλλά και για να μας βοηθήσουν να φέρουμε το μωράκι μας στον κόσμο με ασφάλεια!

Πηγή: What To Expect

Featured image: pexels.com/@amina-filkins

You may also like