ΩΡΑ ΓΙΑ LIGHT ΑΣΚΗΣΗ…

… ειδικά αν ο πόνος σε εμποδίζει να ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου

               Παρά το γεγονός πως κάνεις τακτικές επισκέψεις στο γυμναστήριο ή το fitness studio της γειτονιάς σου και εκμεταλλεύεσαι τον καλό καιρό για να κάνεις τη γυμναστική σου outdoors, είναι φορές που το σώμα σου αντιδρά με ενοχλήσεις και πόνο. Ή, μπορεί το σώμα να θέλει κι άλλο χρόνο για να επανέλθει από έναν τραυματισμό ή ακόμη κι ένα πιάσιμο που προέκυψε “στα καλά καθούμενα”. Η επιλογή του “κάθομαι και δεν κουνιέμαι ρούπι” προφανώς και δε θα διορθώσει το πρόβλημα, οπότε η επιλογή Nο. 2 είναι κάτι που θα επιτρέψει στο σώμα να αποκτήσει ξανά ένα λογικό εύρος κίνησης. Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;

01 Περπάτημα.

Ένας περίπατος με ήπια ένταση επιτρέπει στα υγρά του σώματος να κυκλοφορήσουν σωστά ενώ παράλληλα οι μύες δεν αδρανοποιούνται. Επιπλέον, η βάδιση επιτρέπει στο σώμα να διατηρήσει το εύρος κίνησης το οποίο μπορεί να συνδράμει στην προσπάθεια να ανακουφίσουμε την όποια ενόχληση.

02 Διατάσεις.

Οι διατάσεις μπορούν να ενταχθούν στη μέρα μας ανά πάσα στιγμή, αλλά μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες όταν είσαι πιασμένος ή η γυμναστική της προηγούμενης μέρας σου έχει αφήσει… κατάλοιπα! Προτίμησε ασκήσεις όπου η κίνησή τους γίνεται με αργή ροή και βεβαίως χωρίς να ζορίσεις το σώμα.

03 Yin yoga.

Πρόκειται για μία μορφή θεραπευτικής yoga, καθώς οι στάσεις που την αποτελούν γίνονται αργά και μεθοδικά. Το να διατηρούμε την κάθε στάση για αρκετή ώρα και οι βαθιές αναπνοές επιτρέπουν στο σώμα να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Δοκίμασε ασκήσεις όπως τη στάση του παιδιού, του δράκου ή της πεταλούδας, αλλά έχε κατά νου πως πρέπει να αισθάνεσαι άνετος κατά την άσκηση: σε καμία περίπτωση μην κρατάς τη στάση αν σου προκαλεί δυσφορία.

  04 Μασάζ και ήπια αποθεραπεία.

 Κάποιες φορές η καλύτερη μέθοδος για να βοηθήσουμε το σώμα να αναρρώσει είναι φροντίδα χωρίς σωματική δραστηριότητα. Κάπου εδώ έρχονται να μας σώσουν τα foam rollers που, με σωστή χρήση, μπορούν ακόμη και να επισπεύσουν την αποθεραπεία. Ακόμη, μπορείς να αναζητήσεις έναν έμπειρο επαγγελματία που θα σου προσφέρει μερικές συνεδρίες στοχευμένου μασάζ. Έτσι θα “μαλακώσουν” οι μυϊκές ομάδες που σε ταλαιπωρούν.

               Το βασικό, όμως, είναι να θυμάσαι να επιτρέπεις στο σώμα σου να ξεκουράζεται μετά την προπόνηση. Ναι, συμφωνούμε απόλυτα πως η γυμναστική κι εν γένει η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να απογειώσουν τη υγεία σου... Όμως εξίσου σημαντική είναι κι η ανάπαυση.

               Πηγή: Fit On

Featured image: @chrisjoelcampbell/ unsplash.com

You may also like