Γιατί το βάρος μας αυξάνεται παρά τη γυμναστική;

Κι εκεί που έχουμε συνηθίσει πια να βγαίνουμε για τρέξιμο και να το συνδυάζουμε με άλλες ασκήσεις, η ζυγαριά μας λέει πως ακόμη… είμαστε μακριά από τον όποιο στόχο μας! Γίνεται αυτό, ακόμη κι η γυμναστική μας γίνεται με εντονότερο απ’ ό,τι συνήθως ρυθμό; Κι όμως, γίνεται γιατί στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες που τείνουμε να τους… αγνοούμε!

               01 Δίνουμε υπερβολική σημασία στη ζυγαριά.

Ακόμη κι αν δίνουμε το 100% μας στην προπόνησή μας, όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Μπορεί μία μέρα να φάμε και να πιούμε κάτι διαφορετικό, να κοιμηθούμε λιγότερο, να έχουμε ιδρώσει περισσότερο λόγω ζέστης. Αντί, λοιπόν, να βασιστούμε στη ζυγαριά, καλύτερα να παρατηρήσουμε άλλες αλλαγές. Αν νιώθουμε πως έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση, αν δεν κουραζόμαστε ακόμη κι όταν κουβαλάμε μία μόνο τσάντα με ψώνια, αν κοιμόμαστε καλύτερα… γενικότερα οι αλλαγές που φαίνονται πως έχουν βελτιώσει την καθημερινότητά μας είναι η απόδειξη πως δεν φταίει απαραίτητα η γυμναστική μας για τον αριθμό στη ζυγαριά.

               02 Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε.

Με την κινητοποίηση του σώματος κατά την προπόνηση “καίμε” θερμίδες, άρα κατ’ επέκταση το σώμα ζητά περισσότερες για να αντισταθμίσει εκείνες που “κάηκαν”. Επίσης, είναι δύσκολο να είναι κανείς σίγουρος για το πόσες θερμίδες έχασε, συνήθως επειδή τείνουμε να υπερεκτιμούμε πόσες “καίμε” κατά την προπόνηση. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει για μερικές βδομάδες ένα fitness tracker για να ξέρουμε ακριβώς πόση ενέργεια καταναλώσαμε, αλλά κι εφαρμογές που μας βοηθούν να παρακολουθήσουμε πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

               03 Ίσως υφίσταται κάποιο πρόβλημα υγείας.

 Συνήθως ο θυρεοειδής και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές επηρεάζουν το βάρος μας. Αν παρά την ένταση της γυμναστικής μας, τη σωστή δατροφή αλλά και τον επαρκή ύπνο το βάρος μας εξακολουθεί να αυξάνεται, τότε καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

               04 Δεν τρώμε σωστά σνακ πριν ή/και μετά τη γυμναστική.

 Για μία αποτελεσματική γυμναστική το σώμα μας χρειάζεται “καύσιμα”, δηλαδή τροφή. Και βέβαια μετά την προπόνησή μας οι σωστές τροφές βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών. Αυτή η ανάγκη αναπλήρωσης συχνά μας ωθεί σε σνακ πλούσια σε επεξεργασμένα λιπαρά και σάκχαρα, όπως μπισκότα ή chips. Όμως αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά, καθαρή πρωτεΐνη και “καλά” λιπαρά. Επίσης, ας έχουμε κατά νου πως, αν έχουμε φάει ένα πλήρες γεύμα ή έστω ένα χορταστικό σνακ μισή ή μία ώρα πριν τη γυμναστική μας, δεν είναι πάντα απαραίτητο να φάμε ξανά κάτι αμέσως μετά.

               05 Καταναλώνουμε παραπάνω πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Σαφώς κι αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στη δημιουργία νέων κι ανθεκτικότερων μυών, όμως μόνο όσοι τρέχουν σε μαραθώνιους ή που γενικότερα γυμνάζονται πιο εντατικά έχουν ανάγκη μεγάλες ποσότητες. Αν το jogging μας δε διαρκεί πάνω από μία ώρα, οι ανάγκες μας διαφέρουν. Περισσότερες πρωτεΐνες σημαίνουν περισσότερες θερμίδες, οπότε φροντίζουμε απλά να καταναλώνουμε την ποσότητα που έχουμε ανάγκη ανάλογα με τη δραστηριότητά μας.

               06 Δεν πίνουμε πολύ νερό.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι “κλειδί” για τη σωστή σωματική άσκηση. Ενίοτε, όμως, η αίσθηση δίψας παρερμηνεύεται ως πείνα. Προτού λοιπόν πιάσουμε βιαστικά ένα σνακ, ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε αν ήπιαμε όσο νερό χρειαζόμασταν μέσα στη μέρα.

               07 Δεν κάνουμε ασκήσεις με βάρη.

 Η αερόβια άσκηση αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας. Οι ασκήσεις με βάρη εξισορροπούν αυτή τη λειτουργία. Επίσης οι ασκήσεις με βάρος αυξάνουν τη μυϊκή μας μάζα καίγοντας παράλληλα περισσότερες θερμίδες. Αν κι οι ασκήσεις bodyweight παίζουν σαφώς σημαντικό ρόλο, δε είναι κακό να προσθέσουμε στη ρουτίνα μας και μερικές ασκήσεις με βαράκια ή λάστιχα αντίστασης.

               08 Κινούμαστε μόνο όταν γυμναζόμαστε.

Ακόμη κι αν έχουμε δώσει όλο μας τον εαυτό για μία όλόκληρη ώρα προπόνησης, αν την υπόλοιπη μέρα οι δραστηριότητές μας δεν περιλαμβάνουν κίνηση, τότε όλος ο ιδρώτας που χύσαμε εκείνη την ώρα είναι… δώρο άδωρο. Εκτός από την ημερήσια άσκησή μας, λοιπόν, φροντίζουμε να κινούμαστε και την υπόλοιπη μέρα: βγαίνουμε για έναν περίπατο, χρησιμοποιούμε τις σκάλες ή, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, πηγαίνουμε στα ραντεβού μας με τα πόδια ή και με το ποδήλατο. Η ουσία είναι να “καίμε” θερμίδες στη διάρκεια όλης της μέρας, όχι μόνο για μία ώρα μέσα σε αυτήν.

               Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρά λάθη πριν δημιουργήσουμε ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής. Το σημαντικό είναι να μην απελπιζόμαστε μόνο και μόνο επειδή η ζυγαριά δε μας δείχνει (αμέσως) αυτό που θέλουμε να δούμε. Μόλις, λοιπόν, βρούμε τι μπορεί να λείπει από τη ρουτίνα μας, τότε ο στόχος μας βρίσκεται ακόμη πιο κοντά!

You may also like