Γιορτάζει μόνο μία μέρα ο Έρωτας;

CupidΣήμερα, του Αγίου Βαλεντίνου, εκτός από τα ζευγαράκια που θα περπατάνε «μαγεμένα», το μάτι σου σίγουρα θα πέσει σε ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή καταστήματα με είδη lingerie σε σημείο που.. θα κοκκινίσει από τις απειράριθμες καρδούλες που θα στολίζουν τις βιτρίνες τους. Πιθανώς τα μάτια σου να κάνουν… κι «Έρωτες»! Ξέρεις, εκείνο το μικρό φτερωτό πιτσιρίκι που πετάει δεξιά κι αριστερά τσίτσιδο, σημαδεύει με τα βέλη του κι όποιον πετύχει.

Ομολογώ, αν σου μιλήσει κάποιος για μένα, κατά 99,99999999% δε θα σου πει πως είμαι κι από τις πιο ρομαντικές ψυχές που ξέρει. Αν κι υπήρξε μία μικρή περίοδος της ζωής μου που μου άρεσαν κι οι καρδούλες, και τα λουλούδια, και τα αρκουδάκια, κι οι τούρτες σε σχήμα καρδιάς (ΟΚ, τις τελευταίες τις έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση, είτε σε σχήμα τούρτας, είτε όχι!). Κάποια στιγμή όμως (ευτυχώς όχι πολύ αργά!) άρχισα όλα αυτά να τα βρίσκω υπερβολικά. Σε σημείο που με εκνεύριζαν κιόλας, θα έλεγα.

 

Όσες φορές η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου με βρήκε στο πλάι κάποιου, θυμάμαι πως τον προειδοποιούσα να μην κάνει τίποτα από όσα προβλέπονται «λόγω της ημέρας», που έλεγε κι η Δέσπω Διαμαντίδου στο «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα». Και ναι, μία φορά που δεν πρόλαβα το «κακό», ομολογώ πως αγριοκοίταξα μία την εξεζητημένη ανθοδέσμη και μία εκείνον το δύσμοιρο (νά’ ναι καλά εκεί που είναι τώρα!).

You've got mail

Όχι, δεν είμαι καμία στριμμένη. Αλλά καταλάβετέ με. Ο έρωτας δικαιούται μόνο μία μέρα να γιορτάζει; Εγώ σας λέω πως όχι. Άσε που, ναι, θα το πω: θεωρώ πως έχει εμπορευματοποιηθεί ως εκεί που δεν πάει. Αλλά αφήστε το αυτό, δεν είναι της παρούσης. Να τι πιστεύω εγώ πως είναι έρωτας.

*Έρωτας είναι…
… να μιλάς σε κάποιον για τον/την αγαπημένο/η σου και τα μάτια σου να λάμπουν, ακόμη κι αν περιγράφεις ένα συμβάν άνευ ιδιαίτερης σημασίας.
*Έρωτας είναι…
… να ξέρεις να δέχεσαι τον/την αγαπημένο/η σου ακόμη και με τις μικρές του/της ιδιοτροπίες. Πρώτον, κανείς δεν είναι τέλειος. Άλλωστε, νομίζω θα βαριόμασταν! Δεύτερον, αυτές οι μικρές ιδιοτροπίες είναι ένα από τα «καρυκεύματα» σε μία σχέση.

*Έρωτας είναι…
… να τον/την αφήνεις ελεύθερο/η για να κάνει πράγματα που τον/την γεμίζουν κι ικανοποιούν χωρίς να γκρινιάζεις, χωρίς να παραπονιέσαι κι εν γένει χωρίς αυτά να τα ανάγεις σε… μεσανατολικό. Μην την «πυροβολείς» με τηλεφωνήματα να πας να τη βρεις όπου κι αν είναι. Άφηνέ τον να βρίσκει έξω τους φίλους του, υπάρχουν κι αυτοί στη ζωή του εκτός από σένα. Μη σου πω να τον ενθαρρύνεις κιόλας να το κάνει. Ο έρωτας απελευθερώνει, δεν πνίγει τον άλλον.

*Έρωτας είναι…
… να κοιτάζει ο ένας τον άλλον στα μάτια και να τα λένε όλα, χωρίς να χρειάζεται να βγει λέξη από τα χείλη σας.

*Έρωτας είναι…
να του/της πιάνεις το χέρι όταν σ’ έχει ανάγκη και την ίδια στιγμή να σε κοιτάζει έχοντας πάρει το θάρρος που χρειάζεται.

*Έρωτας είναι…
να νιώθεις πως μόλις έλαβες το ομορφότερο δώρο της ζωής σου όταν σου χαμογελάσει.

*Έρωτας είναι…
… όταν σ’ αγκαλιάζει και νιώθεις ασφαλής μέσα στην αγκαλιά του/της.

*Έρωτας είναι…
κάθε φιλί όπου νιώθεις πως ο χρόνος παγώνει και πλέον είστε μόνο οι δυο σας στον κόσμο.

*Έρωτας είναι…
όταν θέλεις ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου να ξέρει ποιος/α πραγματικά είσαι όταν όλα γύρω μοιάζουν να καταρρέουν. Ακριβώς όπως λέει στην «Iris» ο John Rzeznik των Goo Goo Dolls.

Lady and the TrampΚάποιοι ίσως πιστεύετε πως συγχέω τον έρωτα με την αγάπη. Δεν είναι έτσι. Έρχεται η στιγμή που ο έρωτας, το πάθος που τον διακατέχει κι η αγάπη γίνονται ένα και μάλιστα τόσο αρμονικά. Και μπορούν να είναι εξίσου δυνατά. Γιατί ό,τι κάνετε για τον άλλον θα το κάνετε γιατί σας γεμίζει και γιατί δεν έχετε την παραμικρή αμφιβολία πως αξίζει. Τότε θα συνειδητοποιήσετε πως μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα της ζωής σας… μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Και τότε θα νιώσετε πως πραγματικά γιορτάζετε τον έρωτα και την αγάπη με τον άνθρωπό σας και δε θα χρειάζονται ούτε λούτρινα ζωάκια, ούτε λουλούδια, ούτε, φυσικά, οι όποιες υπερβολές!

You may also like