Στο Pelagos ζήσαμε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία

Πόσο πιο “δυναμικά” θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την γαστρονομική μας σαιζόν; Ναι, είχαμε μήνες να δειπνήσουμε σε εστιατόριο… Και ναι, είχα πολύ καιρό να απολαύσω τη θέα από το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που απολαύσαμε τόσο την βραδιά μας στο Pelagos, που άνοιξε χθες τις πόρτες του στο κοινό.

Από τη στιγμή που μπήκαμε στον φωτεινό χώρο, νιώσαμε την κοσμοπολίτικη αύρα του. Μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο κι ένα welcome drink , το οποίο απολαύσαμε με την καταπληκτική θέα στον Σαρωνικό την ώρα που έδυε ο ήλιος. Ναι, είχαμε την καλύτερη δυνατή παρέα. Οι οικοδεσπότες μας, η Έλια Κεντρωτά (Director of Public Relations /Four Seasons Astir Palace Hotel Athens) και ο Χάρης Ντάβλας (co-founder Davlas&Partners), ήταν ζεστοί και φιλόξενοι όπως πάντα. Για όλους μας ήταν τεράστια χαρά που ξεκινούσαμε μαζί την σαιζόν και μάλιστα σε ένα τόσο ειδυλλιακό περιβάλλον…

Καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος μας περίμεναν κομψές και ταυτόχρονα τολμηρές προτάσεις, από τον σεφ Luca Piscazzi. Ένας chef με μεγάλη εμπεριρία σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, που ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του εστιατορίου.

To εστιατόριο Pelagos ανοίγει τις πόρτες του κι εστιάζει δημιουργικά στα θαλασσινά, προτείνοντας νέους άξονες στον ορισμό του Fine Dining.  

To Pelagos μας συστήνει μια ανατρεπτική προσέγγιση στα θαλασσινά και μια νέα ανάγνωση της δημιουργικής κουζίνας. Μία κουζίνα που εστιάζει στις τοπικές γεύσεις και αντλεί έμπνευση από τη Μεσόγειο.

Ο chef γιορτάζει το νέο ξεκίνημα του Pelagos δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μενού. Οι προτάσεις του; Ευρηματικά ορεκτικά που βασίζονται στις ωμές πρώτες ύλες συνοδεύονται από φρέσκα ψάρια σε αναπάντεχους συνδυασμούς. Επίσης το αρνάκι γάλακτος και το wagyu beef συμπληρώνουν δυναμικά τη λίστα. Τα δροσιστικά κι ανάλαφρα επιδόρπια ολοκληρώνουν την εμπειρία γεύσης με μια ωδή στα φρούτα και τα λουλούδια.

Ένας σεφ με περγαμηνές Michelin

Αφού κέρδισε αναγνώριση σε σημαντικά εστιατόρια με αστέρια Michelin σε Ρώμη, Hong-Kong, Πεκίνο και Λονδίνο, ο Piscazzi αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης. Έτσι, μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του, προκειμένου να απολαύσει το μοναδικό lifestyle της Αθηναϊκής Ριβιέρα. Ο τελευταίος του μαγειρικός σταθμός πριν την Αθήνα, τον βρήκε στο πλάι της  Anne-Sophie Pic ως Head Chef στο εστιατόριο La Dame de Pic του Λονδίνου.

Ο Piscazzi φέρει από τη φύση του ένα μαγειρικό ήθος που αψηφά τον εντυπωσιασμό. Επιλέγει να επενδύσει σε πιάτα οικεία, με άμεσα αναγνωρίσιμα υλικά. Επίσης επιθυμεί την ανάδειξη των πλούσιων γεύσεων, αρωμάτων και υφών των εποχιακών πρώτων υλών.

Στο Pelagos, ο Piscazzi, εφήρμοσε στα ψάρια και τα θαλασσινά τεχνικές συνυφασμένες με την επεξεργασία του κρέατος, καθώς και ιδέες γνήσια προσωπικές.

«Θέλησα να βρω τρόπο να χρησιμοποιήσω αγνή μαστίχα από το νησί της Χίου. Έτσι σκέφτηκα να περιβάλλω ένα ολόκληρο ψάρι με μαστίχα, ως μέρος της παραδοσιακής διαδικασίας ξηρής ωρίμανσης (dry aging). Ανακάλυψα πως η ρητίνη της μαστίχας όχι μόνο προσδίδει ένα γλυκό άρωμα στο ψάρι, αλλά έχει την ιδιότητα να το διατηρεί με όμορφο τρόπο και να κάνει τη σάρκα του πιο ζουμερή».

Luca Piscazzi, Chef

Βρίσκοντας έμπνευση στους κόλπους της Μεσογείου

Ο Piscazzi αντλεί έμπνευση από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη διάθεση της θάλασσας. Οπότε, η νέα ομάδα του Pelagos εξειδικεύεται στο να γεννά τις δικές της ερμηνείες των παγκόσμιων γαστρονομικών τάσεων.

