Κάντε την κάθε σας μέρα… σαββατοκύριακο!

Ας πούμε την αλήθεια… μέσα στη βδομάδα κάθε στιγμή σχεδόν αδημονούμε για το σαββατοκύριακο. Ειδικά όταν ξημερώνει η Παρασκευή ή Σάββατο… Η γλυκιά αγωνία “χτυπάει κόκκινο”! Κι αν μπορούσαμε κάθε μέρα της εβδομάδας να την κάνουμε να μοιάζει με Σάββατο ή Κυριακή ή ακόμη και συνδυασμό των δύο; Τι πρέπει να κάνουμε;

01 Μαθαίνουμε να είμαστε ευγνώμονες. Συγκεκριμένα μαθαίνουμε να ευγνωμονούμε για όσα έχουμε και να τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως την πρώτη φορά που τα αποκτήσαμε. Όσο παράξενο κι αν αυτό ακούγεται, αυτό αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας, καθώς ενισχύοντας το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, ενισχύουμε τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου. Στην ουσία εκπαιδεύουμε το μυαλό μας ώστε να παρατηρούμε αυτά τα γεγονότα της ζωής μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κρατώντας ένα ημερολόγιο όπου κάθε πρωί γράφουμε πέντε πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες.

02 Προσπαθούμε να μάθουμε κάτι νέο συχνά. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε κάτι καινούριο ή να δοκιμάσουμε κάτι για πρώτη φορά. Μία ξένη γλώσσα, ένα σπορ, μία καλλιτεχνική ενασχόληση, ό,τι κι αν επιλέξουμε θα είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας στην πραγματικότητα ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας. Μπορεί με τη νέα ασχολία να καλλιεργήσουμε μία ήδη υπάρχουσα κλίση ή ακόμη και να μάθουμε πως έχουμε ταλέντο σε κάτι. Πρέπει να είναι κάτι που θα μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και δημιουργικοί και που μας κάνει να ανυπομονούμε για την ώρα που θα αφιερώσουμε σε αυτό. Φυσικά δε σταματάμε να αναζητάμε κάθε φορά και κάτι νέο!

03 Μαθαίνουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή. Αντί να σκεφτόμαστε και να αγωνιούμε για ό,τι συνέβη ή το τι μέλλει γενέσθαι, εστιάζουμε στο ΤΩΡΑ, στη στιγμή που ζούμε. Γιατί αυτή η στιγμή δε θα ξανάρθει, μια που ποτέ δε μπορούμε να επιστρέψουμε στο “τώρα” (ναι, μακάρι να γινόταν, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως δε συμβαίνει). Είτε όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο είτε όταν πίνουμε τον καφέ μας απολαμβάνοντας τη μουσική της αρεσκείας μας, είτε όταν περνάμε χρόνο με τους δικούς μας, πρέπει να μάθουμε να είμαστε ολοκληρωτικά εκεί. Παρατηρούμε κάθε ήχο, κάθε γεύση, κάθε χαμόγελο, το παραμικρό. Έτσι μία απλή μέρα μπορεί να γίνει ξεχωριστή. Αφήνουμε κατά μέρος την κριτική κι απολαμβάνουμε τη στιγμή. Άλλωστε… τι μας μένει άξιο να μετράμε στη ζωή μας; Οι στιγμές!

04 Κρατάμε κοντά μας ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Αν νιώθουμε πως στον περίγυρό μας έχουμε άτομα που μας “στεγνώνουν” από διάθεση κι ενέργεια, καλό είναι να απομακρυνθούμε. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο – και πολλές φορές είναι, ας μη γελιόμαστε. Όταν, όμως, διαπιστώσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα άτομα και σε άλλα που μας στηρίζουν, που είναι αισιόδοξα και (χαμο)γελούν απλόχερα κι αβίαστα, θα αντιληφθούμε πως κάναμε το καλύτερο για μας, καθώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αποδειχθούν ένα ισχυρό “τονωτικό”.

weekend%20-%20banner

05 Βρίσκουμε λίγο χρόνο για εμάς.  Τίποτα δε συγκρίνεται με μικρές περιποιήσεις στον εαυτό μας. Μία βόλτα στο πάρκο, η αγαπημένη μας μουσική απολαμβάνοντας λίγο κρασί, ένα ραντεβού για μασάζ. Ό,τι κι αν είναι αυτό, ο χρόνος που αφιερώνουμε αποκλειστικά σε μας μας χαλαρώνει και μας αναζωογονεί!

06 Μαθαίνουμε να ξεχνάμε. Ίσως όχι ακριβώς να ξεχνάμε, αλλά κυρίως να προσπερνάμε. Υπάρχουν πράγματα που δε μας ταιριάζουν ή που δε μπορούμε να ελέγξουμε. Όσο κι αν αυτά μας πληγώνουν, δεν παύουν να είναι μαθήματα ζωής. Το να στεναχωριόμαστε για το παρελθόν ή το μέλλον μας “στραγγίζει” από ενέργεια. Αντίθετα, μαθαίνουμε να προσπερνάμε, να αγνοούμε τους όποιους εγωισμούς και να συγχωρούμε, τόσο τους άλλους όσο κι εμάς τους ίδιους – ναι, πολλές φορές κι αυτό χρειάζεται!

07 Μαθαίνουμε να “παγώνουμε”. Για την ακρίβεια, μαθαίνουμε πού και πού να πατάμε το κουμπί της παύσης (pause, αν προτιμάτε!). Κάθε μέρα, όλη μέρα αγωνιούμε να προλάβουμε προθεσμίες, να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να…, να… Έστω για λίγο χρωστάμε στον εαυτό μία παύση, έστω για ένα λεπτό. Να μείνουμε ακίνητοι και να μη σκεφτόμαστε το τι έχουμε να κάνουμε. Εστιάζουμε στην αναπνοή μας, στους ήχους γύρω μας. “Παγώνοντας” έστω για λίγο κάθε μέρα καθαρίζουμε το μυαλό μας, μειώνουμε το αίσθημα της αγωνίας και νιώθουμε πιο έτοιμοι για να συνεχίσουμε.

Τι λέτε; Να κάνουμε κάθε μέρα μας… σαββατοκύριακο;

Πηγή:Beautemagazine.gr/ photo credits: Anthony Tran (unsplash)

You may also like