ΣΧΕΣΕΙΣ: ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΚΑΥΓΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.. ΔΙΚΑΙΟΣ

Όποιον ειδικό κι αν ρωτήσεις, θεμέλιο μίας σχέσης είναι (εκτός από την αγάπη) η επικοινωνία. Και μάλιστα η σωστή επικοινωνία καθορίζει και πόσο γερά είναι τα θεμέλια. Εντούτοις, κάθε μέρα δε θα είναι σα διαφήμιση για βούτυρο – υπάρχουν κι οι μέρες που κάτι θα μας αναστατώσει ή θα προκαλέσει έναν καυγά. Σαφώς και δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά κάθε ζευγάρι θα καυγαδίσει κάποιες φορές στην κοινή τους πορεία. Το μυστικό είναι πώς μπορείς να κάνεις τον καυγά παραγωγικό. Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν μερικά do’s and dont’s που καλό είναι να γνωρίζουμε.

01. Απέφυγε τις γενικεύσεις.

 Η εκάστοτε διαφωνία θα ξεκινά για ένα συγκεκριμένο λόγο. Αν, όμως, συσχετίζεις στον καυγά περιστατικά που έγιναν στο παρελθόν, ο σύντροφός σου θα είναι πάντα στην άμυνα προσπαθώντας να αποδείξει πως δεν έκανε όσα του προσάπτεις από το παρελθόν και που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχουν σχέση με την παρούσα διαφωνία. Λέξεις όπως “ποτέ” και “πάντα” θα τον αναγκάσουν να βρουν τα παραδείγματα που θα σε διαψεύσουν, χωρίς στο τέλος να εξομαλύνεις την τρέχουσα κατάσταση.

02. Μην (κατά)κρίνεις.

Το να δίνεις έμφαση στα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες του συντρόφου σου στη διάρκεια ενός καυγά, ή σε όσα (πιστεύεις πως) έχει πράξει λάθος,  είναι σχεδόν μονόδρομος για το φινάλε – που δε θα αρέσει σε κανέναν τελικά. Στην ουσία επιτίθεσαι στο χαρακτήρα του συντρόφου σου και θεωρείται χτύπημα “κάτω από τη ζώνη”: πρωτίστως μία τέτοια επίθεση είναι ανήθικη και, δεύτερον, τους αναγκάζεις να υπερασπιστούν το ίδιο τους το είναι.

03. Μίλα με βάση τις δικές σου εμπειρίες κι αποδέξου τις πράξεις σου.

Στην πραγματικότητα, στη διάρκεια ενός καυγά μπορείς να βασιστείς μόνο στα δικά σου αισθήματα και πράξεις. Φράσεις όπως “εσύ το έκανες/προκάλεσες” πρέπει να αποφεύγονται, διότι ακούγονται σαν κατηγορίες. Αντίθετα, προτίμησε να εξηγήσεις γιατί αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι χωρίς να κατηγορείς το σύντροφό σου: στόχος δεν είναι να βάλεις τα περισσότερα “γκολ” για να πληγώσεις το σύντροφό σου. Επομένως, φρόντισε να αναγνωρίσεις και τη δική σου ανάμειξη στην όποια ρήξη.

04. Να είσαι έτοιμος να ακούσεις το σύντροφό σου.

Σε έναν καυγά, είναι πολύ εύκολο για τον εγωισμό να πάρει το τιμόνι – με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προφανώς. Αν, λοιπόν, στη διάρκεια του καυγά είσαι ήδη αποφασισμένος πως το δίκιο είναι με το μέρος σου, δεν υπάρχει χώρος για να κατανοήσει ο ένας τον άλλον. Αντίθετα, προσπάθησε να μπεις στη συζήτηση με το ενδεχόμενο να φέρεις κι εσύ ευθύνη στο μπροστινό τμήμα του μυαλού σου. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο καυγάς είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε και να ακούσουμε την ίδια στιγμή. Έχοντας ανοιχτό το μυαλό μας, η λύση ή ο συμβιβασμός θα έρθει πιο εύκολα και θα είναι ωφέλιμος και για τους δύο.

