NESTΙNG: TO “ΈΝΣΤΙΚΤΟ” ΤΗΣ ΦΩΛΙΑΣ

Όπως ακριβώς συμβαίνει στο ζωικό βασίλειο, δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό πλησιάζει η ώρα για τον ερχομό του μωρού στην οικογένεια. Αν, λοιπόν, διανύεις τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου και αισθάνεσαι μία έκρηξη ενέργειας κι αδρεναλίνης για να καθαρίσεις το σπίτι, να πλύνεις και να ετοιμάσεις τα ρούχα και τα σεντονάκια του μωρού, μην τρομάζεις: πολύ απλά βιώνεις το ένστικτο της φωλιάς.

               Το nesting mode συνήθως παρατηρείται κατά την 38η ή 39η εβδομάδα της κύησης ή εν γένει λίγες εβδομάδες πριν την εκτιμώμενη εβδομάδα τοκετού. Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά του είναι η άμεση “ανάγκη” για το σπίτι να είναι καθαρό σε βάθος, το δωμάτιο (ή ο χώρος) όπου θα κοιμάται το παιδί να έχει οργανωθεί (έπιπλα στημένα, ρουχαλάκια και συμπαρομαρτούντα πλυμένα και σιδερωμένα στα συρτάρια) ή το καρότσι και το καθισματάκι του αυτοκινήτου ετοιμοπόλεμα.

               Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν πρέπει να παραμείνουμε λογικές στο τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη μέρα – εξακολουθούμε να κουβαλάμε ένα ανθρωπάκι, επομένως ανάλογες προσαρμογές πρέπει να γίνουν. Αποφύγετε να κουβαλήσετε βαριά αντικείμενα μόνες σας και κάντε χρήση χημικών με φειδώ, αν όχι με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ακόμη κι αν χρησιμοποιήσετε ήπια καθαριστικά, φορέστε μία μάσκα και οπωσδήποτε γάντια, και επιτρέψτε στο φρέσκο αέρα να κυκλοφορεί στο σπίτι. Μπαμπάδες, σας κλείνω με αγάπη το μάτι και σας προσκαλώ για ένα χεράκι βοηθείας!Α, και μην ξεχνάτε πως η ενέργεια αυτή χρειάζεται αναπλήρωση, οπότε μην ξεχνάτε τακτικά διαλείμματα για ενυδάτωση και σνακ.

               Ενόσω, όμως, βρίσκεστε σε nesting mode, φροντίστε για τα παρακάτω:
  • Εφοδιάστε την κουζίνα. Φροντίστε ώστε να έχετε διαθέσιμα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, γιαούρτι, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι και κρέατα όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι ώστε να μπορείτε  να ετοιμάσετε γρήγορα τα γεύματα της εβδομάδας (αφού προηγουμένως έχετε καταλήξει σε ένα μενού για τις μέρες που ακολουθούν)
  • Μαγειρέψτε σε ποσότητες. Ιδιαίτερα πρακτικό ιδίως μετά τη γέννα και την επιστροφή από την κλινική, καθώς οι επιπλέον μερίδες μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη και υπάρχουν μερικά έτοιμα γεύματα τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες προσαρμογής.
  • Τελειώστε με τα πλυντήρια όσο συντομότερα γίνετε. Όταν έρθει το μωρό, το πλυντήριο θα φορτώνεται συχνά πυκνά με τα ρουχαλάκια του, τις πετσετούλες ή και τα σεντονάκια του. Οπότε, βάλτε για πλύση κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή ακόμη και μαξιλάρια εγκαίρως.
  • Φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα για το μωρό. Δε σας λέω να σας πιάσει φρενίτιδα και να “σηκώσετε” το τμήμα για τα νεογνά, αλλά καλό είναι αν έχετε διαθέσιμα ρουχαλάκια (πάντα με γνώμονα την περίοδο όπου αναμένετε το μικρούλι), τόσα όσα για να σας καλύψουν για τις πρώτες εβδομάδες (λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις πιθανές αλλαγές μέσα στη μέρα. Ακόμη, καλό είναι να έχετε ήδη προμηθευτεί όσα χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας και το μπάνιο του. Αν σκοπεύετε να θηλάσετε, αντικείμενα όπως μπιμπερό μπορούν να περιμένουν για λίγο ακόμη.
  • Μην ξεχάσετε να εξοπλιστείτε για εσάς τις ίδιες. Τις πρώτες εβδομάδες από τον τοκετό, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε άνετα εσώρουχα που θα καλύπτουν την κοιλιά (ιδίως χρήσιμα στο σενάριο της καισαρικής), καθώς επίσης και σερβιέτες λοχείας. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε εσώρουχα μίας χρήσης. Επίσης, καλό να είναι να έχετε μερικά μπλουζάκια είτε ειδικά για θηλασμό είτε μπλούζες και πουκάμισα που θα διευκολύνουν τη διαδικασία, καθώς και άνετα σουτιέν θηλασμού.

Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι πλησιάζει στο τέλος του κι είναι λογικό οι αγωνίες να “βαράνε κόκκινο”. Όμως μην διστάζετε να αναζητήστε βοήθεια από το σύντροφό και την οικογένειά σας ώστε να γίνει όσο πιο ομαλό μπορεί!

               Πηγή: What To Expect

Featured image: unsplash.com/@ignaciocampo

You may also like