5 μικρές αλλαγές για να μπούμε στο φθινόπωρο με περισσότερη ενέργεια

Ο Οκτώβριος είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για ένα μικρό restart. Όχι με αυστηρές δίαιτες και εξαντλητικά προγράμματα γυμναστικής, αλλά με μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, να έχουμε περισσότερη ενέργεια και να φροντίσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας.

Βάζουμε ξανά χρώμα στο πιάτο μας

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του πολλές τροφές που αξίζει να μπουν περισσότερο στο καθημερινό μας μενού. Μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ρόδια, κολοκύθα, γλυκοπατάτες και πράσινα λαχανικά μάς βοηθούν να έχουμε μια διατροφή με μεγαλύτερη ποικιλία, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα από τη μία ημέρα στην άλλη. Ακόμη και το να προσθέσουμε ένα φρούτο στο πρωινό ή περισσότερα λαχανικά στο μεσημεριανό είναι μια καλή αρχή.

Δεν ξεχνάμε το νερό επειδή δρόσισε

Το καλοκαίρι το μπουκάλι με το νερό είναι σχεδόν μόνιμα δίπλα μας. Μόλις όμως πέσει λίγο η θερμοκρασία, είναι εύκολο να ξεχνάμε την ενυδάτωση.

Οι ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρά, όμως, δεν εξαφανίζονται τον Οκτώβριο. Νερό, αφεψήματα χωρίς ζάχαρη αλλά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή πρόσληψη υγρών.

Εκμεταλλευόμαστε τον καιρό για περισσότερη κίνηση

Αν υπάρχει μία εποχή που το περπάτημα γίνεται πραγματικά ευχάριστο, αυτή είναι τώρα. Δεν κάνει πια αφόρητη ζέστη, αλλά ούτε και τόσο κρύο ώστε να ψάχνουμε δικαιολογίες για να μείνουμε στον καναπέ.

Ένα γρήγορο περπάτημα, λίγη ποδηλασία ή μια βόλτα που θα διαρκέσει μισή ώρα περισσότερο είναι κίνηση — και μετράει. Η γενική σύσταση για τους ενήλικες είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο ημέρες την εβδομάδα.

Δίνουμε λίγο μεγαλύτερη σημασία στον ύπνο

Οι ημέρες αρχίζουν να μικραίνουν και η καθημερινότητα έχει πλέον επιστρέψει για τα καλά στους κανονικούς της ρυθμούς. Είναι μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουμε και τον ύπνο μας σε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα.

Για τους περισσότερους ενήλικες, επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ αποτελούν μια καλή βάση. Εξίσου σημαντικό είναι, όσο γίνεται, να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε περίπου τις ίδιες ώρες.

Και κυρίως, δεν τα κάνουμε όλα μαζί

Δεν χρειάζεται η 1η Οκτωβρίου να γίνει άλλη μία ημερομηνία κατά την οποία αποφασίζουμε ότι από αύριο θα τρώμε τέλεια, θα γυμναζόμαστε καθημερινά και θα κοιμόμαστε στις 10.

Ας ξεκινήσουμε με ένα πράγμα. Λίγο περισσότερο περπάτημα, ένα καλύτερο πρωινό, περισσότερο νερό ή μισή ώρα λιγότερο scrolling πριν κοιμηθούμε.

Άλλωστε, το ευ ζην δεν είναι ένα ακόμη «πρέπει» που χρειάζεται να χωρέσουμε στο πρόγραμμά μας. Είναι οι μικρές συνήθειες που, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα μέσα στην καθημερινότητά μας.

Featured image: unsplash.com/@kate_gliz

You may also like

Leave a Comment