9 (πολύ) καλοί λόγοι για να τιμήσουμε το καλοκαιρινό κολοκυθάκι

Έχει μία απολαυστικά γλυκιά γεύση κι ειδικά τώρα το καλοκαίρι το τιμούμε στις εξόδους για ουζάκι δίπλα στη θάλασσα ως μεζέ! Οι τελευταίες διατροφικές τάσεις, μάλιστα. το θέλουν κι ως… ζυμαρικό! Ο λόγος για το κολοκυθάκι που διανύει τη “high season” του και καλό θα είναι να το εκμεταλλευτούμε! Γιατί;

01 Βελτιώνει την πέψη. Προσθέτοντας το κολοκυθάκι στη διατροφή μας “γλιτώνουμε” από πεπτικές διαταραχές όπως η δυσκοιλιότητα, καθώς ακόμη περιορίζουμε το ρίσκο για στομαχικά έλκη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, στοιχεία που ενισχύουν την υγιή πεπτική λειτουργία.

               02 Επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Η γήρανση οφείλεται στη δράση των ελεύθερων ριζών, των τοξινών και των φλεγμονών στο οποίο το σώμα είναι εκτεθειμένο. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των παραγόντων, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και το κολοκυθάκι ανήκει περήφανα σε αυτήν την κατηγορία, καθώς τα αντιοξειδωτικά του καταπολεμούν ουσιαστικά τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές.

               03 Ισορροπεί το σάκχαρο του αίματος. Το κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από αύξηση του σακχάρου και κατ’ επέκταση την εμφάνιση διαβήτη. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες επιμηκύνουν τη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού, οπότε κι αποφεύγουμε την κατανάλωση περιττών υδατανθράκων που, σε αυξημένα επίπεδα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Συνολικά, το σώμα αποκτά ευαισθησία στην ινσουλίνη, οπότε και δεν είναι απαραίτητη η παραγωγή επιπλέον ινσουλίνης προκειμένου να ισορροπήσει το σάκχαρο. Γενικότερα, η κατανάλωση τουλάχιστον τριάντα γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

               04 Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και την καλή καρδιακή λειτουργία. Το κολοκυθάκι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, αλλά υψηλή σε φυτικές ίνες και κάλιο. Αυτή η ισορροπία συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η ισορροπία ανάμεσα στο νάτριο και το κάλιο διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Όλα αυτά καταλήγουν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια στην καλή καρδιακή λειτουργία.

               05 Βελτιώνει την όραση. Ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κολοκυθάκι είναι η βιταμίνη C, η Β-καροτένη, το μαγγάνιο, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη. Αυτές οι ενώσεις, ειδικά οι δύο τελευταίες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν στα μάτια εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα και καταρράκτη. Μάλιστα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτες από κολοκυθάκι για να καταπολεμήσουμε το πρήξιμο στα μάτια!

               06 Χαρίζει ενέργεια. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλεγμα βιταμινών Β, όπως Β6 και φολικό οξύ, το κολοκυθάκι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα, καταπολεμώντας το αίσθημα κόπωσης και βελτιώνοντας τη διάθεσή μας. Άλλωστε οι βιταμίνες Β παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό, ενώ επίσης ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

               07 Βοηθά στην απώλεια περιττού βάρους. Λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες και την υψηλή του σε νερό και φυτικές ίνες, το κολοκυθάκι κερδίζει επάξια τη θέση του σε μία διατροφή που στόχο έχει την εξισορρόπηση του σωματικού βάρους. Όπως προαναφέραμε, οι φυτικές ίνες προσφέρουν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνουμε τις διατροφικές “αμαρτίες”. Μακροπρόθεσμα, το αποτέλεσμα φαίνεται στο σώμα και τη ζυγαριά.

               08 Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς κι ισορροπεί εν γένει την παραγωγή ορμονών. Η βιταμίνη C κι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κολοκυθάκι (κι ειδικά στη φλούδα του) ρυθμίζουν σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ επίσης εξισορροπούν την παραγωγή ινσουλίνης.

               09 Προστατεύει από φλεγμονές. Οι βιταμίνες Α και C που περιέχει το κολοκυθάκι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που σε βάθος χρόνου θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από έναν σημαντικό αριθμό παθήσεων που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα κι ο διαβήτης.

               Δε θα σας μιλήσω για συνταγές όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κολοκυθάκι, η μεσογειακή κουζίνα είναι πλούσια σε προτάσεις. Απλά κάπου εδώ θα σας θυμίσω να ελέγξετε ξανά τη λίστα με τα ψώνια για να σιγουρευτείτε πως θα απολαύσετε κι αυτό το καλοκαίρι τα οφέλη του!

You may also like