9 Λόγοι που η έλλειψη σεξ μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Είναι λογικό σε μερικές περιπτώσεις το σεξ να μην αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, όπως οι απαιτητικές ώρες της καθημερινότητάς μας, το αν βρισκόμαστε σε σχέση ή ακόμη και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το σεξ είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη συνολική μας υγεία, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που την επηρεάζει η διατροφή κι η σωματική δραστηριότητα. Πώς όμως το σεξ (ή μάλλον η έλλειψή του) μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην υγεία της γυναίκας αλλά και του άνδρα;

01 Αντιμετωπίζουμε λιγότερες ουρολοιμώξεις. Μία ουρολοίμωξη δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση και το σεξ είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την πολυπλοκότητά της, καθώς έτσι μεταφέρονται βακτήρια από τον κόλπο στην ουρήθρα κι από εκεί στην ουροδόχο κύστη, δημιουργώντας τη μόλυνση. Επομένως η αποχή μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης μίας λοίμωξης – όμως δεν εξαφανίζεται, ειδικά αν υπάρχει ιατρικό  ιστορικό ουρολοιμώξεων, αν στη διάρκεια της πράξης χρησιμοποιούμε προφυλακτικά με σπερματοκτόνο, αλλά και με την πάροδο των χρόνων.

               02 Μειώνεται το ρίσκο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η εμφάνιση αφροδισίων νοσημάτων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια κι η σύφιλη, έχει παρουσιάσει μία ουκ ευκαταφρόνητη αύξηση. Προφανώς κι η αποχή μας προφυλάσσει, όμως ο κίνδυνος περιορίζεται όταν ενημερωνόμαστε σωστά, κάνουμε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, χρησιμοποιούμε προφυλάξεις και κυρίως επικοινωνούμε με το σύντροφό μας.

03 Νιώθουμε περισσότερο άγχος. Το σεξ χαλαρώνει κι είναι γεγονός: κατή την πράξη, ο εγκέφαλος απελευθερώνει στο σώμα ενδορφίνες κι οξυτοκίνη, ορμόνες που χαρίζουν ευεξία σε νου και σώμα. Μάλιστα το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται ακόμη και με τον αυνανισμό. Στη διάρκεια μίας επιστημονικής έρευνας στη Σκωτία, οι συμμετέχοντες με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα ανέφεραν μεγαλύτερη δυσκολία να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις που προκαλούν στρες σε αντίθεση με όσους τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή σε διάστημα δύο εβδομάδων.

               04 Γινόμαστε πιο ευάλωτοι στα κρυολογήματα. Μπορεί το σεξ να μας εκθέτει σε κάποια μικρόβια, όμως κι η αποχή μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Σε μία παλαιότερη έρευνα του πανεπιστημίου Wilkes-Barre της Πενσυλβάνια, παρατηρήθηκε πως όσοι έκαναν σεξ μία ή δυο φορές την εβδομάδα εμφάνισαν αύξηση της ανοσογλοβουλίνης (IgA), μίας πρωτεΐνης που συμβάλλει στην καταπολέμηση λοιμώξεων κι είναι ένα από τα πρώτα μέτωπα αντίστασης ενάντια σε ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος.

               05 Νιώθουμε ανασφάλεια για τη σχέση μας. Η έλλειψη σεξ σε μία σχέση μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση μας και να μας δημιουργήσει αισθήματα ενοχών. Σε αυτό οφείλεται η έλλειψη οξυτοκίνης, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του δεσμού με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγήσει στην φοβία πως ένας από τους δύο θα αναζητήσει να καλύψει από αλλού τις σεξουαλικές του ανάγκες κι αυτό μπορεί αν δημιουργήσει τριγμούς στη σχέση. Όμως δε σημαίνει απαραίτητα πως μία σχέση χωρίς σεξ μπορεί να αποτύχει ή να είναι δυστυχισμένη. Το σεξ είναι μία μορφή επίδειξης της οικειότητας για τα ζευγάρια, όμως το ίδιο ισχύει και για χειρονομίες όπως το φιλί, η αγκαλιά ή οι αναπάντεχες εκπλήξεις.

               06 Μειώνεται η libido. Ο μόνος τρόπος για να μην επηρεαστεί αρνητικά η σεξουαλική μας διάθεση είναι το σεξ. Όσο περισσότερη είναι η φυσική και συναισθηματική επαφή με το σύντροφό μας τόσο αυξάνεται ο δεσμός ανάμεσά μας, επομένως αν απέχουμε από το σεξ, αυτή η οικειότητα ανακτάται πιο δύσκολα. Επιπλέον, με το σεξ (ακόμη κι αν μιλάμε για sex date με το σύντροφό μας) αυξάνει την ροή του αίματος στην περιοχή της λεκάνης αλλά και την παραγωγή των απαραίτητων για την υγεία του κόλπου υγρών, με αποτέλεσμα το σεξ να αποκτά ακόμη καλύτερη αίσθηση.

               07 Τα τοιχώματα του κόλπου ατροφούν. Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων, με συνέπεια να παρατηρείται ξηρότητα του κόλπου και με την πυκνότητα των τοιχωμάτων του κόλπου να μειώνονται αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο ρήξης. Η έλλειψη σεξ (ακόμη κι αν πρόκειται για αυνανισμό) μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς η υγεία του κόλπου εξαρτάται από τη ροή του αίματος και τα κολπικά υγρά.

               08 Αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη για τους άνδρες. Δυστυχώς ούτε οι άνδρες είναι στο απυρόβλητο από την έλλειψη σεξ. Με την εκσπερμάτωση απελευθερώνονται ουσίες που υπό άλλες συνθήκες είναι επιβλαβείς για τον προστάτη και που μπορούν να σχηματίσουν κακοήθεις όγκους. Μάλιστα σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Urology διαπιστώθηκε πως οι άντρες που είχαν τουλάχιστον είκοσι μία εκσπερματώσεις το μήνα μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

               09 Οι άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με τη στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με όσους απέχουν από το σεξ. Δεδομένου πως το πέος είναι μυς, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα διατηρεί τη λειτουργία του ακριβώς όπως η γυμναστική διατηρεί την ομαλή λειτουργία των μυών.

               Αν, λοιπόν, είστε από εκείνους που πιστεύετε πως η αποχή δεν είναι και τόσο κακή… ώρα να αναθεωρήσετε. Και θα τονίσουμε και πάλι πως, ακόμη κι αν είστε μόνοι, ο αυνανισμός δεν είναι πια ταμπού!

You may also like