Νάντια Σανταμούρη: Όταν η φιλοσοφία της yoga, γίνεται τρόπος ζωής…

11291899_753982018043242_448181404_nΕίναι δυναμική, δραστήρια και πετυχημένη στον τομέα της. Το σίγουρο είναι ότι η Νάντια Σανταμούρη, επίσημα πλέον Hatha Yoga Instructor, έχει βρει τις ισορροπίες της στη ζωή, στην καθημερινότητά της και έχει ως στόχο να μας το μεταφέρει με τον πιο κατανοητό τρόπο. Εμένα με έπεισε να ξεκινήσω yoga. Εσάς;

The K-magazine: Από τον κόσμο των trailers και του ΑΝΤ1 TV έγινες Yoga instructor.Πως το αποφάσισες αυτό;
Νάντια Σανταμούρη: Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.Η Yoga με βοήθησε πολύ στην ζωή μου και στο να γνωρίσω πιο καλά τον εαυτό μου.

Μέσα από τη yoga ήρθα πιο κοντά σε μένα άρα και πιο συνειδητά σε αυτό που κάνω είτε στον επαγγελματικό τομέα είτε στην προσωπική μου ζωή.
Στην αρχή ξεκίνησε σαν γυμναστική και μετά έγινε στάση ζωής.Από δύο φορές την εβδομάδα έγινε καθημερινή πρακτική και μετά εμβάθυνση σε όλο το μεγαλείο της φιλοσοφίας της.
Μου έδωσε και μου δίνει τις απαντήσεις που χρειάζομαι στην ζωή μου, μου όπλισε την καρδιά, μου καθησύχασε το νου και μου έδειξε τον τρόπο που μπορεί να ζήσει κανείς  όμορφα.
Ήταν για μένα μια φυσική εξέλιξη να μπω στο μονοπάτι αυτό και να θέλω να το προσφέρω και στον κόσμο.

The K-magazine: Ποια είναι η βασική φιλοσοφία της Yoga;
Νάντια Σανταμούρη: Η Yoga … ΕΙΝΑΙ φιλοσοφία!H γιόγκα είναι η φιλοσοφία και η επιστήμη της απελευθέρωσης της ψυχής, οδηγώντας τη συνείδηση, το σώμα και το νου σε μία κατάσταση πληρότητας.

Η λέξη γιόγκα στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) σημαίνει “ένωση”.Με πνευματικούς όρους θα μπορούσα να πω ότι είναι η ενότητα της ατομικής με τη συλλογική συνείδηση.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, είναι η εναρμόνιση σώματος, νου και πνεύματος, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες σωματικές και νοητικές τεχνικές, που μας προετοιμάζουν για την ένωση με την ανώτερη μας κατάσταση.

Εγώ το λέω πιο απλά «συνειδητή παρατήρηση της ζωής.”Είναι η αγάπη για το θαύμα αυτό που λέγεται ζωή. Η ολότητα που εκφράζεται μέσα από κάθε μας ανάσα.”

11291788_753982014709909_1847398112_nΣτην καθημερινότητά μας ξεχνάμε οτιδήποτε μπορεί να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.Θεωρούμε δεδομένα όλα όσα μας δίνει η φύση. Ζούμε «εκτός ελέγχου»Η ευγνωμοσύνη για ότι μας κάνει να υπάρχουμε, θυσιάζεται μέσα στον κυκεώνα των απίστευτων ρυθμών της καθημερινότητας.
Κυνηγάμε  τις σκέψεις μας και δεν μένουμε συγκεντρωμένοι ποτέ , έστω και πέντε λεπτά στον εαυτό μας.
Η δικαιολογία είναι «δεν προλαβαίνω»
Η αλήθεια είναι «φοβάμαι”.Φοβόμαστε την μοναξιά και ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε μόνο του  αυτόν τον εαυτό.
Ο άνθρωπος έχει τεράστιες δυνατότητες και τις καταλαβαίνει μόνο όταν συνδέεται με τον εσωτερικό του κόσμο.Βλέπεις τους  ανθρώπους με σκυμμένους ώμους να τρέχουν να προλάβουν και πολλές φορές δεν ξέρουν και τι ακριβώς….
Ποιο είναι αυτό το ρολόι που θα καθορίσει το χαμόγελό σου, τη δύναμή σου και την καλή αίσθηση και στάση του σώματός σου;Σίγουρα όχι αυτό που φοράς στο χέρι σου.
Pολόι με ουσιαστικό ρυθμό για την ευτυχία σου είναι μόνο η καρδιά.Εκεί έρχεται η Yoga να σου θυμίσει το μεγαλείο της ζωής. Δεν μας ζητάει να την αλλάξουμε, μας ζητάει να την κοιτάξουμε!

