Αντιγόνη Vs. Μαρία: Απόδραση σε υψόμετρο ή τσαλαβουτώντας στα νερά;

Και επίσημα, λοιπόν, μας αποχαιρέτησε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μάλλον ήρθε για να μείνει, αφού τα σύννεφα από την πρώτη κιόλας μέρα δεν θέλουν να φύγουν από τον ουρανό. Please, μην αρχίσετε τα χαζά του τύπου «36 Αυγούστου» και «το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ», διότι μερικοί ήδη δουλεύετε και διαβάζετε για την εξεταστική!

Ξέφυγα…!

Το γεγονός ότι το καλοκαίρι πέρασε δεν σημαίνει ότι θα κλειδαμπαρωθούμε στο σπίτι, έτσι; Αυτή τη φορά, εγώ και η Αντιγόνη θα κονταροχτυπηθούμε για το ποιο μέρος προτιμούμε για διακοπές και όχι μόνο. Ηρεμία, χαλάρωση, διασκέδαση, μια απλή εξόρμηση και ότι άλλο θέλει ο καθένας από εμάς. Βουνό ή θάλασσα τελικά; Παραλία και ζέστη – πολύ μου αρέσει – ή βουνό και δροσιά; Νότια ή βόρεια; Το καθένα έχει την ομορφιά του, φυσικά, αλλά για μία ακόμα φορά, δεν συμφωνώ με την Αντιγόνη σε τίποτα. Σε ακούω, βουνίσια κυρία μου…

Βουνό 2«Ain’t no mountain high enough…!» (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)

Το περίεργο, Μαρία μου, θα ήταν να πεις «αχ, ναι, Αντιγόνη! Συμφωνώ μαζί σου!». Από την άλλη αν συμφωνούσαμε, η στήλη δε θα είχε και λόγο ύπαρξης…! :P

Δε θα πω πως δεν αγαπώ τη θάλασσα. Ούτε θα προσπαθήσω να πείσω πως το καλοκαίρι δεν έβρεξα το κορμί μου στη θάλασσα ή πως δεν κόντεψε να με πάρει ο ύπνος χαλαρώνοντας στην ξαπλώστρα.

Η αλήθεια, όμως είναι πως δεν είμαι και πολύ fan της ζέστης. Δε λέω, αγαπώ το καλοκαίρι, αλλά αυτό το πράγμα που κάποιες μέρες νιώθεις πως θα αλλάξεις δέρμα από τη ζέστη λες κι είσαι βόας! Συμπέρασμα: αν μου έλεγαν «έλα να κάνεις διακοπές στο βουνό» θα φόρτωνα στο πορτ μπαγκάζ όλα μου τα συμπράγκαλα και «γεια σας και χαρά σας»! Και θα το πω κι ας φάω καζούρα μετά – γιατί από κάποιους που θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές είναι δεδομένο πως θα περάσω «του λιναριού τα πάθη» από το δούλεμα! – οι μέρες μου στο camping του Άη Γιάννη στο Πήλιο ήταν από τις καλύτερές μου!

Η δροσιά που εκ των πραγμάτων προσφέρει μία παραμονή σ’ έναν ορεινό προορισμό είναι ίσως κι αυτό στο οποίο υπερισχύει από μία αντίστοιχη στη θάλασσα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για καλοκαίρι! Ακόμη κι αν η βουτιά στη θάλασσα σου προσφέρει κάποιες ανάσες δροσιάς, η ζέστη θα σε περιμένει και θα είναι πάλι εκεί όταν αρχίσεις να στεγνώνεις. Ενώ στο βουνό το αεράκι που λειτουργεί… επί εικοσιτετραώρου βάσεως δε θα σε αφήσει να «μπουκώσεις» από τη ζέστη!

Κάτι που ίσως χωρίς να θέλετε αγνοείτε είναι πως ακόμα και σε νησί να πας διακοπές, μπορείς να χαρείς μία μικρή απόδραση στο βουνό. Δεν είναι απαραίτητο να κυκλοφορείς μόνο στη λεγόμενη Χώρα του εκάστοτε νησιού. Υπάρχουν όμορφα και γραφικά χωριά σε κάθε νησί που περιμένουν να τα ανακαλύψεις και να τα εξερευνήσεις. Κι είναι εξίσου απόλαυση να τα τριγυρνάς. Δε θα ξεχάσω ποτέ πόσο εντυπωσιάστηκα προσωπικά από το Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου. Ειλικρινά, απόλαυσα περισσότερο τον καφέ μου στο καφενείο της πλατείας με τη δροσιά των δέντρων τριγύρω παρά στα trendy café της Χώρας ή της Αγίας Άννας. Αν επισκεφθείτε το νησί, μην παραλείψετε να περάσετε!

Και φυσικά, η Ελλάδα είναι χώρα που αν μη τι άλλο, προσφέρει πληθώρα επιλογών. Εξίσου καλά μπορείς να περάσεις στο Αμύνταιο ή το Νυμφαίο, το Καρπενήσι, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Και σίγουρα Βουνό 6δε χρειάζεται όταν λες «πάω διακοπές» να  επιστρέψεις για να κάνεις άλμπουμ στα social media μόνο με μαγιό στην ακροθαλασσιά! Οι ορεινοί προορισμοί προσφέρουν και πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία ή ακόμη κι ιππασία. Μία μικρή έρευνα γι’ αυτοούς τους προορισμούς να κάνεις, θα δεις πως το τελευταίο πράγμα που μπορεί να πάθεις εκεί είναι να βαρεθείς!

