Καυτά ροφήματα και τρόφιμα; Καλύτερα όχι…

Συχνά πάνω στη λαχτάρα μας να απολαύσουμε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσαγιού ή ένα φρεσκομαγειρεμένο γεύμα ξεχνάμε πως την τελευταία στιγμή η θερμότητά του θα μας προσγειώσει. Βέβαια, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που όντως απολαμβάνουν το ρόφημα ή το φαγητό τους όταν αυτό κυριολεκτικά αχνίζει. Μία νέα έρευνα, όμως, προειδοποιεί πως αυτή η προτίμηση μπορεί μακροπρόθεσμα να αποβεί μοιραία για την υγεία μας.

               Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of International Cancer (κι η οποία εστίασε περισσότερο στην κατανάλωση τσαγιού) αναφέρεται σε συσχετισμό της υψηλής  θερμότητας του ροφήματος με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου. Ο dr. Davendra Sohal, ογκολόγος στην Cleveland Clinic, αναφέρει πως ευθύνεται κατά βάση η χρόνια έκθεση σε τέτοιες θερμοκρασίες που σχεδόν “καίνε” το λαιμό. Συγκεκριμένα τονίζει πως οποιοδήποτε ρόφημα ή τρόφιμο που καταναλώνεται καυτό θέτει σε κίνδυνο τα τοιχώματα του οισοφάγου, καθώς αυτό προκαλεί σε βάθος χρόνου φλεγμονές και κατ’ επέκταση ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

               Αν κι ο καρκίνος του οισοφάγου είναι λιγότερο σπάνιος, εξακολουθεί να είναι η έκτη κατά σειρά αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου (έως τώρα) ήταν το κάπνισμα, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ κι η έντονη κι επίμονη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

               Σαφώς κι αυτό δε σημαίνει πως αν κάποια στιγμή κάποιος καταναλώσει τυχαία ένα καυτό ρόφημα διατρέχει τέτοιον κίνδυνο. Ωστόσο, η πρόκληση εμετού κι η κατανάλωση παγωμένου νερού πιθανώς να επιδεινώσει την όποια ενόχληση παρά θα την εξομαλύνει. Είναι προτιμότερο να πιούμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ναπαρακολουθήσουμε την όποια εξέλιξη, ενώ αν διαπιστώνουμε δυσκολία στην κατάποση, απευθυνόμαστε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

               Επιστρέφοντας στην έρευνα, τα ευρήματά της επισημαίνουν πως οποιοδήποτε ρόφημα ή τρόφιμο σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου είναι υπερβολικά ζεστό. Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, βοηθάει η αναλογία της ανώτατης θερμοκρασίας που πρέπει να έχει το νερό σε μία μπανιέρα η οποία είναι στους 40 βαθμούς Κελσίου.

               Εξακολουθείτε να θέλετε να πίνετε τον καφέ σας ενώ ακόμη… βράζει; Εγώ σίγουρα όχι, και να σκεφτείτε πως ποτέ μου δεν τον απολαμβάνω σε τέτοια θερμοκρασία!

You may also like