Αντιγόνη Vs. Μαρία: Διακοπές με παρέα ή μόνος;

Το καλοκαίρι έφτασε! Βασικά δεν έφτασε. Κοντεύουμε στα μέσα της αγαπημένης μας εποχής, αλλά μην μου χαλάτε το όνειρο, διότι το καλοκαίρι για εμένα ξεκίνησε πριν μερικές μέρες. Και όπως κάθε καλοκαίρι, όλοι θέλουμε να κάνουμε μία εξόρμηση προς ένα νησάκι. Το δίλημμα αυτή τη φορά είναι: «να πάω με την παρέα να ξεφαντώσουμε όλοι μαζί ή μόνος/η να χαλαρώσω;» Φίλοι και πάλι φίλοι. Γέλια, χαρές, μπύρες, παιχνίδια, χορός, ξεφάντωμα μέχρι το πρωί, είναι αυτά που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό, όταν ακούω κάποιον να λέει: «θα πάω Σκιάθο με τα παιδιά». Μία νέα κόντρα Αντιγόνης και Μαρίας έρχεται να ταράξει τα νερά σας – τα θαλασσινά για την ακρίβεια. Είμαι οπαδός των διακοπών με την τρελοπαρέα, από την απόλυτη ηρεμία της μοναξιάς. Η Αντιγόνη, βέβαια, προτιμά να είναι στις διακοπές «μόνη σαν το λεμόνι». Σωστά κοπελιά;

Vacation alone 3«All by myself… I WANNA be all by myself in the tent!» (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)

Κατ’ αρχάς, Μαρία μου, επίτρεψέ μου μία μικρή διόρθωση… Είναι «μόνιιιιιη σαν το λεμόνιιιιι» – μα τόσο γρήγορα ξέχασες το accent Αμαλίίίίίας του «Παρά Πέντε»; :P

ΟΚ, επανέρχομαι στο θέμα μας τώρα!

Από την παράφραση του γνωστού τραγουδιού της Celine Dion για τις ανάγκες του τίτλου μου, υποθέτω πως αντιληφθήκατε πως εκτός από φίλη του camping, είμαι και φίλη της απόλυτης μοναξιάς στις διακοπές. Δεν πρόκειται σήμερα να μειώσω την επιλογή κάποιων να μαζεύουν όλην τη «συμμορία» προκειμένου να εκδράμουν σε οποιονδήποτε καλοκαιρινό προορισμό. Απλά θα παραθέσω ορισμένα επιχειρήματα ώστε να μην αποκλείσετε τελείως το ενδεχόμενο να το δοκιμάσετε έστω μία φορά στη ζωή σας.

Κάτι που – τρόπον τινά – «μ’ ενοχλεί» όταν βρίσκομαι για διακοπές με περισσότερα άτομα είναι αυτό το «καταναγκαστικό» του «κάνουμε τα πάντα μαζί». Τι εννοώ; Εάν είμαι μόνη μου στις διακοπές μου, θα ξυπνήσω ό, τι ώρα θέλω, θα φάω πρωινό και θα πιω τον καφέ μου με το πάσο μου, θα αποφασίσω εγώ πότε θα πάω στη θάλασσα και πόση ώρα θα καθίσω εκεί και γενικότερα κάνω το πρόγραμμά μου – αν μπορεί κανείς να μιλήσει για “πρόγραμμα” στις διακοπές – όπως νιώθω εγώ πως με χαλαρώνει. Στην αντίθετη περίπτωση, σχεδόν πάντα πρέπει να περιμένω πότε θα ξυπνήσουν οι υπόλοιποι και να ιδρώσω μέχρι να καταλήξουμε σε μία κοινή απόφαση αναφορικά με όσα προανέφερα. Γενικότερα αυτό το «παιδιά, να συνεννοηθούμε τι κάνουμε τώρα/μετά» ε, με κουράζει και δε νομίζω πως η κούραση πρέπει να γίνει μέρος των διακοπών μου!

Συν του ότι εγώ έχω και μία «λόξα», σύμφωνα με την οποία, αν βρεθώ κάπου όπου υπάρχει ένα αξιοθέατο το οποίο δε θα έχω ακόμη πολλές ευκαιρίες να επισκεφθώ, ε , θέλω αυτή τη μία ευκαιρία που θα παρουσιαστεί να την εκμεταλλευτώ. Θα ξεχάσω που ήθελα να δω την Πορτάρα στη Νάξο κι άκουγα από τον – τότε – σύντροφό μου «έλα, μωρέ, πού να τρέχουμε τώρα; Πάμε θάλασσα» μέσα στη γκρίνια; Ε, όχι, ρε φίλε! Πόσες φορές θα ξαναρθώ στη Νάξο, νομίζεις; Η θάλασσα και μετά την επίσκεψή μου στην Πορτάρα ή σε όποιο άλλο αξιοθέατο θα είναι εκεί, δε θα φύγει. Η ευκαιρία, όμως, να δω από κοντά κάτι που το έβλεπα μόνο στο «Μένουμε Ελλάδα» δεν ξέρω αν θα ξανάρθει!

