3 βήματα για να διώξεις τους τοξικούς ανθρώπους από δίπλα σου

Μπορεί το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στο θέμα του κορωνοϊού τόσο καιρό… Αλλά μπορώ να πω πως όλη αυτή την δύσκολη περίοδο έχουμε διακρίνει ποιοι πραγματικά είναι οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας! Δημιουργεί απογοήτευση όταν ανακαλύπτουμε πως κάποιοι δεν ήταν αληθινοί και μας κορόιδευαν ουσιαστικά πίσω από την πλάτη μας… Προσπαθώντας υπερβολικά για την δική τους ματαιοδοξία. Το απρόβλεπτο είναι πως όταν  ανακαλύψεις τι πραγματικά συμβαίνει και το αντιμετωπίσεις λέγοντας την αλήθεια κατά πρόσωπο ξαλαφρώνεις. Και μετά από λίγο νιώθεις ελεύθερη.

Τρείς τρόποι για να διακρίνεις την αλήθεια..

1ο βήμα: Η αναγνώριση

Ο τοξικός άνθρωπος εμφανίζει χειριστικές συμπεριφορές που στόχο έχουν να σου δημιουργήσει τύψεις, ενοχές και πίεση. Μπορεί να είναι ένας συνάδελφος, ένας φίλος ή ακόμα ένας συγγενής σου. Η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά στην ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει τον στόχο μιας συμπεριφοράς . Παράλληλα να καταφέρει να την αντιμετωπίσει με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν στο να ελαχιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των τοξικών συμπεριφορών και να διδαχθούν από αυτές.

2ο βήμα: Τα ξεκάθαρα όρια

Όταν συγκεκριμένες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται και σας ενοχλούν είναι πιθανό να είναι τοξικός.Τα σαφή όρια είναι πολύτιμα για τους συναισθηματικά έξυπνους ανθρώπους. Έτσι, προστατεύουν τον εσωτερικό τους κόσμο και ακολουθούν τις αξίες ή επιλογές τους χωρίς να καταπιέζονται από έμμεσες δυνάμεις τρίτων. Τα όριά τους είναι σταθερά και ακλόνητα υποχρεώνοντας το τοξικό άτομο να τα σεβαστεί.

3ο βήμα: Η αντιμετώπιση

   Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι να «ρουφούν» την ενέργεια από τους άλλους. Έτσι πετυχαίνουν τους σκοπούς τους ή καλύψουν τις επιθυμίες τους ή σε απομονώνουν με αποτέλεσμα να σε χειραγωγήσουν ευκολότερα. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι, όμως ξέρουν πότε κάποιος προκαλεί σύγκρουση και μένουν μακριά από αυτές τις προκλήσεις που θα τους εξαντλήσουν ψυχικά. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «κρατάω κακία» σε κάποιον για τη συμπεριφορά του και στο «κρατάω μια απόσταση» γιατί ξέρω ότι αυτή η συμπεριφορά θα επαναληφθεί πολλές φορές… Δεν επιτρέπει στους άλλους να σε εκμεταλλευτούν στο μέλλον, όπως έκαναν στο παρελθόν!

Χρειάζεται αρκετή ψυχολογική προετοιμασία για να διώξεις ένα τοξικό άνθρωπο από την ζωή σου, όπως η καθημερινή άσκηση σου, το σίγουρο όμως είναι πως μπορείς…

Featured image: @eltimeshau/ unsplash

You may also like