Η ΚΑΛΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΞΕΚΙΝΑ.. ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ!

Η σωστή στάση του σώματος είναι το Α και το Ω για να εκτελούμε άνετα κάθε κίνηση στην καθημερινότητά μας. Κι ως επί το πλείστον καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να υποκύπτει σε συνήθειες που μας αναγκάζουν να σκύβουμε ή να καμπουριάζουμε. Kάνουμε ειδικές διατάσεις, φροντίζουμε να στεκόμαστε με την πλάτη ίσια στο γραφείο… όμως πόσες φορές αναλογιστήκαμε το ρόλο των ποδιών μας στη στάση του σώματός μας;

               Καθώς τα πόδια είναι εκείνα που υποστηρίζουν μεγάλο μέρος του βάρους του σώματός μας, είναι βασικό να φροντίζουμε να έχουν ένα καλό εύρος κίνησης και να είναι δυνατά. Οτιδήποτε μεταβάλλει τη σωστή κίνηση των πελμάτων και των αστραγάλων μπορεί να επηρεάσει τους γοφούς και τη μέση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε από πόνους που μειώνουν την κινητικότητά μας. Ας μάθουμε, λοιπόν, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία και τη στάση του σώματός μας ξεκινώντας… από χαμηλά!

     Επένδυσε στα κατάλληλα παπούτσια.

               Αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ειδικά το καλοκαίρι, ίσια παπούτσια όπως τα σανδάλια δεν προσφέρουν την άνεση και τη στήριξη που οι καμάρες των ποδιών χρειάζονται. H καλύτερη επιλογή είναι τα αθλητικά που περιορίζουν τους κραδασμούς κατά τη βάδιση κι επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία του πέλματος.

     Τεντώσου!

               Ασκήσεις διατάσεων που εστιάζουν στα πέλματα, τους αστραγάλους και τις γάμπες, εκτός του ότι αυξάνουν το εύρος της κίνησης, μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης μυοσκελετικών πόνων που μπορούν να φτάσουν ως την πλάτη, περιορίζοντας σημαντικά την τάση να καμπουριάζουμε. Σύντομα θα διαπιστώσεις πως με μερικές ασκήσεις κάθε μέρα, η σπονδυλική στήλη αποκτά τη σωστή ευθυτενή της στάση.

  Εξασκήσου στην ισορροπία.

               Υπάρχει πληθώρα ασκήσεων διατάσεων και yoga που μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία μας. Πολλές από αυτές αφορούν και τα πόδια μας. Ασκήσεις όπως οι στάσεις του Πολεμιστή ή του Αετού είναι ιδανικές για να ενδυναμώσουν πέλματα, αστραγάλους και γάμπες. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις σε τέτοιες ασκήσεις, τόσο πιο αισθητή θα είναι η διαφορά στη στάση του σώματός σου.

  Δώσε προσοχή στο βηματισμό σου.

               Ο τρόπος που βαδίζουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική στάση του σώματος. Σε ένα σωστό βήμα, η φτέρνα αγγίζει το έδαφος ώστε έπειτα να ακολουθήσει το πέλμα και τα δάχτυλα του ποδιού να έρθουν τελευταία ώστε εκείνα να δώσουν την ώθηση για το επόμενο βήμα. Επίσης, καλό είναι να παρατηρήσεις τη θέση των δαχτύλων κατά τη βάδισή σου. Τα δάχτυλα πρέπει να “κοιτούν” μπροστά: αν όμως “κοιτούν” Προς τα έξω ή προς τα μέσα, ίσως θα πρέπει να προμηθευτείς ένα νάρθηκα για χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ένα ζευγάρι ανατομικών παπουτσιών που θα σου επιτρέψουν να διορθώσεις το βηματισμό σου.

               Η σωστή στάση του σώματος και η βελτίωση της ισορροπίας μας είναι συνυφασμένη με την καλή μας υγεία. Οπότε… πατάμε γερά στα πόδια μας!

               Πηγή: Mind Body Green

You may also like