5 λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο μας

“Έχω καθυστέρηση”. Δύο λέξεις που έχουν τεράστια βαρύτητα και μπορούν να μεταφραστούν στην πιο όμορφη ή στην πιο άσχημη είδηση που θα μπορούσε να ακούσει μια γυναίκα, αναλόγως το timing. Όταν ακούει ο οποιοσδήποτε κάτι τέτοιο, το μυαλό πάει αμέσως στην εγκυμοσύνη. Το θέμα όμως με την καθυστέρηση, είναι πως μπορεί να σημαίνει και πολλά άλλα πράγματα για την κατάσταση μιας γυναίκας, και μας χτυπάει το καμπανάκι πως ίσως να το έχουμε παρακάνει με κάποια από αυτά. Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για μια καθυστερημένη περίοδο, να ξέρετε ότι ο χρόνος σας μπορεί να ποικίλλει έως και επτά ή ακόμα και εννέα ημέρες από τον ένα κύκλο στον άλλον. Το σώμα μας, έχει την τάση να προσαρμόζεται συνεχώς στο περιβάλλον μας και στον τρόπο ζωής μας.

  1. Η περίπτωση του να έχετε ξεκινήσει κάποια καινούργια φαρμακευτική αγωγή, είναι πολύ συνηθισμένη και μπορεί πολλές φορές να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές σας ορμόνες και συνεπώς και τον κύκλο σας, αναλόγως την ισχύ της αλλά και την διάρκειά της. Ορισμένες ορμονικές φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα χάπια αντισύλληψης, μπορεί να τρελάνουν το ρολόι μας, και να σταματήσει να είναι ακριβείας.

2. Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο το μυαλό μας. Επηρεάζει και το σώμα μας και αυτό περιλαμβάνει και τον κύκλο μας. Το άγχος ενεργοποιεί τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα, ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει στην καταστολή των αναπαραγωγικών ορμονών, προκαλώντας καθυστέρηση τόσο στην ωορρηξία όσο και στην περίοδο.

3. Κάποια ασθένεια μπορεί ασφαλώς να επηρεάσει το χρόνο του κύκλου μας. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μην είναι αρκετό για να τον αλλάξει, αλλά τόσο η προσωρινή ασθένεια (για παράδειγμα μια σοβαρή γρίπη) όσο και οι χρόνιες παθήσεις (όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) μπορεί να το τινάξουν στον αέρα. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν σχετίζονται κατ’ανάγκη με τη γυναικολογία.

4. Αν το έχετε πραγματικά παρακάνει με την υπερβολική γυμναστική, θα μπορούσατε κάποια στιγμή να παρατηρήσετε αστάθεια στον κύκλο σας. Η εξαντλητική εκγύμναση μπορεί να δώσει σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα να μειώσει την παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η περίοδός μας  μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και ότι δεν θα έρθει καθόλου. Πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κάποιους ακανόνιστους κύκλους, αλλά αν παρατηρήσετε την απουσία την περιόδου σας για περισσότερους από τρεις μήνες ή περισσότερο – μια κατάσταση που ονομάζεται αμηνόρροια – είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας, μιας και η αμηνόρροια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.

5. Κάνατε μήπως κάποιο υπερατλαντικό ταξίδι πρόσφατα; Το ταξίδι σε ένα μακρινό μέρος μπορεί να επηρεάσει σίγουρα τον κύκλο σας. Δεδομένου ότι ο χρόνος και η απελευθέρωση των αναπαραγωγικών ορμονών από τον εγκέφαλο εξαρτάται από το φως, η εκτεταμένη διαδρομή σε διαφορετικές ζώνες μπορεί να επηρεάσει προσωρινά το συγχρονισμό της ωορρηξίας και να προκαλέσει καθυστέρηση.

 

You may also like