8 πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για τα σκυλιά μας το καλοκαίρι

Σίγουρα όλοι το χαιρόμαστε το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, όμως, απαιτούν και κάποια προληπτικά μέτρα προκειμένου όχι μόνο να μην ταλαιπωρούμαστε, αλλά και για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουμε και στον τετράποδο σύντροφό μας. Τι πρέπει να προσέχουμε, λοιπόν, το καλοκαίρι, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα.

Όσο είμαστε στην πόλη:


#1. Κατά τις μετακινήσεις μας με το αμάξι, σε περίπτωση στάσης, δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ το σκύλο μέσα στο αμάξι, ούτε για «πέντε λεπτά». Η θερμοκρασία μέσα στο όχημα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές έξω από αυτό. Επομένως, ακόμη και τα «πέντε λεπτά» που θα μείνει το ζώο μέσα στο αυτοκίνητο το απειλούν με θερμοπληξία.

#2. Αν ο σκύλος μένει σε ειδικά διαμορφωμένο σπιτάκι, προσέχουμε ώστε αυτό να είναι τοποθετημένο σε σκιερό μέρος κι έχουμε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο πόσιμο νερό, κι αυτό στη σκιά ώστε να μη βράσει. Αν το ζώο μένει μέσα στο σπίτι, σε περίπτωση απουσίας μας, φροντίζουμε ώστε ο χώρος να διατηρείται δροσερός για όση ώρα απουσιάσουμε. Ένας ανεμιστήρας που λειτουργεί στη χαμηλή σκάλα είναι ιδανικός. Επίσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να βγάλουμε κατά την απουσία μας το ζώο στο μπαλκόνι.

#3. Σε περίπτωση που το σκυλί μας βγει στο μπαλκόνι προσέχουμε τα αντιψυκτικά υγρά που μπορεί να έχουν «τρέξει» από την εξωτερική εγκατάσταση του κλιματιστικού. Μπορεί να είναι δροσερά, αλλά είναι τοξικά. Επομένως φροντίζουμε να έχουμε μαζέψει όσα αντιψυκτικά υγρά έχουν τρέξει.

#4. Δεν κουράζουμε το σκύλο με γυμναστική και παιχνίδι. Όπως ζεσταινόμαστε εμείς έπειτα από έντονη άσκηση, το ίδιο συμβαίνει και με το σκύλο. Η ζέστη, σε συνδυασμό με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει το ζώο κατά τη διάρκεια της άσκησης ή του παιχνιδιού μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην καρδιά του σκύλου. Επίσης για αυτές τις δραστηριότητες επιλέγουμε απογευματινές – ή και βραδινές ώρες – , όταν έχει πέσει ο ήλιος και δεν είναι τόσο υψηλές οι θερμοκρασίες. Και πάλι, όμως, με μέτρο! Το ίδιο φυσικά ισχύει κι όταν θα έχουμε το σκυλάκο μας μαζί στις διακοπές μας.

unsplash.com/@joeyc

Στις διακοπές:


#1. Δεν αφήνουμε το σκύλο εκτεθειμένο στον ήλιο. Όπως θα καθόμαστε κι εμείς κάτω από τη σκιά της ομπρέλας, το ίδιο φροντίζουμε και γι’ αυτόν.

#2. Όσον αφορά το κολύμπι, κατ ‘αρχήν δεν το πιέζουμε αν δε θέλει να μπει στη θάλασσα. Αν παρ’ όλα αυτά δείξει διάθεση να μπει μέσα, προσέχουμε να μην καταπιεί θαλασσινό νερό, έχουμε έτοιμο πόσιμο νερό για να πιει μετά και δεν το αφήνουμε να πάει στα βαθιά. Σίγουρα τα σκυλιά ενστικτωδώς ξέρουν κολύμπι, αλλά καλύτερη η πρόληψη από τη θεραπεία!

#3. Μετά τη βουτιά στη θάλασσα, ξεπλένουμε καλά το σκύλο, ώστε να αποφύγουμε τυχόν δερματοπάθειες ή άλλους ερεθισμούς.

#4. Χτενίζουμε τακτικά – ει δυνατόν καθημερινά – το τρίχωμά του ώστε να απομακρύνουμε τις νεκρές τρίχες. Ακόμη αν το επιτρέπει η ράτσα του σκύλου μας, τον κουρεύουμε.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το καλοκαίρι τα ειδικά αντιπαρασιτικά λουράκια, καθώς οι «εισβολείς» όπως τσιμπούρια και ψύλλοι πιάνουν περισσότερη δουλειά κατά τους θερινούς μήνες!

Αν τηρήσετε όλα τα παραπάνω, τότε θα έχετε ένα ξένοιαστο καλοκαίρι μαζί με το σκυλάκι σας!

Featured image: unsplash.com/@thills123

You may also like