Άλλωστε, εμένα μία cozy βραδιά στο τζάκι σε ξενώνα στην Τσαγκαράδα μια χαρά μου κάθεται σαν ιδέα για το χειμώνα!

Και μια που πάλι στο Πήλιο γύρισα, ας το πω άλλη μια φορά κι ας υποστώ το δούλεμα…

Ναι, ρε παιδιά, μια χαρά γουστάρω Πήλιο! Κακό είναι;;;

Για πες μας κι εσύ, μικρή μου δελφινίτσα!

Θάλασσα 1“Θάάάάάάλασσα πλατιάάάάά…” (από την Μαρία Παπουτσάκη)

Εντάξει, το παραδέχομαι! Το τραγούδι που έβαλα στον υπότιτλο είναι μία τεράστια μελούρα, αλλά το ακριβώς επόμενο που μου έρχεται είναι το στρώμα θαλάσσης της ξανθιάς μου Αλίκης.

Αντιγόνη, ο ήλιος είναι ζωή και αν η ζωή δεν σου αλλάξει και δέρμα δεν έχει νοστιμιά. Άλλωστε τι σε πειράζει να γίνεις για κανένα μήνα φιδάκι; Αφού θα βγάλεις σίγουρα άλλο δέρμα και γιαούρτια, δόξα τον θεό, υπάρχουν. :P

Ας περάσουμε στο θέμα μας τώρα – δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό το θέμα με κάνει συνεχώς να ξεφεύγω. Όταν ακούμε την λέξη θάλασσα τι φανταζόμαστε; Οι μισοί από εμάς σκεφτόμαστε ζέστη, πανικό από κόσμο, δυνατή μουσική στο beach bar, «τρελή διασκέδαση» και σίγουρα cocktails. Οι υπόλοιποι, βέβαια, θα προτιμήσουν ηρεμία, να ακούν το κύμα να σκάει, παρεούλα, μπύρες και φωτιά ή ένα απλό μπαράκι. Και ναι, κυρίες και κύριοι, όλα αυτά τα οποία διαδραματίζονται στην θάλασσα είναι για κάθε εποχή, αρκεί να μην κινδυνεύεις από κανένα τσουνάμι.

Φυσικά και δεν αμφισβητώ την ομορφιά του βουνού, διότι το πράσινο σε θαμπώνει, μόνο που και στην θάλασσα υπάρχει πράσινο –ακόμα και στις παραλίες της Γλυφάδας. Εκεί ψηλά στον ορεινό σου προορισμό, όμως, την θάλασσα την βλέπεις με τα κιάλια. Εντάξει, μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά… πώς γίνεται; Ζούμε στην χώρα με τις ωραιότερες παραλίες. Πώς γίνεται να μην αγαπάς το χρώμα τους τουλάχιστον;

Και για να πιάσουμε τα θαλάσσια σπορ… Οι λάτρεις της θάλασσας δεν μπορεί να μην έχουν δοκιμάσει έστω και ένα από αυτά –όχι, δεν εννοώ νεροτσουλήθρες. Η ποικιλία αυτών είναι μεγάλη. Από windsurfing και θαλάσσιο σκι για τους πιο γυμνασμένους, μέχρι καταδύσεις –ο βυθός είναι μαγικός. Για τους πιο τολμηρούς που θέλουν να κάνουν surfing, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να μεταβούν στην Χαβάη, η Ραφήνα, η Ανάβυσσος, η Βάρκιζα, καθώς και η Βουλιαγμένη, μπορούν να σου προσφέρουν μεγάλα κύματα και όλα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα φημίζεται για τα υπέροχα και πολλά νησιά που διαθέτει και ακόμη και αυτοί που είστε φαν του χιονιού και της βροχής θα ζηλέψετε τον καυτό ήλιο και το θαλασσινό νερό των νησιών μας. Εννοείται, βέβαια, ότι όλα τα νησιά δεν είναι ίδια. Οι ρομαντικοί θα ήταν καλό να επιλέξουν μία ήσυχη παραλία, ώστε να δουν το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη – αν και εδώ που τα λέμε παντού ίδιο είναι- και τα party animals ας προτιμήσουν ένα μπαρ στην Μύκονο, δίπλα στο κύμα.

Θάλασσα 5Anyway, η θάλασσα και το νερό της δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ, διότι κάνει καλό στο κυκλοφορικό, το ανοσοποιητικό και το δέρμα. Ένας ακόμη πόντος για μένα, σωστά; Και ναι, αν είναι το βράδυ να χρειάζομαι ζακέτα και να κάνει αυτή την σπαστική ψύχρα στο βουνό, καλύτερα να έχω κόκκινη μυτούλα από τον ήλιο, που είναι και sexy. Ένας ακόμη πόντος.

Αντιγονάκι, αν δεν θες να καείς υπάρχει και το αντηλιακό, η ομπρέλα και όλα αυτά που μπορούν να σε προστατέψουν από τον «κακό» ήλιο και να μην γίνεις «βόας». Οι επιλογές είναι δύο. Διαλέξτε λοιπόν!

Ευτυχώς που δεν με είπες φαλαινίτσα…!

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Πειρσσότερες πληροφορίες για την Αντιγόνη Αδαμοπούλου, μπορείτε να διαβάστε εδώ

You may also like