ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ;

Ειδικά στην αρχή μίας σχέσης, όλοι μας νιώθουμε πως στο στομάχι μας φτερουγίζουν πεταλουδίτσες ανέμελα και νιώθουμε πως βρήκαμε τον άνθρωπό μας. Όμως αρκεί αυτό το εσωτερικό πετάρισμα να εγγυηθεί την ποιότητα της σχέσης που οικοδομούμε με τον άλλον; Μία έρευνα από το Western University of London στο Ontario του Καναδά μας λέει πως άλλα είναι τα συστατικά της επιτυχημένης σχέσης.

               Οι ερευνητές, με επικεφαλής την βοηθό καθηγητή Samantha Joel μελέτησε πάνω από 11.000 ζευγάρια για έναν χρόνο προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί να προβλεφθεί η ποιότητα μίας σχέσης καθώς και τα στοιχεία που συμβάλλουν στην εν λόγω πρόβλεψη.

               Μετά το πέρας του έτους παρακολούθησης, οι ερευνητές παρατήρησαν πως σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που κάθε σύντροφος βλέπει τη σχέση του παρά τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Για την ακρίβεια, περίπου το 45% των συμμετεχόντων έδινε βάση στην αμοιβαία εκτίμηση και στη δέσμευση (ή μάλλον αφοσίωση) που επεδείκνυε στο σύντροφό του είτε σε ερωτικό είτε σε συναισθηματικό επίπεδο. Δύο ακόμη σημαντικοί παράγοντες είναι η σεξουαλική ικανοποίηση αλλά και τυχόν προστριβές. Τα ευρήματα αυτά εμφανίζονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αν σκεφτεί κανείς πως συνήθως θεωρούμε πως το άλλο μας μισό είναι συνήθως κάποιος με χαρακτηριστικά και προσωπικότητα που μοιάζουν με τα δικά μας. Η Joel ωστόσο επισημαίνει πως η μαγιά της σχέσης είναι η δυναμική που δημιουργείται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι παρά οι προσωπικότητες των συντρόφων αυτές καθ’ αυτές.

Πόσο ευχαριστημένοι κι ασφαλείς νιώθουμε μέσα στη σχέση;

               Βέβαια, είναι σίγουρο πως κάθε ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με προβλήματα που απασχολούν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους, που πιθανώς να δημιουργήσουν κι εντάσεις. Εντούτοις, οι ερευνητές τονίζουν πως καταλύτης είναι το πόσο ευχαριστημένοι κι ασφαλείς νιώθουμε μέσα σε αυτή τη σχέση. Επιγραμματικά, η Joel κι η ομάδα της μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η ισχύς της σχέσης δε βασίζεται στον κάθε σύντροφο ατομικά, αλλά σε όσα μαζί αυτοί οι δύο συνεισφέρουν ώστε η σχέση να γίνει αυτή που είναι.

               Αν και οπωσδήποτε χρειάζονται περαιτέρω μελέτες ώστε να διερευνηθεί κι ο τρόπος που οι σχέσεις αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, τα αποτελέσματα της έρευνας επικεντρώνονται στα θεμέλια που κάθε ζευγάρι θέτει. Τι σημαίνει αυτό; Πως μία ευτυχισμένη σχέση με τον/τη σύντροφό μας χρειάζεται δουλειά, αλλά στο μέλλον δε θα φοβάται τυχόν κραδασμούς!

               Πηγή: Bustle

Featured image@holliver/ (unsplash)

You may also like