7 λάθη που μπορούν να χαλάσουν τη μέρα μας

Σίγουρα ο καθένας μας έχει μία διαφορετική ρουτίνα για το πρωινό του ξύπνημα. Άλλος κάνει μερικές γρήγορες ασκήσεις, άλλος διαβάζει τα νέα της ημέρας, άλλος “τρέχει” στην καφετιέρα. Όμως μερικές κλασσικές συνήθειες ίσως ευθύνονται που, πριν καλά καλά το ρολόι δείξει 12 το μεσημέρι, αισθανόμαστε κουρασμένοι κι αδημονούμε για την ώρα που θα ξαναπέσουμε στο κρεβάτι. Τι θα μπορούσαμε να διορθώσουμε, λοιπόν;

               01 Μπορεί να θεωρούμε το κουμπάκι του snooze μαγική εφεύρεση, όμως μόνο παραπάνω ξεκούραση δε μας προσφέρει. Είχαμε μιλήσει εκτενώς για τους λόγους, αλλά επιγραμματικά θα σας πω πως ο “ύπνος” που κάνουμε μετά το snooze δε μας ξεκουράζει και είναι πιθανό να ξυπνήσουμε πιο κακοδιάθετοι.

               02 Ακόμη κι αν αντισταθούμε στο snooze, το κλασσικό “τέντωμα” στο κρεβάτι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας κι άρα να βοηθήσει σε μία πιο παραγωγική μέρα. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι παραμένουν ξυπνώντας στην εμβρυική στάση ξεκινούν τη μέρα τους με ιδιαίτερο άγχος.

               03 Σχεδόν όλοι έχουμε το κινητό μας δίπλα στο κρεβάτι, συνήθως επειδή λειτουργεί κι ως ξυπνητήρι. Αν, όμως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε (κυριολεκτικά με την τσίμπλα στο μάτι) είναι να ελέγχουμε τα mails και διάφορες ειδοποιήσεις, τότε είναι βέβαιο πως θα περάσουμε όλη τη μέρα μας αγχωμένοι. Δηλαδή τι δραματικό μπορεί να συμβεί που δε μπορεί να περιμένει μία ωρίτσα για να ξυπνήσουμε σαν άνθρωποι;

               04 Σας το έχω μεταφέρει κι ως προσωπική διαπίστωση, αλλά ας επαναλάβω: το στρώσιμο του κρεβατιού μπορεί να γίνει η αρχή για μία παραγωγική μέρα. Δεν είναι η πράξη αυτή καθ’ αυτή (όχι πως το να γυρίσουμε σπίτι και το κρεβάτι να είναι όμορφα στρωμένο μας ενοχλεί!) αλλά μπορεί να μας ωθήσει σε περισσότερες καλές συνήθειες στη διάρκεια της ημέρας μας.

Sleeping Couple Being Woken By Mobile Phone In Bedroom; Shutterstock ID 265632770; PO: today.com

               05 Σίγουρα έχουν πλάκα τα memes του στυλ “μη μου μιλάτε αν δεν έχω πιει καφέ”, όμως η κατανάλωσή του αμέσως μόλις ξυπνάμε δεν μας ωφελεί. Τα υψηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης σημειώνονται περίπου από τις 8 έως τις 9 το πρωί. Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερο να πίνουμε τον πρωινό μας καφέ μισή ωρίτσα αργότερα. Σε αντίθετη περίπτωση, το σώμα προσαρμόζεται να παράγει λιγότερη κορτιζόλη εκείνη την ώρα, οπότε στην πραγματικότητα μπαίνουμε σ’ έναν φαύλο κύκλο μια που δε θα έχουμε αντοχές να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

               06 Όταν ετοιμαζόμαστε για να φύγουμε από το σπίτι χωρίς να χρησιμοποιήσουμε φως, το σώμα… μπερδεύεται και θεωρεί πως είναι ακόμη νύχτα, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πολύ πιο κουρασμένοι, ακόμη κι αν έχουμε κοιμηθεί επαρκώς. Ακόμη κι αν την ώρα που ετοιμαζόμαστε δεν έχει ανατείλει ο ήλιος, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε ένα δυνατό φως.

               07 Όταν αφήνουμε “για αργότερα που θα έχουμε χρόνο” δραστηριότητες όπως το να πιούμε νερό ή να μιλήσουμε με έναν φίλο μας, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Κι αυτό μέσα στη μέρα μπορεί να μας κάνει να έχουμε λιγότερη διάθεση κι άρα μία λιγότερο παραγωγική μέρα. Αρχίζουμε, λοιπόν, να δημιουργούμε μία ρουτίνα. Για παράδειγμα, πίνουμε νερό μόλις ξυπνάμε κι ακούμε λίγη μουσική ενόσω ντυνόμαστε ή πλένουμε τα δόντια μας. Σύντομα όλα αυτά θα γίνονται ανακλαστικά και θα διαπιστώσουμε πως μέσα στη μέρα έχουμε καλύτερη διάθεση κι ενέργεια.

               Με λίγα λόγια; Η φράση “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” έχει οπωσδήποτε βάσεις… και τις θέτουμε εμείς!

You may also like