Ποιες διατροφικές παγίδες πρέπει να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη

pregnancy 2Η διατροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να προσέχει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται και κάποιοι σκοποί, σύμφωνα με τους οποίους αναπτύσσεται σωστά το έμβρυο. Ως τέτοιοι θεωρούνται η διατήρηση του βάρους σε σταθερά ή απλώς φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και η ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για το έμβρυο.

Δείτε εδώ τι θα πρέπει να προσέχετε και τι να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι απαγορευτικά σε κάθε περίπτωση. Και οι δύο «κακές συνήθειες» της εγκύου μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές και αναπτυξιακές βλάβες στο παιδί, αφού έχουν συσχετιστεί με την καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου, με προβλήματα άσθματος, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και αυξημένη επιθετικότητα.

Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, και γενικότερα, οτιδήποτε περιέχει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Η καφεΐνη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διεγερτικό. Αποφύγετε να πίνετε περισσότερο από μία με δύο κούπες καφέ την ημέρα. Οι μεγάλες ποσότητες καφέ αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.

Πιείτε πολύ νερό. Το νερό θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας από όλες τις περιττές ουσίες, αλλά και από τις βλαβερές τοξίνες. Καταναλώστε τουλάχιστον 1.5 λίτρο ημερησίως. Το νερό θα σας ανακουφίσει και από τις κυστίτιδες λόγω εγκυμοσύνης, αλλά και από τη δυσκοιλιότητα που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Εντάξτε τις φυτικές ίνες, τα λαχανικά και τα φρούτα στη διατροφή σας: Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του εντέρου σας, να αποφύγετε προβλήματα δυσκοιλιότητας, αλλά και να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. Επίσης, αυτού του είδους η διατροφή θα αυξήσει το αίσθημα κορεσμού και έτσι, θα τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού.

pregnancy 1Καταναλώστε μόνο καλά λιπαρά και αποφύγετε τα «κακά». Πηγές καλών λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος), το ωμό ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος. Αντιθέτως, αποφύγετε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα, τροφές που παρέχονται στα ταχυφαγεία και πολύ λιπαρά κρέατα. Τα καλά λιπαρά ή αλλιώς Ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού και πιο συγκεκριμένα, στη νευρολογική του ανάπτυξη, στην καλή όραση, το υγιές δέρμα και το καλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Υιοθετήστε μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να αυξάνετε το αίσθημα κορεσμού και να μην επιβαρύνετε με επιπλέον θερμίδες τον οργανισμό σας. Επίσης, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα διατροφής στην αρχή κάθε εβδομάδας, ώστε να μην αμελείτε να καταναλώνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και την καλή υγεία της μητέρας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό και να προμηθευτείτε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που είναι απαραίτητα σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

 

 

You may also like