Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑ

Όταν πρόκειται για αυτο-φροντίδα, είναι εύκολο να συγχέουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτο-συμπόνια. Και τα δύο έχουν τη θέση τους, αλλά εξυπηρετούν πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας, ενώ η αυτο-συμπόνια έχει να κάνει με το να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με καλοσύνη, κατανόηση και συγχώρεση. Σε μια δύσκολη στιγμή σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη και αναγνώριση του τι συμβαίνει μέσα μας. Ακολουθούν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των δύο εννοιών… Και χρειάζεται να τις δούμε για να κατανοήσουμε πως θα τις στηρίξουμε καλύτερα.

Αυτοεκτίμηση ή αυτοσυμπόνια;

Η αυτοεκτίμηση βασίζεται στην εξωτερική επικύρωση. Η αυτο-συμπόνια βασίζεται στην αυτο-καλοσύνη.

Έχει να κάνει με το να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας… Ενώ η αυτοσυμπόνια είναι να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας ευγενικά, ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε καλά.

Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το να αισθανόμαστε ανώτεροι. Η αυτο-συμπόνια είναι να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με την ίδια καλοσύνη και κατανόηση που θα προσφέραμε σε έναν καλό φίλο.

Η συμβουλή μας

Μια συμβουλή για την ενίσχυση της αυτο-συμπόνιας είναι να εξασκηθείτε στην αυτο-συμπονετική αυτο-ομιλία. Όταν κάτι πάει στραβά ή γίνει ένα λάθος, αντί να χτυπάτε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να μιλήσετε στον εαυτό σας όπως θα κάνατε σε έναν καλό φίλο. Να είστε ευγενικοί, κατανοητοί και συγχωρητικοί. Στην αρχή είναι δύσκολο αν δεν το εφαρμόζατε τα προηγούμενα χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου θα το συνηθίσετε και θα νιώθετε καλύτερα.

Τόσο η αυτοεκτίμηση όσο και η αυτοσυμπόνια έχουν μια θέση στη ζωή μας, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ τους. Έρευνα της Kristin Neff και των συνεργατών της, διαπίστωσε ότι η αυτο-συμπόνια έχει πολλά οφέλη. Υποδηλώνοντας ότι είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε σε αυτό, παρά στην αυτοεκτίμησή μας, που μπορεί να βρίσκετε μερικές φορές στα πάνω-κάτω. Η αυτο-συμπόνια μας βοηθά να είμαστε πιο ειλικρινείς και μη επικριτικοί με τον εαυτό μας, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη.

«Είμαι άξιος συμπόνιας και κατανόησης».

«Δεν είμαι μόνος στους αγώνες μου».

Σε δύσκολες περιόδους ας εκτιμήσουμε τι χρειαζόμαστε περισσότερο και ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να δεχθεί μια αγκαλιά αυτοσυμπόνιας για να λυτρωθεί.

Photo credits: unsplash.com/@courtneymcook

You may also like