The K-magazine: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη. Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Νάντια Σανταμούρη: Στην Ινδία, από όπου κατάγεται η Yoga, αγκαλιάζει ένα πλατύ πεδίο με διάφορα είδη, τα οποία όσο διαφορετικά και αν είναι μεταξύ τους, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό:Την εναρμόνιση των ενεργειών μέσα μας και την επαναφορά της γαλήνης μεταξύ νου, ψυχής και σώματος.
Ό,τι κάνουμε στο σώμα έχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα στην ψυχή και το πνεύμα και αντιστρόφως.

11303664_753982024709908_1156582310_nThe K-magazine: Εσύ ασχολείσαι με ενα συγκεκριμένο. Μίλησε μας πιο αναλυτικά  για αυτό.
Νάντια Σανταμούρη: Εγώ ασχολούμαι με την Hatha Yoga. Το θεμέλιο της Tantra.Η Hatha Yoga αφορά δύο σημαντικά και ουσιαστικά συστήματα στο φυσικό μας σώμα.Tις ηλιακές και σεληνιακές δυνάμεις.
Αυτές οι πρακτικές και νοητικές δυνάμεις αντιδρούν μεταξύ τους στο σώμα και ελέγχουν, οδηγούν και κατευθύνουν η κάθε μία, τις ιδιότητες της δράσης και της γνώσης.
Χάρη σ’ αυτές, ζούμε, κινούμαστε, σκεπτόμαστε και εξερευνούμε.
Ο άνθρωπος είναι ένα πεδίο με όλη την γνώση καταγεγραμμένη μέσα του. Ομως χρειάζεται να την αποκαλύψει. Είναι θέμα πρόθεσης, εξερεύνησης και δράσης.Η γνώση γίνεται σοφία μόνο αν υπάρξει η πρόθεση να περάσει μέσα από τη δράση.

Η Hatha Yoga έρχεται να χτίσει το σώμα και να καλυτερεύσει την υγεία, να ενεργοποιήσει και να αφυπνίσει τα ανώτερα κέντρα, που είναι υπεύθυνα για την εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας.
Ο σκοπός της είναι να δώσει στον άνθρωπο να καταλάβει τον πραγματικό λόγο της ύπαρξής του. Κι αυτός ο λόγος δεν είναι παρά μια κατάσταση ευδαιμονίας που έρχεται  όταν συνεργαστεί με αρμονία για να μπορέσει να εξισορροπήσει το μυαλό με το σώμα.

Υπάρχω… σημαίνει σωστή τοποθέτηση σώματος και συνειδητή συμμετοχή σε όλο αυτό το πράγμα που λέγεται… Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Η άγνοια της επίγνωσης μας βγάζει από την συμμετρία μας και η Hatha yoga έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η ευθυγράμμιση και πόσο πιο κοντά μας φέρνει στο όμορφο. Και όμορφο είναι το ιδεώδες.
Μας φέρνει στην πληρότητά μας. Και πληρότητα είναι η στιγμή που σε κάνει να αισθάνεσαι  στο 100%   το που βρίσκεσαι.

