Τέρμα η ζήλεια … για όσα βλέπετε στα social media

Σε όλους μας έχει τύχει να νιώθουμε λίγη ζήλεια όταν ανακαλύπτουμε στα social media πως οι φίλοι μας πήγαν ταξίδι σ’ έναν ονειρεμένο για εμάς προορισμό ή για τη νέα τους επαγγελματική επιτυχία. Η συνεχής έκθεση σε αυτό το συναίσθημα, όμως, μπορεί μετά από ένα διάστημα να μας κάνει να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας – με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σαφώς. Οπότε, πώς μπορούμε να μετριάσουμε ή και να νικήσουμε την επιρροή του μικρού τέρατος που λέγεται Ζήλεια;

01 Ό,τι βλέπουμε είναι “στημένο”. Η αυθόρμητη (;) φωτογραφία της φίλης σας από το ταξίδι της που μαρτυρά μία αδεξιότητα είναι ως ένα βαθμό “στημένη”. Ας το παραδεχθούμε: κανένας μας δεν κάνει αναρτήσεις που θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Κι ας μην ξεχνάμε πως, όσο goofy κι αν μας φαίνεται η φωτογραφία, επιλέχθηκε από τη φίλη μας – ίσως και με σκοπό να μαζέψει likes.

               02 Οι περισσότερες αναρτήσεις στοχεύουν σε αντιδράσεις. Ακόμη κι εμείς όταν κάνουμε μία ανάρτηση (φωτογραφία, κείμενο, status κοκ) το κάνουμε επιθυμώντας να αντλήσουμε μία αντίδραση. Αυτή μπορεί να είναι ένα “Wow!” ή ακόμη και μία μακροσκελής συζήτηση online. Σαφώς κι υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις, αλλά πάντα ο σκοπός μίας ανάρτησης είναι πάντα να δώσουμε προσοχή σ’ αυτόν που την κάνει. Κι όπως και πριν, ακόμη και μία αδέξια φωτογραφία μπορεί να “ανέβει” γι’ αυτό το λόγο και μόνο.

               03 Αντιμετωπίζουμε τα social media διαφορετικά. Αν χρησιμοποιούμε την προσωπική μας σελίδα προκειμένου να προωθήσουμε τον εαυτό μας (τη δουλειά μας ή τις απόψεις μας), πιθανώς να νιώσουμε ένα τσίμπημα ζήλειας αν αντιληφθούμε πως οι άλλοι “φίλοι” μας το πετυχαίνουν καλύτερα. Είναι προτιμότερη μία πιο θετική προσέγγιση ώστε να αλληλεπιδρούμε μέσω των αναρτήσεών μας με όσους μας γνωρίζουν και μας εκτιμούν πραγματικά.

               04 Προφυλάσσουμε τις στιγμές που νιώθουμε πως αξίζουν στη ζωή μας. Όσες εντυπωσιακές αναρτήσεις κι αν κάνουν οι “φίλοι” μας, μπορούμε κι εμείς να έχουμε αυτή τη συναρπαστική και περιπετειώδη ζωή που βλέπουμε στο News feed μας. Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε κάτι που θα μας χαροποιήσει ή που μας κινητοποιεί στη ζωή μας κι όχι για να “ποστάρουμε αμέσως” αλλά γιατί πολύ απλά το γουστάρουμε!

               05 Μπορεί κι οι “φίλοι” μας με τις “μοναδικές” στιγμές να νιώθουν εξίσου ανασφαλείς. Δεν είναι απίθανο οι φίλοι που κάνουν συνεχώς αναρτήσεις με την τελευταία τους έξοδο που χαρακτηριστικέ από “πολύ αλκοόλ αλλά και γέλιο” να ζηλεύουν κι εκείνοι λίγο τις ζωές άλλων “φίλων” τους. Υπό μίαν έννοια, η έπαρση του πόσο “super” είναι η καθημερινότητά τους τους κάνει να αισθάνονται λίγο καλύτερα για την πραγματικότητά τους.

               06 Δεν ξεχνάμε όσα μας κάνουν χαρούμενους στην πραγματική ζωή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, μπορεί να μην “τα πίνουμε με τους κολλητούς” κάθε βράδυ, αλλά απολαμβάνουμε τη δυνατότητα του να βγαίνουμε κάθε μέρα για έναν περίπατο στο πάρκο με το σύντροφό μας. Μπορεί να μην έχουμε ακόμη τη δική μας οικογένεια για να ανεβάζουμε φωτογραφίες με τα κατορθώματα του συζύγου με το λίγων μηνών νέο μέλος, αλλά έχουμε τους δικούς μας ανθρώπους που μας προσφέρουν την αγάπη και τη στήριξη που έχουμε ανάγκη. Η ευτυχία βρίσκεται σε όσα δεν “ποστάρονται”!

               07 Μετατρέπουμε τη ζήλεια σε κάτι θετικό. Αν ζηλεύουμε επειδή μάθαμε για τη νέα δουλειά της φίλης μας από το facebook, αντί να σκεφτόμαστε πόσο θα θέλαμε να είμαστε στη θέση της, φροντίζουμε να κινητοποιηθούμε για να πετύχουμε κι εμείς τον επιθυμητό επαγγελματικό μας στόχο. Γενικότερα, αυτό το τσιμπηματάκι ζήλειας μπορεί να μας κινητοποιήσει για να πετύχουμε κι εμείς όσα ονειρευόμαστε.

               08 Κάνουμε ένα καλό “ξεκαθάρισμα” όσων μας ενοχλούν. Όταν νιώθουμε πως οι αναρτήσεις κάποιων “φίλων” μας φέρνουν σε αμηχανία ή δε συνάδουν με τις πεποιθήσεις μας, είναι καλύτερο να “σιγάσουμε” αυτές τις αναρτήσεις, χωρίς μάλιστα να κάνουμε “unfollow/unfriend” αν επιθυμούμε να κρατήσουμε μία επαφή με τα άτομα αυτά.

               09 Κάνουμε και μία “αποτοξίνωση” πού και πού! Όταν βλέπουμε πως δεχόμαστε υπερβολική “πληροφόρηση” από τις τελευταίες “περιπέτειες” των φίλων μας, καλό είναι να απέχουμε για όσο μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Ένα deactivate υπόθεση είναι και μάλιστα μπορεί στο μεταξύ να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε σε κάτι πιο δημιουργικό και (γιατί όχι;) διασκεδαστικό.

               Όπως κι αν αποφασίσουμε να καταπολεμήσουμε αυτό το μικρό “τερατάκι” που ξυπνάει με κάθε login, η αλήθεια είναι πως… η ζωή είναι εκεί έξω κι όχι στις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών. Οπότε απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της, γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει τι μας πρόσφεραν αυτές οι στιγμές παρά τα πόσα likes αυτή θα “τσιμπήσει”!

You may also like