Είσαι λάτρης του Pilates; Ανακάλυψε την “ballet way” εκδοχή του από το Barre Body DigiLab

Ψάχνεις να βρεις μία μέθοδο εκγύμνασης που θα σε ανανεώσει, θα σε γυμνάζει, αλλά και θα σου προσφέρει υγεία και ευεξία; Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωρίσει μία διαφορετική, μία όχι τόσο συχνή, μία «μπαλετική» προσέγγιση του fitness! Μάθε τι είναι ακριβώς το Barrilates και ξεκίνησε τις ασκήσεις με τη Δάφνη Μαρκοπουλιώτη, Barrilates instructor του Barre Body DigiLab, από την άνεση του σπιτιού σου!

Τι είναι το Barrilates;

Το Barrilates είναι ένας σύνθετος όρος που προέρχεται από τις λέξεις barre (barre à terre) και Pilates. Πρόκειται για ένα fitness class, δηλαδή για ένα μάθημα εκγύμνασης του σώματος, το οποίο βασίζεται στο σύστημα Pilates… Ενώ, ταυτόχρονα, διέπεται από την κίνηση και την τεχνική του μπαλέτου. Θα βρεις, όμως, και κινήσεις εμπνευσμένες από το σύγχρονο χορό, πράγμα που μας επιτρέπει να μιλάμε για κίνηση εμπνευσμένη από το χώρο του χορού: it’s a dance inspired fitness movement.

Μία μικρή αναδρομή…

Το μπαλέτο είναι τέχνη και ανήκει στις τέχνες του θεάματος. Έχει τις ρίζες του στις αυλές της αναγεννησιακής Ιταλίας του 15ου αιώνα. Έφτασε στο απόγειό του στη Γαλλία του 17ου αιώνα, υπό τη βασιλεία του Louis XIV, γνωστού ως Roi-Soleil (βασιλιάς Ήλιος). Από το 19ο αιώνα, η τέχνη του μπαλέτου άρχισε να γίνεται πιο ευρέως γνωστή. Σταμάτησε να είναι αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας. Σήμερα, βρίσκεται ανάμεσα στις πιο διαδεδομένες εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας.

“Νομίζω εκείνο που μας μαγεύει όλους στο μπαλέτο είναι ότι διατηρεί την πρωταρχική του αίγλη, χάρη και ομορφιά. Είναι ο ορισμός της κομψότητας, δίνει μία αίσθηση πολυτέλειας και αποπνέει πάντοτε κάτι πραγματικά αριστοκρατικό”.

Δάφνη Μαρκοπουλιώτη, Barrilates instructor του Barre Body DigiLab,

Το Barre à terre, από το οποίο δανείστηκε το Barrilates το μισό του συνθετικό, είναι ένα σύστημα εκγύμνασης το οποίο χρησιμοποιούσαν, αρχικά, μόνο οι χορευτές. Στόχος; Ενίσχυση της μυϊκής τους δύναμη και βελτίωση της ελαστικότητά τους. Στις μέρες μας, έχει και αυτό εξελιχθεί και, ταυτόχρονα, προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός πιο διευρυμένου κοινού.

Το Pilates είναι ένα σύστημα εκγύμνασης του σώματος αλλά και του πνεύματος, δημιουργός του οποίου είναι ο Joseph Pilates. Γεννημένος, το 1883, στη Γερμανία, ονόμασε το σύστημά του contrology και είχε ως πρόθεση να το καταστήσει μία διαδεδομένη μέθοδο εκγύμνασης για άνδρες. Στη συνέχεια, όμως, αποδείχθηκε πως ήταν, κυρίως, γυναίκες αυτές που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα έως σήμερα. Ο Joseph Pilates δεν άφησε ιδιαίτερα εκτενή γραπτή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ήταν, κυρίως, από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, που έφτασε ως τις μέρες μας αυτό το ασκησιολόγιο, το οποίο αποτελεί μία παγκόσμια γλώσσα κίνησης.

