4 Τρόποι για να στηρίξουμε τα παιδιά στη νέα διαφορετική σχολική χρονιά

Φέτος, ξεκινάμε με διαφορετικό τρόπο την νέα σχολική χρονιά και αυτό έχει προκαλέσει άγχος για μικρούς και περισσότερο για τους μεγάλους.

Συνήθως, αντιμετωπίζουμε με  δυσκολία όλες τις αλλαγές γιατί πολύ πιθανό να μας κυριεύει φόβος χωρίς να το συνειδητοποιούμε αμέσως. Οι αυστηροί περιορισμοί, το θέμα της μάσκας και γενικότερα οι κανόνες υγιεινής έχουν κάποιους ενοχλήσει παρόλο που είναι για την ασφάλεια μας. Τα σφιχτά όρια που χρειάζονται να υπάρχουν για αυτή την τόσο διαφορετική περίοδο, θα βοηθήσει να μάθουμε να πειθαρχούμε εκεί που χρειάζεται και για όσο χρειάζεται. Τα παιδιά είναι εύκολοι και θετικοί δέκτες σε ό,τι καινούργιο πρέπει να μάθουν. Αντιμετωπίζουν με προθυμία και ανταπεξέρχονται πολύ καλύτερα ότι δυσκολεύει εμάς τους γονείς. Όταν τους εξηγούμε γιατί χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες εκείνα πάντα μας ακολουθούν!

 Παρόλο, τις διαδικασίες και τους κανόνες, σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται να τους βοηθήσουμε να μάθουν με αυτό το σύστημα αλλαγών είναι να μην αγχώνονται. Να μάθουν να διαχειρίζονται οποιαδήποτε αλλαγή με ανεκτικότητα και άνεση! Το στρες βλάπτει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε κανόνα. Αυτός είναι ο στόχος της φετινής χρονιάς, πως θα γίνουμε πιο προσαρμοστικοί στις δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι μια άσκηση που έχουμε ανάγκη όλοι.  

unsplash.com

Τέσσερα tips of well being…

Ο πρώτος τρόπος είναι να μην ξεχνούν να αναπνέουν, κάτι που κλειδώνει αυτόματα όταν αγχωνόμαστε. Να τους θυμίζουμε να παίρνουν μια ανάσα πριν αρχίσουν να αγχώνονται σε κάτι που τους κουράζει, φοβίζει ή βαριούνται να ακολουθήσουν. Είναι ένας τρόπος που θα τους χαλαρώνει και θα το χρησιμοποιούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

 Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος, να τους μεταφέρουμε καμία άλλη δική μας αγωνία για το πως θα αντιμετωπίσουμε την διαφορετική αυτή περίοδο. Πρέπει να τα αφήσουμε να αντιμετωπίσουν αισιόδοξα, με την δύναμη τους, με τον δικό τους τρόπο. Τις περισσότερες φορές εκείνα δεν παρατηρούν τις διάφορες δυσκολίες ως δυσκολίες. Συνήθως, το δικό μας άγχος μεταφέρεται σε εκείνα και τα κουράζει.

 Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσει κανείς… Οι φίλοι είναι μια αξία ανεκτίμητη για μικρούς και για μεγάλους. Στην νέα σεζόν παρόλο που στο σχολείο, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν αρκετά από αυτά που είχαν συνηθίσει να ασχολούνται ή να παίζουν , πάντα ένας καλός φίλος μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς και να μην σε νοιάζει οποιοσδήποτε περιορισμός.

 Τέλος, με αισιοδοξία όλα πετυχαίνουν. Μικρά μαθήματα ζωής με ατελείωτο χιούμορ.. το γέλιο είναι μεταδοτικό και πρέπει να το υιοθετήσουμε. Μην εστιάζουμε μόνο στα δύσκολα αλλά και στα ευχάριστα. 

That’s all. Καλή σχολική χρονιά!

Photo credits: @notethanun/ @cdc (unsplash)

You may also like