Πώς απασχολούμε τα παιδιά του δημοτικού στις καλοκαιρινές διακοπές;

Μπορεί στην εποχή μας «καλοκαιρινές διακοπές» να σήμαινε ατελείωτο παιχνίδι στο σπίτι ή στο εξοχικό ή στο χωριό και διάβασμα βιβλίων, αλλά αν θυμάστε καλά (μιλάμε για τους γονείς άνω των 30 και 40)  είχε και πολλές ώρες «βαρεμάρας». Ήταν οι ώρες που είχαμε εξαντλήσει όλη μας την φαντασία και δημιουργικότητα με τα παιχνίδια και τους φίλους μας και δεν ξέραμε πώς να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας.

Τα σημερινά παιδιά έχουν σαφέστατα περισσότερες διεξόδους, χάρη στους υπολογιστές και στο διαδίκτυο, αλλά κι αυτό θέλει την προσοχή του. Κατά τη διάρκεια του lockdown, έχοντας περάσει πολλές ώρες μαζί με τον Παύλο, προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να περάσουμε παραγωγικά και δημιουργικά την ώρα μας και είπαμε να σας προτείνουμε μαζί «λύσεις» για τις σχολικές διακοπές.

Διαβάστε βιβλία! Οι επιλογές είναι αμέτρητες… πλέον οι εκδοτικοί οίκοι κυκλοφορούν βιβλία για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Ακόμα και τα κλασσικά μυθιστορήματα που κάποια στιγμή όλοι θα πρέπει να διαβάσουμε, έχουν βγει σε ειδικές απλοποιημένες εκδόσεις ώστε να είναι προσιτά και στα παιδιά… και πολύ πιο ευχάριστα!

«Χαρούμενες διακοπές» … ακόμα σας «τρομάζουν»; Κακώς… γιατί δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια. Πλέον τα παιδιά μπορούν να κάνουν επαναλήψεις της ύλης της σχολικής χρονιάς με πολύ πιο δημιουργικό και χαρούμενο τρόπο. Το δοκιμάσαμε και είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει…

Βόλτες σε μουσεία, χώρους τέχνης: Μέσα από το σχολείο και το διαδίκτυο τα παιδιά έχουν έρθει πλέον σε επαφή με τις τέχνες και είναι πολύ πιο «περίεργα» να δουν από κοντά ή online έργα τέχνης ή εκθέσεις.

Δώστε τους αρμοδιότητες για δουλειές του σπιτιού:Θυμάμαι όταν ο Παύλος ήταν μικρός λάτρευε την ηλεκτρική σκούπα. Πλέον μπορεί να την χρησιμοποιεί για τους «σωστούς λόγους», αλλά και ως –σχεδόν- 10χρονος είναι αυτός που ξεκινά τη λίστα για τα ψώνια στο super market ή κάνει την εκκαθάριση στο ψυγείο ή απλώνει τα ρούχα. Γιατί να μην πλύνουν πχ και τη βεράντα και να εξελιχθεί σε ένα διασκεδαστικό μπουγέλο που όλοι θα δροσιστούν;

Υπολογιστές… υπάρχουν στην ζωή μας και ειδικά στων παιδιών. Πολλοί από εσάς, μπορεί να έχετε «πρόβλημα» να ξεκολλήσετε τα παιδιά σας. Σας έχουμε την λύση πώς να τους χρησιμοποιήσουν δημιουργικά. Ανακαλύψαμε με τον Παύλο την πλατφόρμα της HP -Print, Play & Learn, μια πλούσια σειρά από διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορούν να εκτυπώσουν και να απολαύσουν εύκολα και γρήγορα. Δεν θα πιστέψετε πόσο εύκολη και αποτελεσματική είναι η συγκεκριμένη απασχόληση. Διαλέγοντας την ηλικία, το είδος της δραστηριότητας που θέλει και τη θεματολογία, μπορούν να απασχολούνται για ώρες. Τι εννοώ :  Οι ηλικιακές ομάδες χωρίζονται σε 2 – 4 ,4 – 8, 8 – 12, άρα είναι πολύ ξεκάθαρο πού απευθύνονται. Επιλέγεις τι είδους δραστηριότητα θέλει να κάνει το παιδί, καθώς κάποια προτιμούν τη ζωγραφική από τις χειροτεχνίες ή τα πάζλ, οπότε διαλέγεις από Ζωγραφική, Ενώνω τις τελείες, Κόβω και κολλάω, Παζλ, Χειροτεχνίες μέχρι … να φτιάξεις Δαχτυλομαριονέτες και  Μάσκες, να χαθείς στον «Λαβύρινθο»,  να μάθεις τι είναι το «Οριγκάμι», αλλά και να βρεις την ομοιότητα ή τις διαφορές σε εικόνες που μπορείς να εκτυπώσεις.  Στις εικόνες επίσης οι επιλογές είναι πολλές γιατί υπάρχουν πολλές θεματικές ενότητες. Ανακαλύπτεις  ζώα, ρομπότ, Υπερήρωες, πολιτισμούς, το Ηλιακό σύστημα, φαγητό, οχήματα, κτήρια, γραφική ύλη, σπίτια και τόσα άλλα που αξίζει τον κόπο να το ψάξετε. Το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο τόσο μέσα από την σελίδα hp.gr όσο και μέσα από την δωρεάν εφαρμογή εκτύπωσης HP Smart, για εύκολη πρόσβαση από κινητό ή tablet… σημαντικό!

Ξεκαθάρισμα του δωματίου : Αρκετά παιδιά έχουν περισσότερα πράγματα (ρούχα ή παιχνίδια) απ’όσα πραγματικά χρειάζονται. Αν μάλιστα τους αρέσει και η τάξη ( ναι! υπάρχουν και αυτά τα παιδιά) είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουν ένα ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα του και να συγκεντρώσουν σε σακούλες όσα δεν χρησιμοποιούν και είναι σε καλή κατάσταση και να τα δωρίσουν σε οικογένειες ή παιδιά που τα έχουν ανάγκη.  

Βραδιά  camping κινηματογράφου: Αφήστε τα να κατασκηνώσουν στον κήπο , στη βεράντα ή στο σαλόνι  … με κρυφά γέλια και αναμμένους φακούς μέσα στις σκηνές. Φυσικά, προηγουμένως θα έχουν τραγουδήσει ή θα έχουν παίξει επιτραπέζια παιχνίδια υπό το φως μιας λάμπας, θα έχουν πει αινίγματα ή τρομακτικές ιστορίες με αστείο τέλος. Αντίστοιχα μπορείτε να διαλέξετε μαζί κλασσικές ταινίες του παλιού αμερικάνικου ή ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας φτιάξει σπιτικό pop corn και να «ταξιδέψετε» μέσα στον χρόνο!

Τι λέτε θα είναι ένα «χαρούμενο καλοκαίρι» ; Καθώς όπως διαβάσατε…Υπάρχουν τρόποι να περάσουμε καλά στην πόλη ή στην εξοχή με τα παιδιά μας… χωρίς να βαρεθούν!

You may also like