4 συνήθειες της καθημερινότητας που μας κουράζουν

Τουλάχιστον πέντε μέρες της εβδομάδας τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα θυμίζοντας τον καλό μας άνθρωπο το Βέγγο! Όσο ικανοποιημένοι κι αν είμαστε όμως πως καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας… Το γεγονός πως το απόγευμα νιώθουμε εξαντλημένοι δεν αλλάζει. Το ενδιαφέρον είναι πως δεν είναι τόσο αυτές οι υποχρεώσεις που μας κουράζουν όσο μικρές κινήσεις (είτε συνήθειες είτε ασυνείδητες ενέργειες) που χωρίς να το αντιληφθούμε λειτουργούν περισσότερο εις βάρος μας. Ποιες είναι αυτές; Ας τις δούμε παρέα.

               01 Η πολλή καφεΐνη.

Ναι, ο καφές είναι ένα λατρεμένο σχεδόν energy boost κι άμεσο, μιας κι απορροφάται από το σώμα σε μόλις 45 λεπτά. Επιπλέον έχει και την επιστήμη στο πλευρό του, καθώς η αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει την υγεία μας. Εντούτοις, ο ρόλος του αναιρείται όταν τον καταναλώνουμε… με τις κανάτες! Επίσης πρέπει να έχουμε κατά νου πως την καφεΐνη την προσλαμβάνουμε και από το τσάι, τα ενεργειακά ποτά, ακόμη και τη μαύρη σοκολάτα. Αν καταναλώσουμε καφεΐνη αργά μέσα στη μέρα… Η αδενοσίνη που παράγει ο οργανισμός για να προετοιμάσει το σώμα για τη βραδινή ανάπαυσή μας δημιουργεί ενώσεις με την καφεΐνη παραπλανώντας έτσι τον εγκέφαλο και προκαλώντας εκρήξεις ενέργειας. Και βεβαίως, μόλις περάσει η επίδραση της καφεΐνης, η αδενοσίνη συνδέεται με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ξεκούρασή μας. Με αποτέλεσμα; Να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι.

               02 Περνάμε αρκετή ώρα μπροστά σε οθόνες.

Fact πρώτο. Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε το οκτάωρό μας σε μία οθόνη. Fact δεύτερο. Όλοι μας (όλοι, όμως) περνάμε υπερβολικό χρόνο μπροστά σε μία οθόνη, είτε αυτή λέγεται υπολογιστής, είτε smart phone είτε τηλεόραση. Κι ειδικά για τη χρήση οθόνης πριν τον ύπνο έχουμε αναφέρει στο παρελθόν πως η ακτινοβολία μπλε φωτός από αυτές τις οθόνες διαταράσσουν την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα κι η διάρκεια του ύπνου μας.

Πέρα από αυτό, όμως, με την υπερβολική μας έκθεση μπροστά στις οθόνες, τα μάτια μας υπερλειτουργούν προκειμένου να διατηρήσουν την εστίαση τους. Παρατηρήστε απλά αν και πόσο συχνά ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας όταν “χαζεύετε” στο κινητό σας. Βεβαίως η λύση είναι να μετριάσουμε σημαντικά τη χρήση οθόνης, ειδικά από το απόγευμα κι έπειτα, ενώ για όσους χρησιμοποιούν γυαλιά, καλό είναι να ζητήσουν από τον οπτικό τους την προσθήκη του ανάλογου φίλτρου στους φακούς.

@martafilipczyk/ unsplash.com
               03 Το παρακάνουμε με τα επεξεργασμένα φαγητά και σνακ.

Κάθε μας γεύμα είναι το “καύσιμό μας” ώστε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της ημέρας μας. Πόσο να ανταποκριθούμε, όμως, όταν το hangry mood μας κυριεύει – το θυμάστε, έτσι; Και το hangry mood δεν εξαρτάται μόνο από το γεγονός πως δεν έχουμε φάει για ώρες…Aλλά κι από τις επιλογές μας όταν όντως έχουμε φάει. Τα επεξεργασμένα γεύματα και σνακ περιέχουν πολύ λιγότερα θρεπτικά στοιχεία από όσα έχει ανάγκη το σώμα μας προκειμένου να αντεπεξέλθει. Αποτέλεσμα; Όσο άμεσο μοιάζει το energy boost που μπορεί να προσφέρουν…Tόσο απότομα αυτό εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περισσότερη κόπωση. Κι όταν μιλάμε για επεξεργασμένα γεύματα δεν εννοούμε μόνο αυτά του fast food. Εννοούμε γενικότερα όσα περιέχουν αυξημένη ποσότητα σακχάρων και υπολείπονται σε απαραίτητες φυτικές ίνες. Κι ως γνωστόν η υπερκατανάλωση ζάχαρης δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου νομίζουμε πως μόνο καταναλώνοντας ζάχαρη μπορούμε να προχωρήσουμε στη μέρα μας.

               04 “Προσκαλούμε” περιττό άγχος.

Δε θα διαφωνήσουμε πως οι ρυθμοί της εποχής μας προκαλούν από μόνοι τους στρες. Κι ως γνωστόν, όλα ξεκινούν από την αυξημένη παραγωγής κορτιζόλης από το σώμα . Ξέρετε, εκείνης της διαβόητης ορμόνης που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του σώματος όταν αυτό βρίσκεται σε κατάσταση στρες, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος κόπωσης; Εντούτοις, εκτός από τις αγωνίες που απασχολούν σχεδόν τον καθέναν από εμάς, ασυνείδηταπαρουσιάζουμε στον εαυτό μας επιπλέον λόγους άγχους που, συνήθως, δεν έχουν καν κι αξία. Ενδεικτικά να αναφέρω την παρουσία ανθρώπων στον κύκλο μας που η αρνητική τους αντίληψη για το κάθε τι και τον καθένα. Αν, όμως, καταφέρουμε να απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας ανθρώπους αλλά και “μικροπράγματα”που μας αγχώνουν… Αμέσως μπορεί να αλλάξει κι η διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πολύ πιο ξεκούραστοι.

               Όπως παρατηρήσατε, πρόκειται για λεπτομέρειες που ίσως και να μην τις προσέχαμε. Όμως τώρα γνωρίζουμε και μπορούμε να πράξουμε αναλόγως, δε συμφωνείτε κι εσείς;

               Πηγή: Fit On

Featured image: unsplash.com/@wildlittlethingsphoto

You may also like