Χρήσιμες συμβουλές για τη νέα σχολική χρονιά, από την Εφη Νικολοπούλου

Οι πόρτες του σχολείου ανοίγουν στο προγραμματισμένο ραντεβού του Σεπτέμβρη. Γονείς και παιδιά ανησυχούν για την έναρξη του σχολείου και την ένταξη στο σχολικό περιβάλλον καθώς και για την μαθησιακή διαδικασία. Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν οι γονείς να μειώσουν  το άγχος των πρώτων ημερών;

Προετοιμασία για το σχολείο

 • Επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας το σχολείο. Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν γνωρίσουν το χώρο και τους ανθρώπους που το απαρτίζουν.
 •  Αν υπάρχει κάποιος γνωστός συμμαθητής  φροντίστε να έρθει σε επαφή με το παιδί σας.
 • Μιλήστε στο παιδί σας για το σχολείο, τις δραστηριότητες μέσα σε αυτό, για τους δασκάλους και αναφέρετε κάποια παραδείγματα από τα δικά σας σχολικά χρόνια.
 • Δημιουργήστε θετικές σκέψεις και ρεαλιστικές προσδοκίες για το σχολείο.
 • Γράψτε μια λίστα με τα σχολικά εφόδια και κάντε μαζί με το παιδί σας τις απαραίτητες αγορές για τα σχολικά είδη.
 • Συζητήστε  για τη χρήση των αντικειμένων και την υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει για να μη χαθούν ή καταστραφούν.

Προετοιμασία για την αλλαγή ωραρίου

 • Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη τα παιδιά μπορούν σιγά σιγά να προσαρμόζονται στο πρωινό ξύπνημα. Καλό θα ήταν, να μην συνδέσουν την αυτόματη αλλαγή του ωραρίου με την έναρξη του σχολείου, αλλά με την αλλαγή των εποχών και της διάρκειας της μέρας.
 • Προετοιμάστε το παιδί σας να τρώει μόνο του και συναποφασίστε υγιεινές τροφές που θα παίρνει για κολατσιό. Επιλέγοντας το ίδιο, μειώνεται ο κίνδυνος του να αρνείται να τρώει στο σχολείο.
 • Ιδιαίτερα αποδοτικό  θα ήταν να υποδυθείτε «Μια μέρα στο σχολείο» ακολουθώνταςόλη την διαδικασία με δραστηριότητες, διάλειμμα για φαγητό, παιχνίδια, τραγούδια και προετοιμασία για την επιστροφή στο σπίτι (φοράω μπουφάν, ετοιμάζω την τσάντα μου). Το παιδί έτσι κατανοεί όλη τη σχολική διαδικασία και την οικειοποιείται χωρίς άγχος και ανησυχία.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

 • Οι γονείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι και διαθέσιμοι.
 • Αν το παιδί επιστρέφει με σχολικό να το διαβεβαιώσουν ότι το μεσημέρι θα το παραλάβει ένας από τους δύο γονείς και αυτό είναι καλό να τηρηθεί για τις πρώτες μέρες προκειμένου να συνηθίσει σε αυτή την τυπική διαδικασία . Αν ο γονέας παίρνει  το παιδί στο σχόλασμα, το πρωί να του υπενθυμίζει το μεσημεριανό τους ραντεβού.
 • 73a04fae2339c7b526980584189b0c8aΟι γονείς θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις παιδαγωγούς. Μόλις αποχαιρετήσουν το παιδί θα πρέπει να αποχωρούν αποφασιστικά.  Ο αποχωρισμός είναι απαραίτητος για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού.

 

Η ουσιαστική προετοιμασία του παιδιού από τους γονείς συνδέεται άμεσα με την ομαλή ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον. Οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την προσαρμοστική περίοδο σχετίζονται με την αποδιοργάνωση της σταθερότητας στην καθημερινή ζωή. Συχνά εμφανίζονται περιστατικά με ένταση, ενούρηση, απροσδόκητη προσκόλληση στους γονείς, ανυπακοή, ταραγμένος ύπνος και άρνηση να πάνε πάλι στο σχολείο. Όλα αυτά επιλύονται με τη στήριξη των γονέων και την επίδειξη αποφασιστικότητας. Η προσαρμοστική περίοδος στο σχολικό περιβάλλον διαφέρει από παιδί σε παιδί, συνεπώς χρειάζεται υπομονή και συνεργασία με το σχολείο.

 

Το άρθρο έγραψε η ‘Εφη Νικολοπούλου – Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός – Λογοθεραπεύτρια στο Νηπιαγωγείο των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΔΟΥΚΑ

 

Πηγή: Μικροί-Μεγάλοι

 

You may also like