Το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens υποδεχεται το μενου γευσιγνωσιας Pelagos on Tour

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef του Pelagos, Luca Piscazzi, αποτίει φόρο τιμής στις γαστρονομικές ρίζες τριών νησιών του Αιγαίου στο έξυπνο, νέο καλοκαιρινό μενού του εστιατορίου.

Τρία αγαπημένα νησιά του Αιγαίου, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κουζίνας του ευφυούς μενού της νέας καλοκαιρινής σεζόν του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Pelagos. Το μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour εμπνέεται από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Τήνου από τις Κυκλάδες, της Καλύμνου από τα Δωδεκάνησα και της Λέσβου από το Βόρειο Αιγαίο. Δίνει νέα διάσταση στην οραματική μεσογειακή κουζίνα του Pelagos που κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin τον Νοέμβριο του 2021, μόλις έξι μήνες μετά τη λειτουργία του.

Τιμώντας τη θάλασσα, τους μικρούς παραγωγούς και την εποχικότητα των υλικών

Χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του, ο Piscazzi λαχταρούσε να διευρύνει το δημιουργικό του πεδίο, όταν ο ίδιος και η ομάδα του ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το μενού πριν από οκτώ μήνες.«Η Ελλάδα έχει τόσα πολλά προϊόντα που κανείς δεν γνωρίζει. Στόχος μας ήταν να στηρίξουμε τους μικρούς παραγωγούς, την εποχικότητα των υλικών και να διασφαλίσουμε ότι συμβάλλουμε θετικά στο κίνημα των τροφίμων με οικολογική συνείδηση», εξηγεί ο Piscazzi.Έτσι, επιλέχθηκαν τρία εξαιρετικά προϊόντα από κάθε νησί που επισκέφτηκαν.

Για τον Piscazzi, ήταν σημαντικό να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της γης, των κατοίκων της, της ιστορίας, του πολιτισμού και της γαστρονομικής κληρονομιάς τους. Για να δημιουργήσει αυτό το μενού, αποφάσισε να δοκιμάσει τα προϊόντα στο φυσικό τους περιβάλλον. Να μάθει τις γαστρονομικές παραδόσεις τους. Έτσι, ξεκίνησε μια εβδομαδιαία περιοδεία σε κάθε νησί για να συναντήσει τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάθε βασικού συστατικού. Συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι μαζί του ήταν ο διευθυντής του εστιατορίου Pelagos Cedric Vinckier και ο Θεόδωρος Καρίνος, chef στην Taverna 37του ξενοδοχείου. Μαζί τους ήταν και οι εξέχοντες Γάλλοι φωτογράφοι Shirley Garrier και Mathieu Zouhairi, γνωστοί στο Instagram ως The Social Food, οι οποίοι κατέγραψαν όλη την εμπειρία.

Ένα ζεστό καλωσόρισμα σε κάθε νησί

Και στα τρία νησιά, ο Piscazzi συναντήθηκε με αγρότες και παραγωγούς μικρής κλίμακας από τους οποίους επέλεξε προσεκτικά και προμηθεύτηκε υλικά για το μενού.

«Η Τήνος αποδείχθηκε ένα ταξίδι-εμπειρία που μου άνοιξε τα μάτια. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η σκηνή του φαγητού είναι τόσο προοδευτική στο νησί….Ενώ παραμένει πιστή στην προβολή των τοπικών προϊόντων.», αναφέρει ο Piscazzi. Επόμενος σταθμός στην περιοδεία ήταν η Λέσβος. Ενα απέραντο, τραχύ νησί στο Βόρειο Αιγαίο, γνωστό για τους απολαυστικούς μεζέδες ψαριών και θαλασσινών. Η Κάλυμνος, ένα απόκρημνο νησί με απότομους βράχους που αγαπούν οι ορειβάτες όλο το χρόνο και κοιλάδες με βότανα, ήταν ο τελευταίος σταθμός του Pelagos on Tour.

«Στα τρία αυτά νησιά, μου άρεσε πολύ να συνδιαλέγομαι με τους ντόπιους. Συνομίλησα μαζί τους για τις πολύτιμες πρώτες ύλες που συλλέγονται με μεγάλη προσοχή από τη γη και τη θάλασσα. Ήταν υπέροχο να μαθαίνω για συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά», λέει ο Piscazzi.

Διαμορφώνοντας το κάθε πιάτο

Το μενού γευσιγνωσίας εννέα πιάτων Pelagos on Tour του Piscazzi είναι μια ωδή στα νησιά και τη γαστρονομική τους δεξιοτεχνία… Ενώ περιλαμβάνει και cocktails εμπνευσμένα από τους προορισμούς. Μεταξύ των πιάτων είναι οι σαρδέλες Λέσβου με μαύρη ελιά, lardo, gazpacho κερασιού, αμύγδαλο και ευκάλυπτο, ξιφίας Καλύμνου saltimbocca alla romana με αρακά και ραβέντι. Καθώς και το κατσίκι Τήνου σε μπύρα paleale της εταιρείας Noctua με βερίκοκο και σαμπούκο. Το ελαιόλαδο της Λέσβου ολοκληρώνει το επιδόρπιο που περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα, αμύγδαλο βανίλιας και άνθος όσμανθου.

«Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στους επισκέπτες μας να ζήσουν αυτό που μπορούν να δουν και να γευτούν στα νησιά. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Είμαστε παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε και πλήρως αφοσιωμένοι στο να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίου food destination»

Chef Luca Piscazzi

Το μενού γευσιγνωσίας Pelagos on Tour θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Οκτώβριο. Φυσικά, μαζί με το μενού 360° που περιλαμβάνει ξεχωριστά πιάτα που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Το εστιατόριο Pelagosλειτουγεί Τρίτη με Σάββατο, 19:00-22:00. Για κρατήσεις καλέστε στο +30 210 890 1190 ή επικοινωνήστε με το email [email protected]

You may also like