@spanic/ unsplash.com
   05. Μην αγνοείς τα συναισθήματα του συντρόφου σου, ακόμη κι αν διαφωνείς με αυτά.

Ακόμη κι αν δε μιλάμε για καταστάσεις gaslighting, κάποιες φορές το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο ένας από τους δύο δε μπορεί να αντιληφθεί το συναίσθημα του συντρόφου του. Όταν αυτό συμβαίνει, αν ένας από τους δύο δεν έχει ξαναβιώσει ένα παρόμοιο συναίσθημα, είναι πιο δύσκολο να είναι εμπαθής προς το σύντροφό του. Κι αυτό μπορεί να ετοιμάσει το “πεδίο μάχης”. Αντί, λοιπόν, να προσπαθείς να συγκρίνεις περιστάσεις (το “εγώ δε θα ένιωθα έτσι” μην το σκεφτείς καν: για να το ξεστομίσεις ούτε λόγος!)… Προσπάθησε να σκεφτείς πότε ένιωσες κάτι παρόμοιο, ώστε να μπορέσεις να στηρίξεις το σύντροφό σου. Και φυσικά το ίδιο ισχύει όταν ο σύντροφός σου είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος με κάτι που συνέβη.

06. Η όποια διαφωνία είναι ΜΟΝΟ ανάμεσά σας.

Όταν μιλάμε σε οικογένεια ή φίλους για μία διαφωνία με το σύντροφό μας, συνήθως θα ακούσουμε μυριάδες απόψεων για το τι μπορεί να συμβαίνει ή και πιθανές λύσεις. Εντούτοις, αυτό μπορεί να μεγαλώσει το πρόβλημα κάποια στιγμή… Καθώς ο σύντροφός σου θα βρεθεί άθελά του κι εν αγνοία του να υπερασπιστεί τον εαυτό του στους δικούς σου… Ακόμη κι αν η διαφωνία σας ξεκαθαρίστηκε, διότι (συνήθως) οι άνθρωποί σου θα πάρουν το δικό σου μέρος. Κι αυτό είναι άδικο για το σύντροφό σου. Οπότε εδώ το “εν οίκω μη εν δήμω” καλό είναι να γίνει motto.

07 Μην αποφεύγεις τη συζήτηση.

Θα συμφωνήσουμε πως κάποιες φορές θα αναζητήσουμε λίγο χρόνο για να μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις μας… Ιδίως αν η ένταση αυξάνεται και θέλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ηρεμήσει για να συνεχίσει τη συζήτηση πιο νηφάλια. Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, όταν καταλήγουμε όχι μόνο να αφήνουμε τη συζήτηση να αιωρείται… Αλλά και να χτίζουμε ένα τείχος γύρω μας αρνούμενοι να προχωρήσουμε σε μία λύση. Αυτό πολύ απλά δίνει στο σύντροφό μας την εντύπωση πως όχι μόνο θα ξανασυμβεί σε επόμενη διαφωνία… Αλλά θα πάψει να προσπαθεί να συζητήσει το οτιδήποτε, προκαλώντας μνησικακία και φέρνοντας τη σχέση σταδιακά στο τέλος της. Εφόσον νιώθεις ασφαλής συναισθηματικά αλλά και σωματικά, μη διστάζει να συνεχίζεις τη συζήτηση. Ναι, κάνε ένα διάλειμμα αν αισθάνεσαι πιο ευάλωτος, αλλά σε καμία περίπτωση μην κόβεις εντελώς τη συζήτηση.

               Είναι κοινή αλήθεια πως για να πετύχει μία σχέση χρειάζεται υπομονή κι επιμονή. Ακόμη κι όταν διαφωνούμε σε κάτι με το σύντροφό μας, η σωστή προσέγγιση κι επικοινωνία είναι που θα ισχυροποιήσει τη σχέση.

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@andriklangfield

You may also like