ΠΩΣ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΡΑ ΥΠΕΡ ΜΑΣ

Η νηστεία ήταν ένα μέσο να σταθούμε ταπεινοί αυτές τις Άγιες Μέρες. Για κάποιους, όμως, η νηστεία έχει γίνει και μία συνήθεια σε επίπεδο διατροφικών συνηθειών, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητη πλήρη αποχή από τροφές. Και φαίνεται πως αυτό κάνει “check” σε πολλούς στόχους για την υγεία μας.

               01 Ισορροπεί το σάκχαρο του αίματος.

Στη διάρκεια της νηστείας περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών που αυξομειώνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα το σώμα να μεταφέρει σάκχαρο μέσω της ροής του αίματος πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου ΙΙ.

               02 Μεγαλύτερη αντίσταση σε φλεγμονές.

Αν και οι φλεγμονές βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις, σαφώς δεν ισχύει το ίδιο για χρόνιες φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πως η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα δεικτών που “μαρτυρούν” μία χρόνια φλεγμονή, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το ρίσκο παθήσεων, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

               03 Βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για περίπου το 31% θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα και οι καλύτερες μέθοδοι να μειώσουμε την κίνδυνο είναι μέσω της διατροφής αλλά και του συνολικού τρόπου ζωής μας. Σύμφωνα με μελέτες, εναλλαγές νηστείας μέσα στη βδομάδα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων με αποτέλεσμα να μειώνεται κι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

               04 Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία.

Καθώς η μέθοδος της νηστείας στην εβδομαδιαία μας διατροφή θέτει έναν έλεγχο στη δημιουργία φλεγμονών, η προστασία που απολαμβάνουμε εκτείνεται και σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Parkinsonκαι το Alzheimer. Ταυτόχρονα, με τη νηστεία βελτιώνεται η μνήμη κι η συγκέντρωσή μας ενισχύοντας τη συνολική εγκεφαλική μας λειτουργία.

               05 Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.

Μία μικρή περίοδος νηστείας μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό καθώς αυξάνεται η παραγωγή νορεπινεφρίνης που έχει συνδεθεί εμτ ην απώλεια βάρους. Μάλιστα, η απώλεια περιττού βάρους μπορεί να φτάσει ακόμη και το 9% και μάλιστα σε συντομότερο διάστημα. Μάλιστα εικάζεται πως η νηστεία είναι πιο αποτελεσματική σε αυτό από το περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων.

               06 Ευνοεί την ορμονική λειτουργία.

Η νηστεία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης HGH, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη, το μεταβολισμό αλλά και την απώλεια βάρους. Τα επίπεδα της ορμόνης ωφελούνται περαιτέρω από την εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος.

               07 Μπορεί να προσφέρει μακροζωία.

Αν και τα αποτελέσματα των μελετών προκύπτουν από πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως τακτικές περίοδοι νηστείας μπορούν να επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής.

               08 Πιθανώς να βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Σε μελέτες σε ποντίκια διαπιστώθηκε πως νηστεύοντας μέρα παρά μέρα μπορεί να μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν πως  αυτή η επίδραση μπορεί να λειτουργήσει και καταλυτικά υπέρ της χημειοθεραπείας.

               Φυσικά, καλό είναι να μη συνδυάζουμε τη νηστεία με συνεχόμενες περιόδου στέρησης. Κι εξυπακούεται πως πριν δοκιμάσουμε οποιαδήποτε μέθοδο νηστείας =, συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό μας.

Πηγή: HealthLine

Featured image: unsplash.com/@filipp_roman_photography

You may also like