Λίγο μπρόκολο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα…

Μία πράσινη πηγή θρεπτικών συστατικών για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Τα οφέλη και η αναγκαιότητα της φυτικής διατροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι αναρίθμητα και αδιαμφισβήτητα. Οι γονείς μας, επομένως, είχαν δίκιο όταν από παιδιά μάς έλεγαν και μας ξαναέλεγαν να φάμε φρούτα και λαχανικά, όσο κι αν εμείς τα αφήναμε διακριτικά στην άκρη του πιάτου. Ένας συνήθης ύποπτος σε αυτά, το μπρόκολο, που, παρά τα ποικίλα οφέλη του για την υγεία, τείνει να παραλείπεται από τη διατροφή μας, λόγω της όχι ιδιαίτερα νόστιμης γεύσης του και της περίεργης εμφάνισής του. Γιατί, όμως, πρέπει να του ανοίξουμε την πόρτα στη ζωή μας;

  1. Το μπρόκολο έχει λίγα λιπαρά, κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη. Μισή κούπα περιέχει μόλις 31 θερμίδες, χωρίς λίπος, ενώ προσφέρει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2.5 φυτικών ινών. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο μπορεί κάποιος να καταναλώσει όση ποσότητα θέλει άφοβα.
  2. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αφού είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, προσφέροντας 130% της ενδεικνυόμενης ημερήσιας ποσότητας, ενώ μία κούπα περιέχει 46% της ημερήσιας ενδεικνυόμενης βιταμίνης Α. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και Κ και έχει μικρή ποσότητα φολικού οξέος, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και παντοθενικού οξέος(Β5).
  3. Παρέχει ποικίλα μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και νάτριο, και ίχνη σιδήρου, σεληνίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και χαλκού.
  4. Φημίζεται για τις ευεργετικές του ικανότητες στην πέψη, το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα και, παράλληλα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ακόμη κι αντικαρκινικές ιδιότητες.
  5. Χάρις στα αντιοξειδωτικά του, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν την καταστροφή των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

You may also like