5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ  ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ WORKAHOLIC

Η αλήθεια είναι πως αυτό το άρθρο λίγο με χαρακτηρίζει! Πάνω στην προσπάθειά μου να αποδώσω τα μέγιστα στην εργασία μου, τυχαίνει να αναγκάζω ασυνείδητα τους συναδέλφους μου να με “διώχνουν”, είτε για διάλειμμα είτε για να σχολάσω (το “Shoo!” έχει γίνει motto στην ομάδα!). Απόδειξη; Η πιο φρέσκια είναι αυτό το “grumpy” email που μου έστειλε συνάδελφος στο inbox μου ενώ πάλευα με το Excel την τελευταία φορά που ήμουν στο γραφείο:

            

               Και ναι, το screenshot είναι πέρα για πέρα true story!

               FactNo. 1: Γέλασα απίστευτα όταν το είδα!

               FactNo. 2: Χαίρομαι που έχω ανθρώπους να μου θυμίζουν να προσέχω την Αντιγόνη!

               Στο προκείμενο: Θέλουμε σίγουρα να αποδίδουμε τα μέγιστα στην εργασία μας. Μερικές φορές, όμως, αυτή η επιμονή μας κάνει να παραστρατούμε από την κορυφαία προτεραιότητά μας: εμάς τους ίδιους. Ευτυχώς το σώμα μας ξέρει να μας προειδοποιεί, όμως γνωρίζουμε πώς να ακούσουμε τα καμπανάκια; Καιρός να τα μάθουμε!

01 Δεν κοιμάσαι αρκετά.

Ο ύπνος βοηθά στη σωματική αλλά και πνευματική μας αποκατάσταση, ειδικά από μία γεμάτη μέρα στη δουλειά. Όταν, όμως, διαπιστώνεις πως δεν κοιμάσαι όσες ώρες μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς πόση ενέργεια ξοδεύεις μόνο στη δουλειά. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με αύξηση του στρες, την παραγωγικότητα αλλά και την ανάρρωση έπειτα από ασθένεια.

 02 “Ξεχνάς” να τρως.

ΟΚ, κάπου εδώ θα ομολογήσω πως είναι φορές που… κι εγώ το παθαίνω! Σε όλους μας έχει συμβεί να είμαστε τόσο αφοσιωμένοι σε κάτι που κάνουμε ώστε να παραμελούμε τα γεύματά μας. Με αυτήν την τακτική, όμως, το σάκχαρο του αίματος μειώνεται με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περισσότερη κόπωση. Επιπλέον, είμαστε πιο επιρρεπείς σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές, ακριβώς γιατί το σώμα μας “ζητά” περισσότερη ενέργεια.

   03 Δεν ασκείσαι.

 Όταν δουλεύουμε περισσότερο από όσο πρέπει, το πρώτο πράγμα που αναβάλλουμε είναι η σωματική άσκηση – προφανώς επειδή είμαστε ήδη αρκετά κουρασμένοι. Ωστόσο, 150 λεπτά άσκησης ήπιου ρυθμού ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της κατάθλιψης, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να ισορροπήσουν τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

  04 Αμελείς τις κοινωνικές σου επαφές.

 Όταν αφιερώνουμε χρόνο κι ενέργεια στη δουλειά, τείνουμε να ξεχνάμε όσα χαροποιούν εμάς αλλά και τους αγαπημένους μας. Η αλληλεπίδραση με την οικογένεια και τους φίλους μας όχι μόνο αντιμετωπίζει τυχόν συναισθήματα μοναξιάς, αλλά αναπτύσσει τις νοητικές μας λειτουργίες και βελτιώνει τη μνήμη. Ακόμη, καλό είναι να μην αφήνουμε τις μέρες άδειας που δικαιούμαστε να μαζεύονται. Ακόμη κι αν δεν κάνουμε κάποιο ταξίδι στη διάρκειά τους, και μόνο που θα μπορέσουμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας είναι αρκετό για να αναζωογονηθούμε.

   05 Καταναλώνεις (συχνότερα) αλκοόλ και τσιγάρο.

 Δεν είναι ασυνήθιστο σύμφωνα με τους ειδικούς να στρέφεται κάποιος στην κατανάλωση ουσιών όταν είναι κουρασμένος προκειμένου να μπορέσει για λίγο να απομακρυνθεί από το άγχος της δουλειάς. Εντούτοις, η έλλειψη μέτρου οδηγεί στη μείωση της παραγωγικότητας καθώς δε μπορούμε να συγκεντρωθούμε τόσο εύκολα.

unsplash.com/@mounzaw_

               Συνοψίζοντας, όταν διαπιστώνουμε πως δεν προσέχουμε τον εαυτό μας όσο πρέπει, αισθανόμαστε πως δεν είμαστε τόσο παραγωγικοί και δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή, τότε η δουλειά μας “τρώει”.

               Το καλό είναι πως υπάρχουν τρόποι να φέρεις την επιθυμητή ισορροπία. Αρκεί να:

  • θέσεις όρια αποφασίζοντας τι πρέπει να ολοκληρώσεις και τι ώρα θέλεις να έχεις τελειώσει με τη δουλειά. Όσο δεν ορίζεις εσύ το “stop” τόσο διογκώνεται το πρόβλημα.
  • δημιουργήσεις μία ρουτίνα γύρω από μία ενασχόληση στην οποία θα ήθελες να αφιερώσεις χρόνο μετά τη δουλειά για να χαλαρώσεις.
  • να πάψεις να ενδίδεις στις ενοχές. Μην αισθάνεσαι άσχημα επειδή φεύγεις στην ώρα σου όταν κάποιοι συνάδελφοι παραμένουν πέρα από το ωράριό τους. Πόσο μάλλον όταν έχεις ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου ή ό,τι έχει μείνει μπορεί να γίνει και την επόμενη μέρα.

Μην ξεχνάς πως δε ζούμε για να δουλεύουμε. Αυτό σημαίνει πως ναι, θέλουμε να είμαστε καλοί κι αξιόπιστοι στην εργασία μας, αλλά πρωτίστως πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@glenndiaz

You may also like