Maria Reig : Η συγγραφέας-φαινόμενο του βιβλίου “Όνειρα από Μελάνι” μιλά αποκλειστικά στο The K-magazine

Αρχές Δεκεμβρίου οι εκδόσεις “Διόπτρα” μου έστειλαν το βιβλίο “Όνειρα από Μελάνι“, καθώς κάθε εβδομάδα είμαι από τους τυχερούς που λαμβάνουν τις νέες κυκλοφορίες. Είναι ένα μυθιστόρημα που περίμενα με ανυπομονησία να διαβάσω, μιας και είχα διαβάσει διθυραμβικές κριτικές στον ξένο τύπο. Δεν είναι τυχαίο ότι η νεαρότατη συγγραφέας Maria Reig θεωρείται από τα πλέον ανερχόμενα ταλέντα στην Ισπανία. Πρέπει να παραδεχτώ ότι το βιβλίο της με συνεπήρε από τις πρώτες σελίδες! Από ένα instagram story που έκανε repost, επικοινωνήσαμε. Κι έτσι κανονίσαμε την συνέντευξη που ελπίζω να την βρείτε αρκετά ενδιαφέρουσα για να αναζητήσετε και το βιβλίο.

– Θα θέλατε να μας πείτε  μερικά πράγματα για εσάς;

M.R.: Φυσικά! Το όνομά μου είναι Maria Reig. Γεννήθηκα στη Βαρκελώνη το 1992, αλλά από τότε ζω σε διάφορες ισπανικές πόλεις όπως η Βαλένθια, η Σεβίλλη ή η Μαδρίτη, όπου αυτή τη στιγμή περνάω το χρόνο μου. Άρχισα να γράφω σε ηλικία 12 ετών και ήταν η αγάπη μου γι ‘αυτό που με έκανε να σπουδάσω Δημοσιογραφία. Παρόλα αυτά, όταν ολοκλήρωσα το μυθιστόρημά μου Papel y Tinta αποφάσισα να επικεντρωθώ στην καριέρα μου ως συγγραφέας. Για να μπορέσω να το δημοσιεύσω με τον τρέχοντα εκδότη μου, έπρεπε να ξεκινήσω μια εκστρατεία crowdfunding για να είμαι σε θέση να εκδώσω μόνη μου το  Papel y Tinta στο Amazon. Η εκστρατεία είχε τόσο μεγάλες επιτυχία  – με περισσότερους από εκατό ανθρώπους να συνεργάζονται σε αυτήν – που μου έδωσε την ευκαιρία να διαβαστούν από τον εκδότη μου . Έτσι το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα και μπορώ να μοιραστώ τις ιστορίες μου.

– Είστε  επίσης δημοσιογράφος. Σας  ενέπνευσε η ζωή σας να γράψετε  για την Ελίζα; Ποια ήταν η έμπνευσή σας;

M.R.: Ναι, σπούδασα Δημοσιογραφία, αλλά η πραγματική έμπνευση για τη δημιουργία της ιστορίας της Ελίζας ήταν η βιογραφία του προ-προπάππου μου, ο οποίος ήταν δημοσιογράφος, ποιητής και στιχουργός της Zarzuela , τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα. Όταν τελείωσα να το διαβάζω σε ένα παλιό βιβλίο που περιείχε κάποια ποιήματά του, σκέφτηκα αμέσως: “Τι θα είχε συμβεί αν εγώ, ως γυναίκα, ήθελα να έχω την ίδια ζωή με τον προ-προπάππου μου πριν από εκατό χρόνια;”

Και με αυτό το ερώματημα, ήξερα ότι έπρεπε να διαβάσω, να ερευνήσω και να ανακαλύψω για να μπορέσω να πω την ιστορία μιας γυναίκας που ήθελε να γίνει δημοσιογράφος στις αρχές του 20ου αιώνα.

Και μετά από μήνες έρευνας, αυτή η γυναίκα έγινε η Ελίζα Μοντέρο… Mε όλους τους στόχους, τους φόβους, τα όνειρα και τα λάθη της. Αισθάνομαι μια σύνδεση μαζί της όσον αφορά στο πάθος της γραφής, αλλά, συνολικά, δεν έχουμε τόσα πολλά κοινά (ήταν μια απόφαση, επειδή πιστεύω ότι είναι πιο ενδιαφέρον να δημιουργήσω χαρακτήρες που είναι διαφορετικοί από μένα, ώστε να μπορώ να εξερευνήσω μια άλλη άποψη σε καταστάσεις και στη ζωή).