11297888_753982028043241_1543825754_nThe K-magazine: Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ηλικίας ή φυσικής κατάστασης για να κάνει κάποιος yoga;  Και να τονίσουμε ότι είναι και για τα δύο φύλλα… Σωστά;
Νάντια Σανταμούρη: Οι προϋπόθεση είναι μία!  Να σου αρέσει η Yoga.
Δεν έχει ηλικίες, δεν έχει φύλλο.
Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν να κάνουν yoga σε μεγάλη ηλικία και βοηθούν θεαματικά τον εαυτό τους.Σήμερα οι περισσότεροι αθλητές και χορευτές  κάνουν yoga για να είναι ακόμα καλύτεροι  στις απαιτητικές επιδόσεις τους.
Γυναίκες που δεν σταματούν ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Παιδιά, νέοι, μεγαλύτεροι, αθλητές, γυναίκες, άντρες μπορούν και έχουν το δικαίωμα στην ζωή τους να καταλάβουν και να δουν πως υπάρχει αυτή η μεγαλύτερη εικόνα του εαυτού τους, πέρα από την καθημερινή μικρή κατάσταση στην οποία εγκλωβιζόμαστε όλοι και χανόμαστε σε όρια που βάζουν τα σημερινά δεδομένα.Έτσι αλλάζει και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που δεν είναι καθόλου εύκολες …ειδικά σήμερα.

The K-magazine: Ποια είναι η ιδανική περίοδος  για να ξεκινήσει κάνεις;
Νάντια Σανταμούρη: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος να ξεκινήσει κανείς να αγαπάει τον εαυτό του.Να του προσφέρει χαρά και μια ενάρετη ζωή.

The K-magazine: Ποια τα οφέλη στην υγεία και φυσική κατάσταση ;
Νάντια Σανταμούρη: Η Hatha yoga περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις, που επιδρούν στο νευρικό και ενδοκρινολογικό σύστημα, οι οποίες γίνονται με πολλά τεντώματα, ανοίγματα, μεγάλες κάμψεις, πιέσεις, ιδιαίτερα στα σημεία των αδένων όπως επινεφρίδια, θυρεοειδή κλπ. -Τεχνικές χαλάρωσης, που είναι μια πολύ αναζωογονητική και θεραπευτική διαδικασία, ειδικά σε προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το στρες.
-Τεχνικές αναπνοής, που βοηθούν στην καλή οξυγόνωση του οργανισμού και συμβάλουν στην καλή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.
-Σωστή διατροφή, που απαλλάσσει τον οργανισμό από τοξίνες.
-Αυτοσυγκέντρωση, που αξιοποιεί τη δύναμη της σκέψης αλλά και της θέλησης.
-Διαλογισμό, που είναι η κατάληξη όλων των παραπάνω ενεργειών και φέρνει στην επιφάνεια το κρυμμένο δυναμικό του ανθρώπινου νου.

Όπως καταλαβαίνεις τα οφέλη λοιπόν είναι άπειρα και δεν χρειάζεται κανείς να το σκεφτεί για να ξεκινήσει yoga.

11291899_753982008043243_1182949309_nThe K-magazine: Ιδανικές συνθήκες για να εξασκήσει κάνεις τη yoga υπάρχουν;
Νάντια Σανταμούρη: Ναι υπάρχουν… και βέβαια υπάρχουν.Είναι βασική προϋπόθεση το να διαλέξει κανείς ένα σωστό studio ή έναν δάσκαλο που θα τον εμπνέει κάθε φορά όλο και πιο πολύ.
Επαναλαμβάνω πως η yoga δεν είναι γυμναστική. Είναι φιλοσοφία που περιέχει και σωματικές ασκήσεις.Αρα πρέπει να γίνεται σε ειδικό χώρο και από εξειδικευμένους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα Yoga.

The K-magazine: Τι αναζητά κανείς στον ιδανικό instructor ;
Νάντια Σανταμούρη: Θα σου απαντήσω από την θέση της μαθήτριας… μια που στην yoga όλοι είμαστε πάντα μαθητές και των δασκάλων μας αλλά και του εαυτού μας.
Αυτό που εισέπραξα εγώ για να συνεχίσω όχι σαν δασκάλα ( αυτό ήταν δική μου επιλογή), αλλά σαν ένας άνθρωπος που αγάπησε πολύ αυτήν την οπτική της ζωής, είναι αγάπη και φροντίδα για την ψυχή μου.

Πιστεύω ότι ο ιδανικός δάσκαλος είναι αυτός που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Ασχολείται πολύ με αυτό  και αισθάνεται την ανάγκη να το μεταδώσει γιατί πιστεύει από την δική του εμπειρία ότι κάνει καλό.Ο ιδανικός δάσκαλος βάζει πρώτα την ποιότητα της καρδιάς στο μάθημα και μετά την τεχνογνωσία.

