OΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ…

Όλοι μας έχουμε περάσει βραδιές που ο σύντροφός μας ροχαλίζει ή που εκείνος μας ανακοίνωσε την επόμενη μέρα πως ροχαλίζαμε εμείς οι ίδιοι… Το ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε δε σημαίνει πως δεν τον κάνουμε. Πόσο συχνό είναι, όμως, να ακούμε μέσα στη νύχτα… το παιδί μας να ροχαλίζει; Και η ερώτηση που αυτόματα γεννάται είναι “να ανησυχήσω;”.

               Γνωρίζουμε πως το ροχαλητό προκαλείται από μπλοκαρισμένους αεραγωγούς. Καθώς ο αέρας προσπαθεί να εξέλθει κατά την αναπνοή μας, οι μαλακοί ιστοί στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό δονούνται προκαλώντας τους γνωστούς ήχους που ενίοτε μπορεί αν θυμίζουν… τρακτέρ! Το ροχαλητό είναι πιο σύνηθες ενόσω μεγαλώνουμε, ενώ επίσης ρόλο θα παίξει και η κατάσταση των μυών στους αεραγωγούς μας αλλά και το επιπλέον σωματικό βάρος. Έτσι , βάσει μελετών, το 25% του πληθυσμού μπορεί να ροχαλίζει σε τακτική βάση ενώ σχεδόν ο μισός μπορεί να ροχαλίσει κατά περιόδους.

               Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ένα στα δέκα παιδιά θα ροχαλίσει μέσα στη νύχτα, κι αυτό όχι τόσο επειδή μπορεί η μυτούλα του να είναι βουλωμένη από κάποιο κρύωμα. Αλλά και πάλι, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι ένδειξη πως συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Ποιες μπορεί να είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες;
               01 Μεγάλες αμυγδαλές ή αδενοειδείς.

Είναι ίσως η πιο τυπική εξήγηση, λόγω των επιπλέον ιστών που υπάρχει στο λαιμό και διορθώνεται με αμυγδαλεκτομή.

               02 Αλλεργίες.

Οι φλεγμονές και ρινική συμφόρηση που προκαλούνται από αλλεργίες όπως στη γύρη ή τη σκόνη πιθανώς να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με την αλλεργική ρινίτιδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται τόσο με φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και με τη χρήση υποαλλεργικών κλινοσκεπασμάτων για το κρεβάτι του παιδιού.

               03 Άσθμα.

Το άσθμα μπορεί να προκαλέσει πλεονάζουσα παραγωγή βλέννας, καθώς επίσης και εμπλοκή των αεραγωγών. Σε περίπτωση διάγνωσης άσθματος, ο παιδίατρος θα προτείνει ανάλογη φαρμακευτική αγωγή που θα διευκολύνει το παιδί τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

               04 Προβλήματα στο ρινικό διάφραγμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ρινικό διάφραγμα διαχωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο ίσα μέρη. Εντούτοις, αν το διάφραγμα είναι ανομοιογενές ή έχει υποστεί αλλοιώσεις, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και, κατ’ επέκταση τον ύπνο. Περίπου το 80% του πληθυσμού μπορεί να επηρεαστεί από τη δομή του διαφράγματος… Κι αυτό μπορεί να γίνει τόσο από τη γέννηση, στη διάρκεια της ανάπτυξης ή εξαιτίας τραυματισμού. Τα καλά νέα είναι πως το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά.

               05 Βάρος.

Το περιττό βάρος στα παιδιά έχει συνδεθεί και με άλλες παθήσεις (όπως διαβήτη τύπου ΙΙ ή υπέρταση) … Και βεβαίως δε θα μπορούσε να μην επηρεάζει και τον ύπνο τους. Ο λιπώδης ιστός στον αυχένα μπορεί να πιέσει το λαιμό μας όσο κοιμόμαστε με την πίεση αυτή να επηρεάζει τους αεραγωγούς κι άρα την αναπνοή, με αποτέλεσμα να ροχαλίζουμε. Εδώ η αλλαγή θα έρθει με ισορροπημένη διατροφή κι άσκηση ώστε το παιδί να φτάσει ένα ιδανικό βάρος με γνώμονα την ηλικία και το ύψος του.

               06 Υπνική άπνοια.

Αν το παιδί ξυπνάει μέσα στη νύχτα βήχοντας και “κυνηγώντας” αέρα, πιθανώς να ταλαιπωρείται από υπνική άπνοια. Πρόκειται για μία διαταραχή όπου το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει στη διάρκεια του ύπνου ή ακόμη και να μην αναπνέει καθόλου για κάποιες στιγμές. Σε αυτήν τη περίπτωση, το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάζει καούρες, νυχτερινή εφίδρωση, ανεξέλεγκτες κινήσεις των χεριών ή/και των ποδιών ενώ κοιμάται, αλλά και δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο ή υπερδραστηριότητα (συμπτώματα παρόμοια με ΔΕΠΥ, χωρίς αυτά όμως να συσχετίζονται).

unsplash.com/@brettd901
               Πότε πρέπει να ενημερώσω τον παιδίατρο;

               Αν κι οι παραπάνω αιτίες για το ροχαλητό του παιδιού είναι αντιμετωπίσιμες με αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού ή με ήπια φαρμακευτική αγωγή… Καλό είναι να αναζητήσουμε τη συμβουλή του παιδιάτρου μας αν:

  • Το παιδί ροχαλίζει σχεδόν κάθε νύχτα
  • Το παιδί ροχαλίζει συχνά μέσα στη νύχτα
  • Ο ήχος του ροχαλητού είναι δυνατός
  • Το παιδί κοιμάται με το στόμα ανοιχτό και το πηγούνι και το λαιμό σε έκταση . Πολλές φορές αυτή η λάθος θέση είναι που προκαλεί το ροχαλητό.
  • Ακούμε το παιδί να σταματάει να ανασαίνει ή να ξυπνάει ασθμαίνοντας

Αν έχουμε ανησυχία για τον ύπνο του παιδιού μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε παρατηρήσεις σε ένα ημερολόγιο ύπνου, ξεκινώντας κάθε βράδυ μία ώρα αφότου το παιδί έχει πάει για ύπνο. Έτσι θα μπορούμε να κάνουμε μία εμπεριστατωμένη περιγραφή του όποιου προβλήματος στον παιδίατρο.

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like