Πόνος στην πλάτη; Τεντώσου σαν το Superman!

Από ό,τι κι αν προκαλείται, ένα είναι σίγουρο: ο πόνος στην πλάτη απλά ΔΕΝ υποφέρεται! Εμποδίζει την καθημερινότητά μας και πολλές φορές μας αποτρέπει ακόμη κι από όσα μας ευχαριστούν. Και βέβαια, ο καθιστικός τρόπος ζωής κάθε άλλο παρά βοηθάει στο πρόβλημα.

               Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να ταλαιπωρήσει τον καθένα μας ανά πάσα στιγμή και συνήθως τα αίτιά του δεν είναι συγκεκριμένα. Οι πιο συνήθεις αιτιολογίες είναι:

  • Μυϊκός πόνος: είτε μετά από μία λάθος κίνηση στη γυμναστική μας, είτε από έναν κακό ύπνο, είτε παίρνοντας λάθος στάση για να σηκώσουμε βάρος, μία πιθανότητα που εξηγεί τον πόνο στην πλάτη είναι το “τράβηγμα” κάποιου μυ.
  • Νευρικός πόνος: Οι εκφυλισμοί ή οι τραυματισμοί στους σπονδύλους μπορούν να ασκήσουν πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να επιφέρει όχι μόνο πρόβλημα στην πλάτη, αλλά και στα πόδια, καθώς διαταράσσεται η ισορροπία.
  • Εκφυλιστικές δισκοπάθειες: Με την πάροδο του χρόνου, παθήσεις όπως η αρθρίτιδα μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στους σπονδύλους, αυξάνοντας έτσι τις ενοχλήσεις στην πλάτη. Αν και δεν είναι αμιγής αιτία, είναι ένας παράγοντας που κάποιοι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους κατά την αποθεραπεία.

Εντούτοις, πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι πιο γνωστοί ένοχοι υπάγονται στον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα κι η έλλειψη άσκησης, ενώ πολλές φορές η εξήγηση μπορεί να κρύβεται και σε σωματικά ή πνευματικά νοσήματα.

Τι κάνουμε, όμως, όταν ο πόνος μας “απειλεί”;

               Όσο… τρομακτικό κι αν ακούγεται, η λύση στο πρόβλημα είναι η άσκηση! Βεβαίως δε λέμε να ζορίσεις τον εαυτό σου, αλλά μερικές απλές ασκήσεις διατάσεων μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν βάλσαμο. Μία από αυτές τις ασκήσεις, λοιπόν, είναι… ο Superman!

               Το concept της άσκησης είναι σχεδόν αυτονόητο: μιμούμαστε τη στάση του σώματος του Superman όταν αυτός σκίζει τους αιθέρες! Ξαπλώνουμε μπρούμυτα σε ένα στρωματάκι γυμναστικής με τα πόδια σε ευθεία και τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι. Στη συνέχεια και δίνοντας την ώθηση από τους μύες του κορμού, σηκώνουμε ελαφρώς τα χέρια και τα πόδια από το έδαφος διατηρώντας τεντωμένα γόνατα και αγκώνες. Φροντίζουμε στη διάρκεια της άσκησης ο αυχένας μας να μένει αδρανής: αυτό σημαίνει πως εξακολουθούμε να έχουμε το πρόσωπο στραμμένο στο πάτωμα. Μένουμε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα κι επανερχόμαστε αργά στην αρχική θέση. Επαναλαμβάνουμε (ιδανικά) δώδεκα ή και είκοσι φορές.

               Πώς μας βοηθάει ο Superman;

               Η άσκηση αυτή προκαλεί ήπιες διατάσεις στους μύες της πλάτης, αλλά και στους μύες της λεκάνης και των γλουτών. Αυτές οι διατάσεις αυξάνουν το εύρος των κινήσεων των μυών, βελτιώνοντας την ισορροπία του σώματος.

               Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς να αναζητήσεις τη βοήθεια του γιατρού σου ή ενός εγκεκριμένου φυσικοθεραπευτή αν ο πόνος επιμένει και δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σου.

               So… who’s ready to fly???

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@ihadissafari

You may also like