– Πώς θα περιγράφατε τον χαρακτήρα της Elisa;

M.R.: Η Elisa είναι μια μη συμβατική γυναίκα που έχει ως όνειρο να εργαστεί ως δημοσιογράφος. Από τη φύση της αμφισβητεί τα πάντα και είναι τόσο ιδιαίτερη και πεισματάρα, σαν χαρακτήρας.. Ωστόσο, η παραδοσιακή εκπαίδευση που λαμβάνει ως παιδί και ως έφηβη – με όλες τις απαιτήσεις και τις απαγορεύσεις που έπρεπε να συμβιβάζονται οι γυναίκες – και τα οικογενειακά μυστικά και οι προσδοκίες της γίνονται μια πραγματική πρόκληση για την πραγματοποίηση του ονείρου της. Αλλά αγωνίζεται για αυτό με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο που την οδηγεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και να μάθει από τα δικά της λάθη.

©Álex Roló
-Πόσο κράτησε η έρευνα για να ξεκινήσει και να τελειώσει το βιβλίο; Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της γραφής;

Το πρώτο μέρος της έρευνας διήρκεσε έξι μήνες, αλλά συνέχισα να διαβάζω και να ψάχνω περισσότερες λεπτομέρειες και ποιοτικές πληροφορίες ενώ έγραφα. Όλη η διαδικασία διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Για μένα, τα πιο δύσκολα μέρη της γραφής είναι οι σκηνές με τις ιστορικές αναφορές (όπως ένας διάλογος με ένα πραγματικό πρόσωπο) και το στάδιο της επιμέλειας και διόρθωσης (που είναι το τελευταίο).

– Δεχτήκατε κριτικές που σας έκαναν να σκεφτείτε να σταματήσετε το γράψιμο;

M.R.: Ευτυχώς όχι.

– Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας; Ξεκίνησατε νέο βιβλίο; Ή σχεδιάζετε να κάνετε μια περιοδεία στην Ευρώπη για να συναντήσετε τους θαυμαστές σας προσωπικά;

M.R.:Ναι. Το δεύτερο μυθιστόρημά μου κυκλοφόρησε το 2020 στα ισπανικά. Και τώρα δουλεύω πάνω στο τρίτο μου βιβλίο. Και τα δύο είναι, όπως το «Όνειρα από μελάνι», ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά με νέους χαρακτήρες, εποχές και πλοκές. Θα ήθελα πολύ να κάνω μια ευρωπαϊκή περιοδεία! Ελπίζω να έχω την ευκαιρία στο μέλλον. Θα ήταν ένα όνειρο!

-Τελευταία ερώτηση: Απαντάτε προσωπικά στα μηνύματά σας στα social media; Είστε οπαδός τους;

M.R.: Ναι, εγώ απαντώ στα μηνύματά μου στα social media. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η δυνατότητα να μιλήσω απευθείας με τους αναγνώστες μου. Σε γενικές γραμμές, έχω ανάμεικτα συναισθήματα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά νομίζω ότι αν τα χρησιμοποιήσουμε με σύνεση, μπορούν να μας παρέχουν ένα υπέροχο κανάλι για να συνδεθούμε με τους άλλους άνθρώπους (όχι όλη την ώρα, ούτε με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό είναι σίγουρο!).

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!

M.R.: Ευχαριστώ! Ήταν χαρά μου! Θα ήθελα να χαιρετήσω τους Έλληνες αναγνώστες: Σας ευχαριστώ αν έχετε ήδη διαβάσει το μυθιστόρημά μου. Αν όχι, ελπίζω ότι, κάποια μέρα, θα μπορέσουμε να συναντηθούμε μέσα από τις σελίδες μου!

Το μυθιστόρημα “Ονειρα από Μελάνι” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω όλη την ομάδα στις δημόσιες σχέσεις του οίκου για την ευκαιρία που μας δίνει, μέσα από τα βιβλία της να ταξιδέψουμε σε άλλες εποχές και χώρες!

More info:

Site : mariareig.es/

Instagram: @mariareig.es/instagram

Μετάφραση: Παύλος-Μάξιμος Μανιός

You may also like