New year’s resolutions: Σου δείχνουμε πώς να τις υλοποιήσεις…

               Με το “Καλή Χρονιά”, σχεδόν αυτόματα αναλογιζόμαστε σε ποιους τομείς της ζωής μας προχωρήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε και πού μείναμε στάσιμοι. Μπορεί να είναι μία προσεγμένη διατροφή ή μία αλλαγή στην επαγγελματική μας ζωή. Κι εξίσου αυτόματα σκεφτόμαστε τι κάναμε λάθος και δεν υλοποιήσαμε κάποιους στόχους. Η απάντηση είναι “μάλλον δεν κάναμε τα σωστά βήματα για να τους πετύχουμε”. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα βήματα;

               01 Απλοποίησε τις αποφάσεις σου. Με την έλευση της νέας χρονιάς, η επιθυμία για (ριζικές, κυρίως) αλλαγές στη ζωή μας είναι έντονη. Όμως στην ουσία πρόκειται για αλλαγές στον τρόπο ζωής μας κι αυτό στην πράξη μπορεί να μας αποθαρρύνει, γιατί καλούμαστε να βγούμε από το λεγόμενο “comfort zone” μας και, εμπειρικά αντιλαμβανόμαστε πως αυτές οι αλλαγές δε γίνονται εν μία νυκτί. Οπότε ξεκινάμε θέτοντας μία ή δύο σημαντικές αποφάσεις για τη νέα χρονιά.

               02 Επίλεξε σωστά/σοφά. Όταν οι επιλογές φαντάζουν αχανείς (γιατί πολύ απλά μπορούν να είναι αμέτρητες), ο πιο απλός τρόπος για να καταλήξει κανείς σε μία απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή του είναι μία που θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία του. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση της καθημερινής γυμναστικής, έστω και ως απλό βάδισμα, είναι μία απόφαση που μακροπρόθεσμα θα μας κάνει να νιώσουμε αυτοπεποίθηση, γιατί σταδιακά θα αρχίσουμε να εξελίσσουμε τη νέα συνήθεια.

               03 Κράτα ρεαλιστικό το επίπεδο της αλλαγής με baby steps. Ένας “κλασσικός” στόχος είναι η εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων για μία άνετη και με λιγότερες ίσως έγνοιες ζωή. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτό δε μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Η ρεαλιστική οδός είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας οδηγούν σε αυτόν το στόχο. Με λίγα λόγια, κάνουμε μικρές αλλά στρατηγικές κινήσεις (για παράδειγμα, αποφασίζουμε πως κάθε μήνα θα βάζουμε στην άκρη ένα μικρό πόσο), που θα μας οδηγήσουν στη γραμμή του τερματισμού!

               04 Κάνε πλάνο και κράτα σημειώσεις. Κι όμως, ένα πρόγραμμα που θα μας διατηρεί σε εγρήγορση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό για την επιτυχία μας. Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεών μας που θα μας οδηγήσουν στον επιθυμητό στόχο, αλλά κι η καταγραφή των κινήσεων που κάνουμε μπορούν να μας δώσουν μία εικόνα για το πώς θα πρέπει να δράσουμε ή για το τι πρέπει να αλλάξουμε.

               05 Μη διστάζεις να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Μία μικρή ανταμοιβή σε κάθε κομβικό σημείο αυτής της διαδρομής μπορεί να μας ωθήσει να προχωρήσουμε με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα. Αρκεί να μην το παρακάνουμε, αλλιώς σύντομα μπορεί να διαπιστώσουμε πως απλά… κάνουμε κύκλους!

               06 Ευπρόσδεκτη κι η όποια βοήθεια. Ενημέρωσε μερικά κοντινά σου πρόσωπα για όσα θέλεις να πετύχεις τη νέα χρονιά και εξήγησέ τους πώς θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν αν νιώθεις πως παρεκκλίνεις από το στόχο σου.

               Για να πετύχουν, όμως αυτές οι στρατηγικές, είναι σημαντικό να νιώθουμε σίγουροι για τον εαυτό μας, καθώς εμείς οι ίδιοι είμαστε που θα αλλάξουμε τις καταστάσεις στη ζωή μας. Αυτή η σιγουριά είναι που θα μας εμποδίσει να φωνάξουμε “τα παρατάω!” στην πρώτη δυσκολία! Οπότε, ξεκινάμε… τι θέλουμε να αλλάξουμε στη ζωή μας;

You may also like