Η άσκηση της yoga υπόσχεται καλύτερη υγεία και λιγότερο στρες

Μπορεί ακούγοντας τη λέξη ”yoga” κάποιοι να σκέφτονται αμέσως στάσεις που κάνουν το κορμί κόμπο. Όμως η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ. Η yoga είναι μία μορφή άσκησης που μπορεί να απευθυνθεί τόσο σε ειδήμονες του είδους όσο και σε rookies. Κι αυτή της η  ιδιότητα είναι που την κάνει κι ιδιαίτερα δημοφιλή. Μάλιστα, ακόμη και μία άσκηση να προσθέσουμε στη καθημερινότητά μας, είναι αρκετή για να τη μεταμορφώσει προς το καλύτερο. Μία από αυτές είναι και η στάση legs-up.

               Το λέει και η ονομασία της. Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο πάτωμα και κάθετα σε έναν τοίχο και κρατάμε τα πόδια μας τεντωμένα πάνω στον τοίχο με το σώμα μας να σχηματίζει “L”.

               Γιατί, όμως, να φέρουμε τα πάνω κάτω με αυτήν την άσκηση;

               Καθώς τα πόδια μας είναι εκείνα που σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος της καθημερινής μας δραστηριότητας, εκ των πραγμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν πόνους και παθήσεις που σχετίζονται με το κυκλοφορικό. Συγκεκριμένα, όταν καθόμαστε ή στεκόμαστε όρθιοι, αποδυναμώνεται το κυκλοφορικό σύστημα. Με αποτέλεσμα να ερχόμαστε κάποια στιγμή με οιδήματα που σχετίζονται με φλεβική ανεπάρκεια. Επιτρέποντας, λοιπόν, στη βαρύτητα να δράσει πάνω τους, η άσκηση συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του σώματος.

               Στη συνέχεια, όπως κάθε άσκηση της yoga, και η legs-up συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους. Είναι μία άσκηση αποκατάστασης που πολλοί εκτελούν και μετά τη γυμναστική τους για την επαναφορά των μυών. Η άσκηση αυτή βοηθά το σώμα να έρθει σε μία κατάσταση ηρεμίας. Άλλωστε, ένα ήρεμο πνεύμα προσφέρει εκτός από λιγότερο άγχος και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

               Πόσο συχνά μπορούμε να την εκτελούμε;

               Όπως προαναφέραμε, η legs-up είναι μία καλή επιλογή ως άσκηση αποκατάστασης… Επομένως είναι απόλυτα ασφαλές να την εκτελεί κάποιος μία ή και δύο φορές την ημέρα. Το αν θα ενταχθεί σε κάποιο σύνολο ασκήσεων yoga ή μόνη της είναι ξεκάθαρα επιλογή του καθενός. Ακόμη κι αν δεν έχουμε χρόνο για ασκήσεις χαλάρωσης, αυτή η άσκηση φτάνει και περισσεύει.

               Προτού την εντάξουμε, ωστόσο, στην καθημερινότητά μας, είναι βασικό να μην ξεχνάμε κάποια tips ώστε να μην επιβαρύνουμε τον αυχένα, την πλάτη και τη μέση ενόσω εκτελούμε την άσκηση.

  • Στρώνουμε μία πετσέτα ή μία κουβέρτα στο σημείο που θα ξαπλώσουμε ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα μαξιλάρι για καλύτερη υποστήριξη του αυχένα.
  • Το κεφάλι κι η πλάτη μας πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με το πάτωμα, ενώ και ο κόκκυγας μας πρέπει να είναι σταθερός εκεί.
  • Δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε τα γόνατά μας ώστε να είναι απόλυτα τεντωμένα τα πόδια, ενώ πρέπει να αισθανόμαστε ένα ελαφρύ τράβηγμα στα πόδια στη διάρκεια της άσκησης που, παρ’ όλα αυτά, δε θα προκαλεί ενόχληση.
  • Όταν ολοκληρώσουμε την άσκηση (ένας “κύκλος” τριάντα δευτερολέπτων με βαθιές αναπνοές είναι ιδανικός) ερχόμαστε αργά σε καθιστή στάση κι επιτρέπουμε το σώμα μας να επανέλθει.

               Είστε έτοιμοι να φέρετε κι εσείς… τα πάνω κάτω σήμερα;

               Πηγή: Cleveland Clinic    

Featured image: unsplash.com/@wesleyphotography

You may also like