Οι 5 καλύτερες διατροφικές συνήθειες για τη διαχείριση του βάρους

               Μπορεί η στοχευμένη επιλογή τροφών και ο συνδυασμός αυτών να συμβάλλουν σε μία ισορροπημένη διατροφή… Όμως κάποιες φορές φαίνεται λες κι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Κι αυτό ισχύει συνήθως για κάποιον που στοχεύει να χάσει λίγο βάρος για να διατηρήσει την καλή του υγεία σε βάθος χρόνου. Και μπορεί οι στερητικές δίαιτες να υπόσχονται θαύματα σε χρόνο ρεκόρ, όμως έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει πως αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση η λύση. Από την άλλη, όμως, μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να είναι η λύση στην εξίσωση…Κι αυτές είναι πιο απλές από όσο πιστεύουμε!

               01

 Το πρώτο tipπρέπει να εφαρμόζεται “με το καλημέρα” και ναι, σας θυμίζουμε ξανά να μην αμελείτε το πρωινό σας γεύμα. Κι επιπροσθέτως, η κατανάλωση πρωτεΐνης κατά το πρωινό πρέπει να γίνει μηχανική κίνηση. Η πρωτεΐνη εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και φυσικά είμαστε πιο δραστήριοι για περισσότερη ώρα… Καθώς επιβραδύνεται η πέψη και μειώνονται οι πιθανότητες να καταναλώσουμε περισσότερη (και συνήθως περιττή) τροφή που αποτελείται από υδατάνθρακες. Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης στο πρωινό είναι τα 20 γραμμάρια που μπορούν να προκύψουν συνδυαστικά από τροφές όπως τα αυγά, τη βρώμη και το τυρί cottage.

               02

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τα οφέλη των φυτικών ινών στη διατροφή μας . Επίσης έχουμε πει πόσο σημαντικό είναι τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια να μη λείπουν από αυτήν. Οι φυτικές ίνες επιμηκύνουν τη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού αποτρέποντάς μας από την υπερφαγία βάζοντας ένα μέτρο στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως.

               03

 Η “αμαρτία” του να βάζουμε χέρι στα γλυκά (συνήθως) περιεχόμενα του ψυγείου (και της κουζίνας,γενικότερα!) οδηγεί σε πιο αργή καύση του λίπους κι αύξηση του βάρους… Eνώ επιπλέον μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο μας. Καθώς λίγο πριν την βραδινή κατάκλιση ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται, με τη διακοπή αυτών των επιδρομών ένα άτομο μπορεί να χάσει κιλά σε ένα εύλογο διάστημα.

               04

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση λαχανικών σε μορφή σαλάτας ή σούπας πριν από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη των θερμίδων που το γεύμα θα μας έδινε. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το αίσθημα κορεσμού… Mε αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε την ανάγκη να καταναλώσουμε όλο το γεύμα που ετοιμαζόμαστε να φάμε. Επιπλέον, θα έχουμε προσλάβει μία σημαντική ποσότητα θρεπτικών στοιχείων, νερού και βεβαίως φυτικών ινών.

               05

Ένα “μαγικό” θρεπτικό στοιχείο που βοηθά στη διαχείριση του βάρους είναι το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο επιτρέπει στο σώμα να “χαλαρώσει”. Mειώνει τα επίπεδα της διαβόητης κορτιζόλης που είναι υπεύθυνη για το άγχος, το οποίο οδηγεί στην υπερφαγία και, κατ΄ επέκταση, στην αύξηση βάρους και του κοιλιακού λίπους. Φροντίζοντας να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τροφές όπως αμύγδαλα, κολοκυθόσπορους, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Κι έτσι μπορούμε να ισορροπήσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα χάνοντας βάρος και βεβαίως… στρες!

               Τα παραπάνω διατροφικά tips είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν. Απλά, όπως κάθε συνήθεια, απαιτούν να… εκπαιδεύσουμε για λίγο τον εαυτό μας!

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@ellaolsson

You may also like