Sex: Τι συμβαίνει όταν σας… πιάνει στα πράσα;

CAUGHT BY KIDSΕίναι κάτι που μπορεί να μην έχουν βιώσει όλοι οι γονείς, αλλά σίγουρα όλοι φοβούνται: απολαμβάνετε τρυφερές, προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό σας μέχρι που το βλέμμα σας πέφτει πάνω σε ένα ζευγάρι πατουσίτσες που ξεπροβάλλουν από την πόρτα της κρεβατοκάμαράς σας…
Νιώθετε ότι έχετε τρομοκρατήσει το παιδί σας διά βίου; Εξαρτάται από την ηλικία του. Διότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μη χρειαστεί να δώσετε και πολλές εξηγήσεις.

Όπως αναφέρει ο Logan Levkoff, σεξολόγος, «το να σας πιάνουν στα πράσα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι μία πολύ κοινή εμπειρία και ένα τρανό παράδειγμα του πόσο σημαντικό είναι να χτυπάμε την πόρτα πριν μπούμε σε ένα δωμάτιο και να σεβόμαστε την ιδιωτική σφαίρα του άλλου». Ωστόσο, όπως προσθέτει, « πριν πείτε το οτιδήποτε στο παιδί σας θα πρέπει να διαπιστώσετε τι ακριβώς είδε ή άκουσε ή, σε τελική ανάλυση, αν ενδιαφέρεται καν για αυτό που συνέβη».
Η ηλικία του παιδιού θα καθορίσει τη στάση σας

* Βρεφική ηλικία
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι οι γονείς μπορούν να είναι τρυφεροί μεταξύ τους δίπλα στο μωρό τους. Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Naparstek Klein «πολλοί γονείς επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με τα μωρά ή να τα έχουν στην κρεβατοκάμαρά τους. Αυτό δε φαίνεται κακό, με την έννοια ότι τα μωρά δεν μπορούν να αντιληφθούν τι κάνουν οι γονείς και επομένως δεν έχει γι αυτά ιδιαίτερη σημασία».

kids-parents-bed-120509* Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών
Μερικά παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να απεχθάνονται το σεξ, ενώ άλλα να έχουν απλά ανάγκη από καθησυχασμό. Όπως αναφέρει η Margie Nichols, θεραπεύτρια σεξ, « συχνά τα παιδιά αισθάνονται ότι κάτι βίαιο συμβαίνει». Δε διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί στην προσωπική της εμπειρία: «Όταν ο γιος μου ήταν σε αυτή την ηλικία, νόμιζε ότι ο πατριός του με πλήγωνε. Βλέπετε, κάναμε αρκετό θόρυβο και ακόμη και πολύ αργά τη νύχτα ο γιος μου μας άκουγε».
Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είχατε μία προσωπική στιγμή με τον σύντροφό σας και ότι δεν πληγώνατε ο ένας τον άλλο. Αφήστε το εκεί, εκτός και αν το παιδί έχει περισσότερες απορίες.

* Παιδιά του δημοτικού
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν περιέργεια για το σεξ αλλά, ταυτόχρονα, συνήθως αποφεύγουν να αναφερθούν στο ζήτημα. « Το παιδί θα σας δείξει τι μπορεί να «αντέξει». Αν νιώσουν υπερβολικά άβολα με τη συζήτηση, αφήστε τη για αργότερα», συμβουλεύει ο Klein.

* Παιδιά 9-13 ετών
Μέχρι την πρόωρη εφηβεία, πολλά παιδιά είναι υποψιασμένα γύρω από το σεξ και μάλιστα φθάνουν στο σημείο να εκφράζουν ρητά και δυνατά την αηδία τους αν σας πιάσουν στα πράσα. Όπως τονίζει η Nichols «είναι μία καλή ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά ότι το σεξ είναι μία ιδιωτική και ευχάριστη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα μεταξύ ενηλίκων».

121004125049-nixon-kids-talk-sex-story-top* Έφηβοι
Όπως αναφέρει ο Klein, τα μεγαλύτερα παιδιά μερικές φορές διασκεδάζουν όταν υποψιάζονται οι γονείς τους έχουν περάσει πιο προσωπικές στιγμές. Ωστόσο, αν αυτό αποτελεί πολύ συχνή προσλαμβάνουσα γι αυτούς μπορεί να δημιουργήσει αμηχανία και άγχος». Όπως προσθέτει ο ειδικός, « οι έφηβοι μπορούν να χειριστούν καλύτερα την ιδέα ότι οι γονείς τους είναι σεξουαλικά όντα, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται αυτό να το βλέπουν. Αν το θελήσουν, θα σας το πουν οι ίδιοι. Αλλά σας διαβεβαιώνω, η απάντηση είναι «όχι».

Πηγή: CNN

You may also like