Μήπως… υπεραναλύετε τα πάντα;

Κάντε αυτές τις τρεις ερωτήσεις στονεαυτό σας για να το διαπιστώσετε…

               Στη ζωή μας θα συναντούμε πάντα καταστάσεις που θα μας προβληματίζουν, είτε αυτές είναι επαγγελματικές, είτε προσωπικές, είτε οικονομικές. Και πάντα θα αναζητούμε την  ιδανικότερη λύση. Αναπόφευκτες είναι (δυστυχώς) επίσης οι καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε τέλμα, θέτοντας τον εαυτό μας σε ένα φαύλο κύκλο που κάθε φορά ξεκινά με ένα “αν…” το οποίο, αν μελετήσουμε, διαπιστώνουμε πως δεν μας εξυπηρετεί. Είναι εκείνες οι φορές που πιθανώς υπεραναλύουμε καταστάσεις. Πώς ακριβώς, όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε; Κάνοντας στον εαυτόμας τις παρακάτω ερωτήσεις.

               “Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;”

               Η αλήθεια είναι πως κάποια προβλήματα, όπως ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή μας, δεν διορθώνονται και δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο για να τα αποτρέψουμε. Κάποιες φορές ισχύει το “ο γέγονε γέγονε” παρά τα υποθετικά σενάρια που κυριαρχούν το μυαλό μας. Η προσκόλληση σε τέτοιες καταστάσεις μπορούν να γίνουν επιβλαβείς για την ψυχική μας κατάσταση.

               “Εστιάζω στο πρόβλημα ή αναζητώ λύση;”

               Αυτή η ερώτηση έχει καλή εφαρμογή σε ζητήματα οικονομικής φύσης, όπου πρέπει να στραφούμε σε στρατηγικές που είτε θα μας αποφέρουν περισσότερα χρήματα ή που θα μας βοηθήσουννα κλείσουμε τυχόν εκκρεμότητες. Σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν αγωνίες που μας κάνουν να νιώθουμε εγκλωβισμένοι στην κατάσταση.

               “Με ωφελεί να το υπεραναλύω;”

               Η απάντηση στην ερώτηση είναι πως η επίμονη παρακολούθηση ενός ζητήματος ενώ αναζητούμε δραστικά λύση μπορεί και να βοηθάει. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο αν αναλωνόμαστε στο πώς θα ήταν η κατάστασή μας υπό διαφορετικές συνθήκες ή φοβούμενοι του τι μπορεί στην πορεία να πάει στραβά χωρίς να έχουμε έστω ένα σχέδιο δράσης.

               Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι εκείνες που θα καθορίσουν πόσο παραγωγικός είναι ο τρόπος σκέψης μας στην αναζήτηση λύση του εκάστοτε προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Από εκεί κι ύστερα είτε μπορούμε να προσπαθήσουμε να δοκιμάσουμε μία νέα οπτική της κατάστασης είτε απλά να σταματήσουμε να μένουμε βαλτωμένοι, αν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

You may also like