ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Σε μία εποχή όπου τα παιδάκια μας πλέον είναι εκτεθειμένα σε μία οθόνη σχεδόν όλη τη μέρα… Και βεβαίως οι καραντίνες δε βοήθησαν σε αυτό, είναι ακόμη πιο σημαντικό να φροντίσουμε ώστε να μην εγκαταλείψουν τη σωματική δραστηριότητα. Το καλό είναι πως τα παιδιά, όταν μαθαίνουν κάτι από μικρά, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να το τηρούν και στην ενήλικη ζωή τους. Πώς, όμως, μπορούμε να καταφέρουμε να αγαπήσουν τα παιδιά μας τη γυμναστική… Ανεξάρτητα ποια μορφή προπόνησης ή σπορ θα προτιμήσουν στο μέλλον;

               Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε πως τα παιδιά… ό,τι βλέπουν κάνουν. Αν βλέπουν εμάς καθισμένους όλη μέρα σε μία καρέκλα ή έναν καναπέ μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό με τις ώρες, αυτόματα θα θεωρήσουν πως αυτό είναι το φυσιολογικό. Κι όλοι γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Επομένως, όταν εμείς φροντίζουμε να γυμναζόμαστε ή να παραμένουμε δραστήριοι, είναι δεδομένο οτι θα μας ακολουθήσουν.

               Αυτό είναι το πρώτο και πιο βασικό “τρικ”. Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν μέθοδοι ώστε να προσαρμόσουμε τα παιδάκια μας ώστε η γυμναστική να γίνει για εκείνα μία διασκεδαστική συνήθεια.

Μικρά μυστικά επιτυχίας

               01 Προσαρμόζουμε τις δραστηριότητες ώστε να ανταποκρίνεται στην ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, κάνοντας ένα mini τραπεζάκι ping pong με ένα χαμηλό δίχτυ κι ελαφριές και μικρές ρακέτες!

               02 Δίνουμε βάση στις κινητικές δεξιότητες. Το παιχνίδι με τη μπάλα, το ποδήλατο ή τα άλματα επιτρέπουν στα παιδιά να τις αναπτύξουν… Ειδικά αν μιλάμε για παιδάκια νηπιακής ηλικίας.

               03 Επενδύουμε σε παιδιά που εμπνέουν τη σωματική δραστηριότητα. Εφόσον έχουμε το χώρο ή μπορούμε να βγαίνουμε έξω για παιχνίδι, μερικές μπάλες ή ένα κατάλληλο ποδήλατο είναι αγορές που “πιάνουν” τόπο!

               04 Ενθαρρύνουμε το ελεύθερο παιχνίδι εκτός σπιτιού, akaπώς το joggingμπορεί να γίνει παιχνίδι θησαυρού!

               05 Γυμναζόμαστε μαζί με τα παιδιά. Εάν σας αρέσει να γυμνάζεστε στο σπίτι ή να βγαίνετε για τρέξιμο, γιατί να μη σας κάνουν παρέα και τα παιδάκια σας; Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα θέλουν να κάνουν κάτι μαζί με τη μαμά και το μπαμπά… Συν του ότι δε θα έχετε το άγχος αν θα βρείτε χρόνο για τη γυμναστική σας!

               06 Δημιουργούμε ένα πλάνο δραστηριοτήτων. Τα παιδιά είναι, υπό μίαν έννοια, πλάσματα της συνήθειας. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με μία μικρή ανταμοιβή (όπως μία βόλτα για σινεμά) θα είναι κάτι που θα το περιμένουν με λαχτάρα! Αρκεί η ανταμοιβή να μην έχει σχέση με φαγητό… Καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει το συσχετισμό που πρέπει να υφίσταται μεταξύ άσκησης και φαγητού.

Η σημασία του fitness εντός κι εκτός σπιτιού

               07 Εξηγούμε τι θα πει “fitness”. Όχι, δε θα κάνουμε τα παιδιά εμμονικά με την εξωτερική τους εμφάνιση! Μπορούμε, όμως, να τους μιλήσουμε για τα οφέλη που θέλουμε να αποκομίσουμε με τη γυμναστική, δηλαδή την καλή μας υγεία και διάθεση. Ακόμη, δεν παραλείπουμε να εξηγήσουμε το ρόλο της διατροφής σε συνδυασμό με τη γυμναστική – γι’ αυτό και στις δραστηριότητές που προαναφέραμε η αμοιβή δεν πρέπει να είναι κάποιο σνακ.

               08 Κάνουμε γυμναστική… τις δουλειές του σπιτιού. Το να αναθέτουμε στα παιδιά μερικές δουλειές του σπιτιού (ανάλογα με την ηλικία τους) μπορεί να αναπτύξει το αίσθημα υπευθυνότητας, αλλά και θα τα δραστηριοποιήσει. Αν μάλιστα, τις κάνουμε και κάπως πιο διασκεδαστικές, θα είναι πιο εύκολο να τις ολοκληρώσουν.

               09 Επιτρέπουμε να επιλέξουν εκείνα την αθλητική τους δραστηριότητα. Σε κάποια παιδιά αρέσει ένα οργανωμένο άθλημα και ο συναγωνισμός, αλλά σαφώς και δεν ισχύει για όλα τα παιδιά. Εκτός του ότι θα εκτιμήσουν πως συζητάμε μαζί τους τις επιλογές, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη δραστηριότητα και μαζί τους.

               Το σημαντικό είναι να τους εμπνεύσουμε τη διάθεση για άθληση το συντομότερο δυνατό στη ζωή τους. Εφόσον επιτευχθεί αυτό, τότε όχι μόνο θα παραμείνουν υγιή, αλλά η συνήθεια θα παραμείνει μαζί τους για πολύ καιρό!

               Πηγή: Health Line

Featured image: pexels.com/@kampus

You may also like