4  διατροφικές συνήθειες που απορρυθμίζουν τις ορμόνες μας

               Μπορεί εκείνοι που κατηγορούνται συχνά πυκνά για τα… “ορμονικά” τους να είναι οι έφηβοι κι οι γυναίκες. Ωστόσο, η σωστή λειτουργία των ορμονών είναι κάτι που επηρεάζει και πρέπει να απασχολεί τον  καθένα μας σε ό,τι αφορά την υγεία μας, καθώς όταν μιλάμε για τις ορμόνες μας δεν πρόκειται μόνο για τα λεγόμενα mood swings. Αντίθετα, οι ορμόνες μας είναι στην ουσία δίαυλοι επικοινωνίας σε κάθε λειτουργία του σώματος. Και τις περισσότερες φορές, τυχόν ορμονικές διαταραχές ξεκινούν… από εμάς τους ίδιους, αρχής γενομένης με τις διατροφικές μας συνήθειες. Ποιες από αυτές, λοιπόν, μπορούν να βγάλουν τις ορμόνες μας off track;

01 Υπερβολική (ή περιορισμένη) κατανάλωση φαγητού.

Ειδικά οι αναπαραγωγικές ορμόνες της γυναίκας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή του βάρους. Για την ακρίβεια, ένας δείκτης μάζας μεγαλύτερος ή μικρότερος από το φυσιολογικό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα γονιμότητας εξαιτίας τον ορμονών. Βάσει μία έρευνας του 2015, υπέρβαρες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών… Ενώ λιποβαρείς γυναίκες εμφάνιζαν δυσλειτουργία των ωοθηκών και λεμφαδενοπάθεια. Φυσικά, η διαταραχή των αναπαραγωγικών ορμονών είναι μόνο ένα πρόβλημα. Η υπερφαγία ή μία αυστηρή νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης.

               02 Αυξημένες ποσότητες ζάχαρης.

Η αλήθεια είναι πως η σχέση μας με τη ζάχαρη είναι ανάλογη της αγάπης με το μίσος! Ξέρουμε πως δε μας κάνει καλό όταν δεν βάζουμε όριο, αλλά δε θέλουμε να της κάνουμε κι έξωση από τη ζωή μας. Εντούτοις, με την κατανάλωση τροφών και σνακ πλούσια σε ζάχαρη, μπορούν να προκαλέσουν πολυεπίπεδη αναστάτωση στις ορμόνες μας. Σε εργαστηριακή μελέτη διαπιστώθηκε πως μεγάλες ποσότητες φορυκτόζης και γλυκόζης θα μπορούσε να αποδιοργανώσει πλήρως το γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγής οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες όπως εξάρσεις ακμής, διαταραχή της περιόδου, υπογονιμότητα, πολυκυστικές ωοθήκες ή ακόμη και καρκίνου της μήτρας.

               03 Αναψυκτικά “διαίτης”.

Επειδή η ετικέτα γράφει “diet” αυτό δε σημαίνει πως είναι ασφαλής η κατανάλωσή αυτών των αναψυκτικών. Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχονται σε αυτά μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή της λεπτίνης και της γκρελίνης, των ορμονών που ελέγχουν τα αίσθημα κορεσμού και πείνας αντίστοιχα. Επιπλέον, καθώς αυτά τα γλυκαντικά δεν έχουν καμία διατροφική αξία, έχουν συνδεθεί με ορμονικές παθήσεις όπως διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο.

@fwed/ unsplash.com
               04 Αλκοόλ.

Ένα ποτηράκι κρασί πού και πού σαφώς δεν κάνει κακό. Τι γίνεται, όμως, όταν, για παράδειγμα, κάθε βράδυ βάζουμε κι από ένα; Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να απορρυθμίσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ενδοκρινικό, το νευρικό αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την έλλειψη ισορροπίας στο σάκχαρο του αίματος, μειωμένη ανοσολογική αντίδραση και προβλήματα του θυρεοειδούς.

               Όλα τα προαναφερόμενα μπορούν να διορθωθούν με λίγη επιμονή. Εντούτοις, σε κάθε περίπτωση, μη διστάζετε να αναζητήσετε την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού σας.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: pexels.com/@fotios-photos/

You may also like