Πρόταση για dvd: When Marnie Was There

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου κι ελπίζω να το περάσατε όμορφα και με καλή παρέα!

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο χρόνος που περνάμε στις καλοκαιρινές μας διακοπές, εκτός του ότι μας χαλαρώνει, μας δίνει και τη δυνατότητα να βρούμε τον εαυτό μας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην εξαιρετική anime ταινία που μας χάρισαν το 2014 τα Studio Ghibli (φανταστείτε το σαν τη γιαπωνέζικη Disney!).

Η Anna είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι με ασυνήθιστα γαλάζια μάτια που ζει στο Sapporo της Ιαπωνίας με θετούς γονείς, για τους οποίους ανακαλύπτει πως δέχονται χρήματα από την κυβέρνηση προκειμένου να την αναθρέψουν. Έπειτα από μία κρίση άσθματος, η Anna θα επισκεφθεί τους συγγενείς της θετής της μητέρας στην εξοχή. Ο κλειστός της χαρακτήρας την οδηγεί σε μοναχικές εξερευνήσεις του χωριού, με αποκορύφωμα την ανακάλυψη μίας εγκαταλειμμένης έπαυλης κοντά στην αλυκή. Για κάποιο λόγο το παλιό αρχοντικό την τραβά σα μαγνήτης, καθώς τη μία στιγμή μοιάζει έρημο και την άλλη στιγμή να σφύζει από ζωή. Ο μαγνήτης αποδεικνύεται πως είναι ένα κορίτσι με ξανθά μαλλιά, η Marnie, η οποία υπόσχεται πως θα είναι φίλη της Anna, αρκεί να μη μιλήσει σε κανέναν για τη σχέση τους. Η Anna βρίσκει παρηγοριά με τη συντροφιά της Marnie, παρά το γεγονός πως συχνά αναρωτιέται αν όσα ζει με τη Marnie… είναι αληθινά ή αποκυήματα της φαντασίας της. Ανεξάρτητα από αυτά, όμως, η Anna αλλάζει και, σταδιακά, βρίσκει τον πραγματικό της εαυτό.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο παιδικό μυθιστόρημα της Joan G. Robinson με τους Keiko Niwa, Masashi Ando, Hiromasha Yonebayasi και (για την αγγλική εκδοχή) David Freedman να διασκευάζουν το σενάριο ώστε η πλοκή να μεταφερθεί από το Norfolk της Αγγλίας στην Ιαπωνία. Ο δε Yonebayasi, σταθερό δημιουργικό μέλος των Studio Ghibli στο τμήμα animation από την εποχή της “Πριγκίπισσας Μονονόκε” (1997), δίνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του σκηνοθετικές οδηγίες για τη “Marnie” (το σκηνοθετικό του ντεμπούτο έγινε το 2010 με το “The Secret World of Arrietty”, πάλι των Studio Ghibli).

Η αλήθεια είναι πως οι ταινίες anime συνήθως ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένο κοινό, είτε λόγω θεματολογίας είτε λόγω παραγωγής εν γένει. Οι ταινίες, όμως, των Studio Ghibli, με πρωτομάστορα το πιο διάσημο σκηνοθέτη τους, τον Hayao Miyazaki (“Nausicaa Of The Valley Of The Wind, 1984) είναι η φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα. Θέματα με τα οποία συνήθως καταπιάνονται οι παραγωγοί των Ghibli είναι η οικολογική συνείδηση κι η πνευματική ωρίμανση των κεντρικών χαρακτήρων. Εν προκειμένω, με έμπνευση το βιβλίο της Robinson (το οποίο σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε, έστω και σαν e-book!), οι δημιουργοί στήνουν ένα εντυπωσιακό εξοχικό σκηνικό και τοποθετούν τις δύο κύριες ηρωίδες τους, τη Marnie και την Anna, σε μία τρυφερή ιστορία αυτογνωσίας, με αποτέλεσμα ο θεατής να μένει μ’ ένα γλυκόπικρο συναίσθημα γαλήνης όταν “πέφτουν” οι τίτλοι τέλους. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το γιαπωνέζικο animation, το “When Marnie Was There” είναι η καταλληλότερη επιλογή για να το γνωρίσετε και – γιατί όχι; – να το αγαπήσετε!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Α, για να μην το ξεχάσω… Καλό είναι να έχετε κοντά κι ένα πακετάκι χαρτομάντηλα!


Τις φωνές τους χαρίζουν (στην αγγλική μεταγλώττιση): Haile Steinfeld, Kiernan Shipka, Geena Davis, John C. Reilly, Grey Griffin, Vanessa Williams, Ellen Burstyn, Kathy Bates κ.α.

You may also like