Vacation alone 2 Επίσης έχω μία εντύπωση πως η ιδέα του να πηγαίνει κάποιος μόνος του διακοπές «φοβίζει». Το πιο πιθανό είναι πως θα σκεφτεί «πού θα πάω μόνος μου; Δε θα έχω παρέα, θα βαρεθώ» και διάφορες άλλες ανησυχίες. Παλιά ομολογώ κι εγώ τα σκεφτόμουν, μέχρι που το δοκίμασα. Τη μία στιγμή είχα στο camping γείτονες που με το «γεια σας» ενώ έστηνα τη σκηνή μου αργότερα βρεθήκαμε να καθόμαστε και να πίνουμε καφέ και να γνωριζόμαστε, ενώ αργότερα είχα καταφέρει να γνωριστώ με τα παιδιά που δούλευαν στο camping και να κάνουμε παρέα στον ελεύθερο χρόνο τους. Χωρίς, φυσικά, να «εισβάλλει» ο ένας στο πρόγραμμα του άλλου, είχαμε όλοι βρει έναν άνθρωπο να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες ή ακόμη και να χαζολογήσουμε. Εν ολίγοις, θεωρώ πως το να φύγεις μόνος διακοπές είναι κι ένας τρόπος να τεστάρεις ή και να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου ικανότητες! Το ότι επιλέγεις να πας μόνος διακοπές δε σημαίνει πως είσαι «μονόχνωτος» ή αντικοινωνικός. Σημαίνει απλά πως θέλεις χρόνο για τον εαυτό σου.

Και με την τελευταία πρόταση της παραπάνω παραγράφου έφτασα και στο προκείμενο. Πως, για μένα τουλάχιστον, η λέξη «διακοπές» ισοδυναμεί με την αποτοξίνωση. Αποτοξίνωση από ο, τιδήποτε όλο το περασμένο διάστημα με άγχωνε και μου «έριχνε τις μπαταρίες», αποτοξίνωση από τη ρουτίνα, αποτοξίνωση από τα πάντα… «Διακοπές» για μένα σημαίνει «χρόνος για μένα». Έτσι επόμενο είναι να θεωρώ πως ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρω να δημιουργήσω αυτόν το χρόνο μόνο για την αφεντιά μου είναι να πάρω την «προίκα» μου – όπου «προίκα» εννοώ τα απολύτως απαραίτητα κι όχι μετακόμιση του σπιτιού! – και να είμαι μόνο εγώ, ο εαυτός μου και το κυματάκι που σκάει στην ακροθαλασσιά. Δε λέω πως δε θα διασκεδάσω αν τύχει να βρεθώ με αγαπημένους φίλους στις διακοπές, αλλά η αλήθεια είναι αυτή και ξέρω πως οι φίλοι μου δε θα με παρεξηγήσουν: αν έχω την επιλογή να πάω κάπου εντελώς μόνη, θα την προτιμήσω!

Και θα συνιστούσα – και πάλι! – να το δοκιμάσετε! Δε φαντάζεστε πόσο αναζωογονημένοι θα νιώσετε!

Vacation with friends 2Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς! (από την Μαρία Παπουτσάκη)

Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με τραγούδια, νομίζω πως βρήκα το κατάλληλο. Η γνώμη μου είναι ότι, όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο καλύτερα θα περάσουμε. Και θέλω να ξεκινήσω από το τελευταίο πράγμα που είπες Αντιγόνη μου. Αποτοξίνωση. Συμφωνώ μαζί σου σε όσα προείπες, όμως, γιατί να κάνεις αποτοξίνωση από την αγαπημένη σου παρέα; Υποτίθεται ότι μαζί τους έχεις περάσει άπειρες ευχάριστες στιγμές. Άρα γιατί να τους στερηθείς;

Η μοναξιά, ακόμη και στις διακοπές, είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Ίσως βαρεθείς, αν σκοπεύεις να καθίσεις για πολλές μέρες σε ένα μη κοσμοπολίτικο νησί (να σημειώσω ότι δεν τρελαίνομαι για Μύκονο!). Η αλήθεια είναι ότι η φάση βιβλίο, καπέλο, μαγιό, απομονωμένη παραλία μου θυμίζει λίγο τον Κ. Κατακουζηνό που είχε απομονωθεί σε κάποιο ξεχασμένο νησί και έγραφε στον φίλο του τον Μάνθο! Hellooooo, υπάρχουν και τηλέφωνα!

