Πώς η κίνηση μετά το γεύμα μας κάνει καλό

Γνωρίζουμε καλά πως όσο κι αν μας βοηθά το σάκχαρο του αίματος για να διατηρήσουμε την ενέργειά μας μέσα στη μέρα, κάποιες φορές γίνεται… Άτιμο πράγμα! Όσο κι αν φροντίζουμε να καταναλώνουμε τροφές που διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου, ε, δεν είναι πάντα εφικτό! Όλο και θα υποκύψουμε σε έναν πειρασμό όπως ένα muffin ή ένα κρουασάν από το αγαπημένο μας take away coffee shop. Αλλά μην ανησυχείτε, ακόμη κι αν υποκύψετε, υπάρχει τρόπος να τραβήξετε λίγο τα λουριά του σακχάρου!

               Σύμφωνα με τη βιοχημικό και συγγραφέα Jessie Ischaupe, το μυστικό κρύβεται στην κίνηση του σώματος. Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει πως μόλις δέκα λεπτά κίνησης μετά από κάθε γεύμα μπορεί να ισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα. Ανεξάρτητα του αν ό,τι καταναλώσαμε συνήθως οδηγεί το σάκχαρο σε απότομες αυξομειώσεις.

               Όχι, όχι, δεν είναι ανάγκη να κάνετε τη γυμναστική σας αμέσως μετά το γεύμα, αυτό σίγουρα αντενδείκνυται! Αλλά οποιαδήποτε μορφή κίνησης μετράει. Μπορεί να είναι ένας σύντομος περίπατος, μία βόλτα με το σκύλο μας, το παιχνίδι με τα παιδιά… Ή κάποιες δουλειές του σπιτιού. Το μυστικό ωστόσο είναι αυτό να γίνει μέσα σε μία ώρα από το γεύμα μας.

Ποιά ήταν η μελέτη

               Η Ischaupe μοιράστηκε τα ευρήματα μίας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής κατά την διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες ενός γκρουπ παρέμεναν καθισμένοι μετά το γεύμα τους (όπως, για παράδειγμα, συνηθίζουμε να καθόμαστε στο σαλόνι)… Ενώ όσοι αποτελούσαν τη δεύτερη ομάδα αφιέρωναν λίγα λεπτά σε μία δραστηριότητα. Κατόπιν μετρήσεων διαπιστώθηκε πως το σάκχαρο των συμμετεχόντων του δεύτερου γκρουπ παρέμενε σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Όμως και πως μόλις δέκα λεπτά σωματικής δραστηριότητας αρκούσαν για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

               Όσο για το τι ακριβώς συμβαίνει; Σύμφωνα με την Ischaupe, με κάθε κίνηση οι μύες κάνουν συσπάσεις, αλλά για να γίνουν αυτές οι συσπάσεις, οι μύες χρειάζονται ενέργεια. Κι αυτή η ενέργεια προέρχεται από (πού αλλού;) το σάκχαρο του αίματος.

               Έτσι, ακόμη κι αν μέσα στη μέρα ξεφύγετε λίγο από το προσεγμένο πρόγραμμα διατροφής, μην απογοητευτείτε: αντίθετα, θα έχουμε απολαύσει το muffinαλλά και θα έχουμε καταφέρει να “διορθώσουμε” την  ατασθαλία μας χωρίς να αισθανθούμε τύψεις! Φυσικά αυτό δε σημαίνει “muffins everyday; YAY!”, έτσι…; Όχι ζαβολιές!

               Πηγή: Mind Body Green

Featured image: unsplash.com/@mackenzimartin

You may also like