Ποιά ειναι τα 5 συστατικά μίας επιτυχημένης σχέσης;

Για κάποιους, η ιδέα μίας επιτυχημένης (κι ευτυχισμένης) σχέσης θυμίζει… θρύλο! Όλοι έχουμε ακούσει για αυτήν, αλλά δεν έχουμε απτές αποδείξεις. Από την άλλη πάλι, αναρωτιόμαστε πώς φιλικά μας ζευγάρια καταφέρνουν να θυμίζουν τη Sally και το Harry στο τέλος της ταινίας! Μα γίνονται αυτά τα πράγματα, φίλε αναγνώστη;

               Όπως είμαστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον, έτσι κι οι ερωτικές σχέσεις που δημιουργούμε έχουν τη δική τους μοναδική δομή. Και κάθε σχέση έχει το δικό της πυλώνα στον οποίο χτίζεται και ισχυροποιείται μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με μία μεγάλη επιστημονική έρευνα όπου μελετήθηκαν οι συμπεριφορές περίπου 11 χιλιάδων ζευγαριών, υπάρχουν 5 στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτές τις μακροχρόνιες και χαρούμενες σχέσεις. Μάλιστα οι ειδήμονες θεωρούν πως αν μία σχέση βασίζεται και στα πέντε αυτά στοιχεία… Τότε αυτή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα–ούτε καν πανδημίες!

01 Η αντίληψη της αφοσίωσης.

Στην πραγματικότητα, ακόμη μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κάποιος την αφοσίωση του συντρόφου του στη σχέση από την αφοσίωσή του σε εμάς. Όταν είμαστε βέβαιοι πως θέλουμε να μείνουμε με το σύντροφό μας ακόμη και στις φουρτούνες (ή όταν κι εμείς δεν είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας)… Τότε η σχέση μπορεί να αντέξει τα πάντα. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πιο συνήθη συναισθήματα είναι εκείνο του φόβου της εγκατάλειψης και, αν δεν επιλυθούν αυτές οι αγωνίες, τότε η σχέση (θα) έχει πρόβλημα.

  02 Η εκτίμηση.

Σε μία ευτυχισμένη σχέση η εκτίμηση πρέπει να θεωρείται “δούναι και λαβείν”. Όταν ο ένας εκτιμά και σέβεται τον άλλον σε μία σχέση, τότε όλα είναι καλύτερα ! Από το χρόνο που περνάμε μαζί του έως και… το σεξ!

  03 Η σεξουαλική ικανοποίηση.

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας, μια που από πολλούς ειδήμονες θεωρείται και ο καταλύτης για μία σχέση. Η ποιότητα της ερωτικής επαφής και το πόσο ικανοποιεί τους συντρόφους μπορεί να ισχυροποιήσει το ζευγάρι. Ακόμη κι όταν τα προβλήματα της καθημερινότητας το ταλαιπωρούν. Εννοείται πως δε λέμε πως λύνει αυτά τα προβλήματα, αλλά σίγουρα τα αισθήματα που γεννά μπορεί να κάνει τη σχέση ιδιαίτερα ανθεκτική σε αυτά.

  04 Η ικανοποίηση του συντρόφου.

Συμπληρώνοντας κάπως τα παραπάνω… Όση σημασία έχει η σεξουαλική ικανοποίηση των συντρόφων, άλλη τόση έχει η βαρύτητα που δίνει ο καθένας στην ικανοποίηση του άλλου. Όταν γνωρίζουμε πως ο σύντροφός μας είναι ικανοποιημένος σε αυτό το κομμάτι της σχέσης, αυτόματα αισθανόμαστε κι εμείς αυτοπεποίθηση. Βέβαια για να επέλθει αυτή η αμοιβαία ικανοποίηση, το κλειδί είναι η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Γιατί, σαφώς το σεξ παίζει ρόλο, αλλά εξίσου σημαντική είναι κι η επικοινωνία πάνω σε αυτό.

 05 Η διεξαγωγή τυχόν αντιπαραθέσεων.

Υπάρχουν ζευγάρια που δε μαλώνουν ποτέ; Μμμ, ας πούμε “και ναι και όχι”. Και δε μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, οι οποίες είναι τουλάχιστον κατακριτέες. Υπάρχουν, όμως, τα ζευγάρια που διαφωνούν με τα πάντα και δεν καταλαγιάζουν τους εγωισμούς τους… Αλλά υπάρχουν κι εκείνα που βρίσκουν μία κοινή γραμμή στο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που αποτέλεσε το λόγο του καυγά. Πάντα υπάρχει, δεν ξυπνάμε στραβά και αποφασίζουμε να φαγωθούμε με τα ρούχα μας! Οι καυγάδες είναι σχεδόν αναπόφευκτοι σε μία σχέση. Στόχος δεν πρέπει να είναι η πλήρης ανυπαρξία των τσακωμών… Αλλά το πόσο διατεθειμένη είναι κάθε πλευρά να βρει μία φόρμουλα ώστε ο τσακωμός να ολοκληρωθεί χωρίς να πληγωθεί κανένας. Και μάλιστα το ζευγάρι να βγει και πιο αγαπημένο. Αυτά είναι τα ζευγάρια που λέμε πως “δε μαλώνουν ποτέ”.

Ένα ζευγάρι που μαθαίνει πώς να χειριστεί νηφάλια έναν τσακωμό (ακόμη και με τη βοήθεια ενός συμβούλου) είναι κι εκείνο που θέτει γερές βάσεις στην ποιότητα της σχέσης του.

               Αυτό που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέροντα αυτά τα “συστατικά της επιτυχίας” είναι πως, αν και ισχυρά από μόνα τους, έχουν και περιθώριο βελτίωσης. Άλλωστε, αυτό είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα ευτυχισμένο ζευγάρι: η επιθυμία μας να γινόμαστε καλύτεροι για τον άνθρωπό μας μαζί με τον άνθρωπό μας.Οπότε και μπορούμε να κάνουμε άνετα ντουέτο στο σαλόνι με τον/την αγαπημένη μας ΑΥΤΟ! #relationshipgoal

               Πηγή: Well + Good

Featured image: @cblack09/ unsplash

You may also like