Η παρέα στις διακοπές μπορεί όντως να είναι περίπλοκη υπόθεση, διότι δεν γίνεται να ταιριάζεις απόλυτα με όλους, Όμως αυτή είναι η πλάκα, το ζουμί της ιστορίας. Να επισκεφθείς μέρη που ακόμα και αν δεν σου αρέσουν, να ξέρεις ότι θα περάσεις καλά, μόνο και μόνο επειδή θα είσαι με άτομα που αγαπάς. Είμαι στην Σκιάθο, έχει ήδη βραδιάσει και μου ανακοινώνουν τα παιδιά, ότι τελικά θα «αράξουμε» στην παραλία το βραδύ και θα πάμε αύριο σε μπαράκι. Ξενέρωσα λίγο, αλλά… so what; Δεν θα χαλάσω την διάθεση μου επειδή θα πάρει παράταση η δική μου ιδανική διασκέδαση; Μόνη μου μια φορά δεν θα πήγαινα.

Όταν λέμε ότι θα πάμε στη  Νάξο με την παρέα μας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους και προχωράμε όλοι μαζί σαν κοπάδι. Η κοινωνικότητα μας πρέπει να είναι στα ύψη, φυσικά μπορούμε να φλερτάρουμε –αρκεί να μην είμαστε δεσμευμένοι ή έστω να μην είναι στο νησί το έτερον μας ήμισυ (πλάκα κάνω!), ακόμη και να προσθέσουμε άτομα στην παρέα, αν όντως είναι αγαπητά και ευπρόσδεκτα από όλους, μέχρι να γίνουμε χίλιοι δεκατρείς.

Αν είσαι τύπος σαν την Αντιγόνη που της αρέσει να είναι μόνη στις διακοπές, αλλά “γουστάρει” και την έννοια της παρέας, μπορεί να ξυπνάει πιο νωρίς, να πηγαίνει σε όόόόλα τα αξιοθέατα, που ίσως να μην δει ξανά στην ζωή της και ύστερα να κάνει πράγματα μαζί με τους φίλους της. Δεν στο απαγορεύει κανείς, αλλά ούτε και εσύ πιέζεις κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει. Αν ούτε αυτό δεν θέλεις να κάνεις, τότε να σου δώσω το κινητό της Αντιγόνης να μιλήσετε, να σου πει μερικές συμβουλές για τις φετινές σου διακοπές, βρε!

Vacation with friends 1Για εμένα, τα γέλια, οι πλάκες, οι τσακωμοί, τα πειράγματα και ότι μπορεί να συνάδει με την έννοια της παρέας, είναι ανεκτίμητες αξίες, που τις εκτιμώ και τις προτιμώ από την μοναξιά και την γαλήνη. Δεν έχει σημασία αν κάνατε 46 μέρες να αποφασίσετε που θα πάτε και άλλες τόσες για το ξενοδοχείο που θα μείνετε. Σημασία έχει ότι αυτά που θα έχεις να θυμάσαι μετά από πολλά χρόνια θα είναι τα συναισθήματα κυρίως, και εγώ προσωπικά το συναίσθημα και την μοναξιά δεν μπορώ να τα συνδυάσω με όμορφο τρόπο.

Και για να κλείσω, θα ήθελα να προσθέσω και να τονίσω παράλληλα, ότι οι παρέες πολλές φορές δοκιμάζονται στις διακοπές, άρα για μένα είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος να δεις με ποιους ταιριάζεις και με ποιους όχι. Φυσικά δεν σου λέω να φύγεις και να γυρίσεις χωρίς μαλλιά και σπασμένα πλευρά, αλλά τουλάχιστον θα καταλάβεις με ποιον από την παρέα σου μπορείς να δεθείς και ποιον να εμπιστευτείς πιο πολύ. Αν γουστάρετε και εσείς την ανεμελιά και τον χαβαλέ, τότε είστε εναντίον της Αντιγόνης (μπουχαχαχαχα!). Αντιγόνη ακούς; Θα ιδρύσουμε και κόμμα –τώρα που είναι και της μόδας. Πανελλήνια Ένωση Διακοπών Με Παρέα. Πώς σου φαίνεται; :P

 

Μπορείτε να μας κάνετε κι εσείς προτάσεις για «κόντρες» ! Θα έχει ενδιαφέρον….

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Πειρσσότερες πληροφορίες για την Αντιγόνη Αδαμοπούλου, μπορείτε να διαβάστε εδώ

You may also like