Και ξαφνικά… the shoe won’t fit! 

Αλλά μην ανησυχείς, είναι λογικό 

Ετοιμάζεσαι να βάλεις τις αγαπημένες σου μπότες και, ενώ μέχρι τώρα ταίριαζαν “κουτί”, ξαφνικά… απλά δεν μπαίνει το πόδι μέσα! Τι μπορεί να συμβαίνει και πρέπει να αναζητήσεις ιατρικά αίτια; 

Αρχικά δεν υπάρχει λόγος για πανικός. Ναι, το μέγεθος των ποδιών σου μπορεί να μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. 

Τι συμβαίνει, όμως; 

Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει επειδή πολύ απλά μεγαλώνουμε. Ναι, ξέρω, αυτή είναι η “πικρή” αλήθεια. 

Με κάθε βήμα, το σώμα μας απορροφά δύο έως και τρεις φορές το βάρος του λόγω της έλξης της βαρύτητας. Αυτό επηρεάζει κατ’ επέκταση το σχήμα του ποδιού. Συγκεκριμένα, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι στην καμάρα των πελμάτων σταδιακά φθείρονται κι όσο αυτό συμβαίνει, η καμάρα χαμηλώνει με αποτέλεσμα τα πέλματα τελικά να επιπεδώνονται κι άρα να αυξάνεται το μήκος τους αλλά και το φάρδος τους. 

Εκτός, αυτού, όμως, ισχύει και το γεγονός πως το βάρος των περισσότερων ανθρώπων αυξάνεται με την ηλικία. Αυτή η αύξηση του βάρους ασκεί περισσότερη πίεση στους συνδέσμους και τους τένοντες των πελμάτων με αποτέλεσμα αυτά να “μεγαλώνουν”. Επιπλέον, η αύξηση του βάρους μπορεί να επηρεάσει και το συνολικό μηχανισμό της βάδισής μας ακριβώς επειδή η πίεση των πελμάτων αυξάνεται. 

Ακόμη, με την ηλικία αλλάζει κι ο τρόπος που το σώμα αποθηκεύει το λίπος. Με δεδομένο πως τα “μαξιλαράκια” στα μετατάρσια των πελμάτων είναι στην ουσία μικρές αποθήκες λίπους, αυτά γίνονται πιο λεπτά με την πάροδο του χρόνου κι άρα γίνεται μικρότερη απορρόφηση των κραδασμών από το σώμα κατά τη βάδιση. Έτσι, εκτός του ό,τι αναπόφευκτά αυτό μπορεί να μεταβάλλει το μέγεθος των πελμάτων, μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία κατά τη βάδιση. 

@andrewdinh/ unsplash.com
Ο παράγοντας της εγκυμοσύνης στις γυναίκες

Εκτός από την ηλικία, όμως, σημαντικός παράγοντας είναι κι η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στην παραγωγή της ρελαξίνης. Είναι μία ορμόνη που αυξάνει την ελαστικότητα των συνδέσμων προκειμένου το σώμα να ανταποκριθεί στον τοκετό. Κι αν κι η αύξηση της ρελαξίνης είναι απαραίτητη για τους συνδέσμους του τραχήλου της μήτρας αλλά και τις λεκάνης, η επίδραση είναι εμφανής σε όλο το σώμα. Ναι, ακόμη και στα πέλματα. Η χαλάρωση των συνδέσμων στα πέλματα τα αναγκάζει να γίνουν πιο επίπεδα. Άρα αυτά επιμηκύνονται και φαρδαίνουν, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως αυτή η αλλαγή είναι ως επί το πλείστο μόνιμη. 

Και βεβαίως ας μην ξεχνάμε παραμορφώσεις που μπορούν να εμφανιστούν όπως: 

  • Κότσι: δημιουργείται συνήθως στα πόδια των γυναικών λόγω της χρήσης μυτερών παπουτσιών… Με το μεγάλο δάχτυλο να έρχεται πιο κοντά στα υπόλοιπα δάχτυλα του ποδιού. 
  • Σφυροδακτυλία: πρόκειται για μία παραμόρφωση των δακτύλων. Τα δάχτυλα κάμπτουν προς τα κάτω με τις αρθρώσεις να χάνουν την ευθυγραμμισμένη θέση τους. 
  • Κάλοι: σκληρύνσεις του δέρματος που προκαλούνται προκειμένου βαθύτερα και πιο ευαίσθητα στρώματα της επιδερμίδας του ποδιού να παραμείνουν προστατευμένα. 

Η πιο κοινή παραμόρφωση είναι το κότσι, ωστόσο ένα φαρδύ ζευγάρι παπούτσια μπορεί να ανακουφίσει και να βελτιώσει τη βάδισή μας σε κάθε περίσταση. 

Καθώς η αλλαγή αυτή μπορεί να συμβεί στον καθένα, το βασικό είναι να μην πανικοβληθούμε αν κι όταν συμβεί. Αντίθετα, αν επιλέγουμε κατάλληλα παπούτσια και φροντίζουμε να δοκιμάζουμε τακτικά το μέγεθός τους, αυτόματα θα βελτιωθεί κι η καθημερινότητά μας στη διάρκεια της βάδισης. Επιπλέον, η περιποίηση των ποδιών για την απομάκρυνση των κάλων, αλλά και η παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό μας για εξερεύνηση παθήσεων όπως κυκλοφορικά προβλήματα ή διαβήτη μπορούν να μας “γλιτώσουν” από πολλούς πονοκεφάλους! 

Πηγή:  Cleveland Clinic 

Featured image: pexels.com/@roman-odintsov

You may also like