Και τα βάζει με τέτοιον τρόπο και σε τέτοια ισορροπία, που το αποτέλεσμα είναι να φεύγει ο μαθητής από το μάθημα με ανάταση και σωματική αλλά και ψυχική.Το στοίχημα είναι, ότι κάνει κάποιος  πάνω στο στρωματάκι του να το παίρνει μαζί του και στη ζωή …πέρα από την τάξη.
Στον  τρόπο που αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα και τα χειρίζεσαι. Από τις σχέσεις σου μέχρι και το πως περπατάς στο δρόμο.
Πόσο σέβεσαι τον εαυτό σου και πόσο εκτιμάς και οτιδήποτε σου συμβαίνει. Εξάλλου η yoga γίνεται για την απόλαυση του πράγματος…

11268025_753982521376525_1856525262_nThe K-magazine: Που μπορεί να σε βρει κανεις;
Νάντια Σανταμούρη: Χαριτολογώντας… για να δανειστώ και την πλάκα που μου κάνουν οι φίλοι… μπορεί κάποιος να με βρει σε κάποιο στρωματάκι γυρισμένη ανάποδα…Αλλά στα σοβαρά, μέσα από το περιοδικό σου υπάρχουν τα στοιχεία μου αν κάποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να δοκιμάσει την Yoga να με βρει.

The K-magazine: Έχεις να μας προτείνεις κάποιες ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι μόνος χωρίς να ρισκάρει να τραυματιστεί;
Νάντια Σανταμούρη: Αν και άνθρωπος της τηλεόρασης,  θα σου πω ότι είναι καλύτερα να μην δοκιμάζει κανείς κάτι επειδή το βλέπει στο σπίτι του. Εγώ προσωπικά είμαι αρνητική σε αυτό. Όχι τόσο για να μην τραυματιστεί αλλά περισσότερο για να κάνει σωστά την άσκηση.
Όταν βλέπεις, δεν μπορείς συγχρόνως να βάλεις το σώμα σου στην σωστή στάση που χρειάζεται η άσανα, ούτε να ενεργοποιήσεις τους κατάλληλους μύες… ( μόνο και μόνο που γυρνάς το κεφάλι σου για να δεις αρκεί για να χάσεις την ισορροπία σου)
Σίγουρα χρειάζεται κάποιος να σου μιλάει, να τον ακούς και να συγχρονιστείς με τα λόγια του, να συγκεντρωθείς σε αυτό που σου λέει και να εναρμονίσεις το σώμα με την αναπνοή. Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι και η ένωση που λέγαμε πριν.
Σώμα και νους.
Όταν βλέπεις για να κάνεις… ενεργείς από έξω προς μια μάλλον επιφανειακή κατάσταση. Η Yoga είναι ακριβώς το αντίθετο. Ακούς και εξερευνείς μέσα από τον εαυτό σου την δική σου ισορροπία.Επίσης υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορεί να είναι αρνητικό:
Όταν βλέπει κανείς όλα αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια εικόνα , πιθανόν να τον απομακρύνει από την πραγματική εικόνα του τι μπορεί να κάνει ο ίδιος.
Να νιώσει ότι δεν μπορεί εκείνος να το κάνει …και αυτό θα είναι άδικο.Γίνονται όλα! Υπάρχει ο τρόπος!
Είμαστε γεμάτοι κλειδιά και ενέργεια που μας επιτρέπουν να μπορέσουμε πάρα πολλά. Πάντα υπάρχει ο τρόπος να ζήσουμε και να βιώσουμε την δύναμη του σώματός μας και του μυαλού μας μέχρι εκεί που επιτρέπουν οι δυνατότητές μας.
Κι αυτό είναι μια μεγάλη χαρά. Και για τον μαθητή και για τον δάσκαλο.
Τον δάσκαλο που μας έμαθε τα πρώτα μας βήματα αλλά κυρίως μας αποκάλυψε τον υπέροχο και μοναδικό  δάσκαλο που βρίσκεται μέσα μας!

Η ΝΑΝΤΙΑ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ είναι HATHA YOGA INSTRUCTOR και μπορείτε να τη βρείτε εδώ

You may also like