Σε ποιους απευθύνεται το Barrilates;

Το Barrilates δεν είναι μόνο για χορευτές. Δεν είναι ένα μάθημα χορού. Είναι μία μέθοδος εκγύμνασης. Είναι, δηλαδή, μία σειρά από ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα εξίσου. Αυτό σημαίνει ότι δεν εστιάζουμε σε μία ή σε λίγες μυϊκές ομάδες, αλλά γυμνάζουμε όλο το σώμα αρμονικά, με γνώμονα την ισορροπία και την ηρεμία. Οι μύες πρέπει να δουλεύουν, απαλλαγμένοι, όμως, από περιττή ένταση. Στο Βarrilates χρησιμοποιούμε κάποιες θέσεις μπαλέτου, όπως χρησιμοποιούμε και την αναπνοή, η οποία είναι μία από τις έξι βασικές αρχές του Pilates. Οι αρχές αλλά και η τεχνική του μπαλέτου, φτάνουν σε σένα, μέσω της οδηγίας ή/και της επισήμανσης και σε βοηθούν να εκτελέσεις την άσκηση “the balletway”. Δηλαδή, με την ακρίβεια και την ποιότητα της κίνησης που συναντάμε στο μπαλέτο.

Τα οφέλη του Βarrilates

* Γυμνάζει όλο το σώμα, εξίσου, δίνοντας σημασία στη λεπτομέρεια, όπως τα δάχτυλα των χεριών ή τωνποδιών, τη θέση του κεφαλιού ή την εστίαση του βλέμματος.

* Δυναμώνει το μυϊκό σύστημα …Αυξάνει την αντοχή.

 * Προωθεί τη σωστή στάση του σώματος.

* Βελτιώνει την ισορροπία.

*Αυξάνει το εύρος της κίνησης στις αρθρώσεις.

Γιατί Barrilates;

* H «μπαλετική» προσέγγιση προσφέρει θέσεις αλλά και κινήσεις που βοηθούν στην προσαρμογή του βαθμού δυσκολίας ή του τρόπου εκτέλεσης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

*Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία για τη συμμετοχή στο μάθημα.

* Είναι μια πολύ καλή επιλογή cross training. Αυτό σημαίνει ότι συνδυάζεται εύκολα και με ασφάλεια με άλλα είδη εκγύμνασης. Μπορείς, δηλαδή, να κάνεις μία φορά τη βδομάδα barrilates, μία yoga και μία χορό ή να το συνδυάσεις με ποδηλασία, για παράδειγμα, αν είσαι περισσότερο outdoor person.

✓ Χρησιμοποιούμε, συνήθως, το βάρος του σώματος, έτσι μας χρειάζεται ένας πολύ μικρός εξοπλισμός.

✓ Ένας μικρός χώρος είναι αρκετός, για να γυμναστούμε (να χωράει απλωμένο ένα στρώμα γυμναστικής).

Πού και πώς

Πρόκειται για ένα online live μάθημα, που πραγματοποιείται, μέσω zoom, στο διαδικτυακό χώρο του Βarre ΒodyDigiLab. Αλλωστε, είναι το πρώτο, στην Ελλάδα, αμιγώς ψηφιακό εργαστήριο εκγύμνασης και ευεξίας, το οποίο έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας, με περισσότερες από 500 ώρες online μαθημάτων!

The ballet way

Το barrilates είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να σου προσφέρει δύναμη και λειτουργικότητα που μοιάζουν με αυτές της χορεύτριας. Οι μύες δουλεύουν στο μέγιστο μήκος τους, έτσι ώστε να αποφύγουμε να τους επιβαρύνουμε με extra όγκο. Σκέψου το physique μίας μπαλαρίνας. Σκοπός του μαθήματος είναι να μεταφέρεις τις νέες γνώσεις, τεχνικές και συνήθειες στην καθημερινότητά σου.

It’s not what you do. | It’s how you do it! | Do it like a ballerina!

Δοκίμασέ το τώρα, στέλνοντας μήνυμα εδώ:

Facebook: Barre Body DigiLab

Instagram:@barre_body_digilab

You may also like