“Εξασφαλίζουμε τις περισσότερες πρώτες ύλες μας από ντόπιους προμηθευτές, κυρίως ψάρια και θαλασσινά που αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο. Παράλληλα διασφαλίζουμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο” , λέει ο Piscazzi. “Τα ψάρια, όπως τα λαχανικά, έχουν εποχικότητα. Ζητώ πάντα από τον ψαρά μου να μου υποδείξει ο ίδιος ποια ψάρια να χρησιμοποιήσω”.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν για αρχή ένα ταρτάρ τόνου με trompette κολοκυθιού, πιπέρι cubeba, και παγωτό από φιστίκι και φύλλα δάφνης. Στα signature κυρίως πιάτα βρίσκει κανείς το λαβράκι με αγκινάρα, μαστίχα και καπνιστό χαβιάρι… Αλλά και το Kagoshima Wagyu με ντομάτα coeur de boeuf, tsukudani, πατάτα και καπνιστό χέλι.

Τρία μενού degustation με τέσσερα έως οκτώ πιάτα, προσφέρουν ολοκληρωμένους γευστικούς περιπάτους στο σύνολο του μενού. Στη λίστα κρασιών, οι ακτές της Μεσογείου έχουν την τιμητική τους, με περιζήτητες ετικέτες από το Μπολγκέρι έως τη Βουργουνδία. Φυσικά συμπεριλαμβάνονται κρασιά μοναδικών ελληνικών ποικιλιών και αμπελώνων.

Design που αντηχεί τη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Η βαθιά σύνδεση του εστιατορίου με τη θάλασσα αποτυπώνεται στον ίδιο τον σχεδιασμό του. Η  σπουδαία ομάδα αρχιτεκτονικής και interior design Μartin Brudnizki Design Studio έκανε τα μαγικά της στον εσωτερικό, αλλά και τον εξωτερικό χώρο του Pelagos.

To ζεστό design του εστιατορίου αποτίνει φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας. Δημιούργησαν την εντύπωση ενός καμπυλωτού κύτους, με το σαλόνι ενός πολυτελούς, ψηλοτάβανου κρουαζιερόπλοιου με γυαλισμένο ξύλο, vintage φωτιστικά και καθίσματα από δέρμα στο χρώμα της καραμέλας. Το μαρμάρινο δάπεδο έχει αναφορές σε ιστιοφόρα. Τα πλεκτά λευκά σχοινιά στους τοίχους φέρνουν στο νου καραβόσκοινα. Το Αττικό μάρμαρο σε λευκό-γκρι και οι λεπτεπίλεπτοι πολυέλαιοι συμπληρώνουν την ανεπιτήδευτη κομψότητα του εστιατορίου.

Το κλασικό Martini bar του Pelagos είναι μια κομψή αναφορά στη ρετρό αίγλη της δεκαετίας του ’60 καθώς και στην πλούσια σε διάσημους αστέρες ιστορία του ξενοδοχείου. Πρόκειται για ένα bar στο οποίο είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τον Sean Connery ως James Bond να κάθεται σε ένα ψηλό σκαμνί σε σχήμα αχιβάδας, ακουμπώντας το Martini του στη γυαλιστερή μπάρα από πετρόλ μάρμαρο και μπρούτζο. Οι έμπειροι mixologists του Four Seasons δημιουργούν πλήθος ευφάνταστων κοκτέιλ με φρέσκους χυμούς, Premium ποτά και βότανα της Μεσογείου.

Στον εξωτερικό χώρο, η ωδή στην αύρα της χρυσής εποχής της κρουαζιέρας συνεχίζεται. Οι πολυθρόνες από μαύρη ψάθα είναι στραμμένες προς τον Σαρωνικό, χαρίζοντας στους συνδαιτυμόνες ανεμπόδιστη θέα στα ήρεμα νερά του. Μοιάζει σα να βρίσκεται κανείς στο ψηλότερο κατάστρωμα ενός πλοίου, καταγράφοντας κάθε καρέ από το ηλιοβασίλεμα της Αθηναϊκής Ριβιέρα.

Lead with Care

Η υγεία και η ασφάλεια παραμένουν πάντοτε η πρώτη προτεραιότητα της ομάδας του Four Seasons. Με σκοπό να προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους τους, τα Four Seasons ανά τον κόσμο εφαρμόζουν τους κανονισμούς τους Lead With Care. Πρόκειται για μία στρατηγική που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Johns Hopkins Medicine International κι έχει σαν επίκεντρό της την προστασία της υγείας και της ασφάλειας.

Καθώς το Four Seasons Astir Palace Athens άνοιξε ξανά τις πόρτες του, ολόκληρη η ομάδα έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τα υψηλότερα επίπεδα υγείας και υγιεινής.

Τηλεφωνικές κρατήσεις στο +30 21 0890 1190.

You may also like